Page 144 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 144

279

     vasfazék  zsír.  Éles  késsel  levág  egy  hüvelykujjnyi  széles,  10—15
     cm.  vastag  darab  tésztát,  két  végén  megfogja  és  a  hasán  két
     tenyerével  megnyújtja.  Újra  a  két  végét  megfogja,  összefonja
     és óvatosan  beleteszi  a  forró  zsírba.  A  zsír  serceg  a  hideg  tésztá-
     tól,  a tészta  lesüllyed  a fenékre,  onnan  pár  perc  múlva  felvetődik
     a  forró  zsír  tetejére.  A  gazdasszony  kétágú  villával  megfordítja
     a  másik  oldalára.  Előbb  az  egyik,  azután  a  másik  oldala  pirul



































                              Fig.  52.  ábra.
                     Fonatossütő  debreceni  menyecske.
           Junge  Frau  bereitet  Geflochtenes  (eine  Art  Mehlspeise).

     meg  szép  pirosra.  Azután  a villára  szúrja  és kiveszi.  Ezt  a  zsírban
     sült  tésztát  egyik  ember  cukorral  eszi,  a  másik  anélkül.  Én
     cukorral  szeretem.  Az  ősi  fajta  azonban  az,  melyben  kevés  tej
     van,  kissé  rágós,  és  nem  cukrozott.  Ezt  nem  is  szívesen  eszem.
      A  fonatost  Nyírségben  és  Tiszamentén  olajban  sütik.
          Ez  a  zsírban  sült  teljesen  hasonló  ahhoz  a  tésztához,
      melyet  a  bulgárok  sütnek.  Kapuk  alatt  sütik  és  árulják.  Mikici
     a  bolgár  neve.  Mindennap  ezt  ettem  reggelire  Szófiában.
   139   140   141   142   143   144   145   146   147   148   149