Page 144 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 144
279
vasfazék zsír. Éles késsel levág egy hüvelykujjnyi széles, 10—15
cm. vastag darab tésztát, két végén megfogja és a hasán két
tenyerével megnyújtja. Újra a két végét megfogja, összefonja
és óvatosan beleteszi a forró zsírba. A zsír serceg a hideg tésztá-
tól, a tészta lesüllyed a fenékre, onnan pár perc múlva felvetődik
a forró zsír tetejére. A gazdasszony kétágú villával megfordítja
a másik oldalára. Előbb az egyik, azután a másik oldala pirul
Fig. 52. ábra.
Fonatossütő debreceni menyecske.
Junge Frau bereitet Geflochtenes (eine Art Mehlspeise).
meg szép pirosra. Azután a villára szúrja és kiveszi. Ezt a zsírban
sült tésztát egyik ember cukorral eszi, a másik anélkül. Én
cukorral szeretem. Az ősi fajta azonban az, melyben kevés tej
van, kissé rágós, és nem cukrozott. Ezt nem is szívesen eszem.
A fonatost Nyírségben és Tiszamentén olajban sütik.
Ez a zsírban sült teljesen hasonló ahhoz a tésztához,
melyet a bulgárok sütnek. Kapuk alatt sütik és árulják. Mikici
a bolgár neve. Mindennap ezt ettem reggelire Szófiában.