Page 140 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 140

275

      vékonynak   kellett  lenni.  Mióta  egységes  0-ás  lisztből  őrölnek,
      a  gazdasszonyok  véleménye  szerint  jó  rétest  nem  lehet  sütni.
      Mikor  a  rétest  elnyújtják  s  tölteléket  előkészítették.  A  rétest
      tehéntúróval,  almával,  dióval  töltötték,  szépen  megsütötték
      és úgv felvágták apró darabokra.  Ez  a túrósrétes  almásrétes,  diós-
      rétes.  Szokásban  volt  a  káposztásrétes.  Ezt  úgy  készítették
      Böszörményben,  hogy  a  rétestésztába  nem  tettek  tojást,  csak
      vizet.  Ugyanúgy  nyújtották  kézzel,  mint  más  rétestésztát,
      csak  nem  olyan  vékonyra,  mint  a  többit.  A  savanyú  hordós.
      káposztát  Debrecenben  disznózsírban,  faluhelyt  olajban  meg-
      pergelik.  Ha  kissé  hűlt,  az  elnyújtott  tésztára  teszik,  egy  kevés
      paprikát  hintenek  rá  és  felhajtják.


















                              Fig.  50.  ábra.
            Kövönsült  forma  vasból.  Tiszakarádról.  Déri  múzeum.
              Eiserne  Brotformen  aus  Tiszakarád.  Déri  Museum.
          Menyasszony  pogácsa.  Cigándon  volt  divat,  de  már  rég
      kiveszett.  Ternyey  Istvánné  így  írja  le : ó  kemény észtát  gyúr-
                                           J
                                                      t
                 t
      nak,  cukrot ettek  bele,  kevés  sót,  élesztővel  tejet.  Összegyúrják.
      Azután  diónagyságúra  kiszaggatják  és  jól  meglisztelik.  Ekkorra
      befült  a  kemence.  Azt  jól  kipemetézték  (a  hamut  ronggyal  ki-
      seperték  belőle).  A  kiszaggatott  tésztát  szórólapáton  beöntötték
      a  kemencébe,  mikor  látták,  hogy  szép  piros,  tiszta  szénvonóval
                                       t
      kihúzták  a  kemence  szájához,  oda artottak  kisebbfajta  teknőt,
      abba  azután  jó  nagy  vászonabroszt  tettek,  beleszedték  a  kisült
      pogácsát  a  vászonabroszba,  jól  ledörzsölték  a  száraz  liszttől.
      Mikor  a  menyasszonyt  elvitték  a  háztól,  gyúrósurcot  kötött
      maga  elé,  teleszedte  pogácsával,  kiállt  az  udvarra  és  a  sok
      bámuló  nép  közé  szórta  kézzel.
          Palacsinta.  Tojásból,  tejből,  liszttel,  egy  kis  cukorral
      vegyítve,  egy  fazékban  megkavarták.  A  palacsintasütőt,  mely
      cserépből  volt,  később  pléhből,  majd  zománcozott,  zsírral  meg-
      kenték  s erre  a  forró zsírra  a  pépből  egy  vékony  lapnyit  öntöttek
                                                             17*
   135   136   137   138   139   140   141   142   143   144   145