Page 140 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 140
275
vékonynak kellett lenni. Mióta egységes 0-ás lisztből őrölnek,
a gazdasszonyok véleménye szerint jó rétest nem lehet sütni.
Mikor a rétest elnyújtják s tölteléket előkészítették. A rétest
tehéntúróval, almával, dióval töltötték, szépen megsütötték
és úgv felvágták apró darabokra. Ez a túrósrétes almásrétes, diós-
rétes. Szokásban volt a káposztásrétes. Ezt úgy készítették
Böszörményben, hogy a rétestésztába nem tettek tojást, csak
vizet. Ugyanúgy nyújtották kézzel, mint más rétestésztát,
csak nem olyan vékonyra, mint a többit. A savanyú hordós.
káposztát Debrecenben disznózsírban, faluhelyt olajban meg-
pergelik. Ha kissé hűlt, az elnyújtott tésztára teszik, egy kevés
paprikát hintenek rá és felhajtják.
Fig. 50. ábra.
Kövönsült forma vasból. Tiszakarádról. Déri múzeum.
Eiserne Brotformen aus Tiszakarád. Déri Museum.
Menyasszony pogácsa. Cigándon volt divat, de már rég
kiveszett. Ternyey Istvánné így írja le : ó kemény észtát gyúr-
J
t
t
nak, cukrot ettek bele, kevés sót, élesztővel tejet. Összegyúrják.
Azután diónagyságúra kiszaggatják és jól meglisztelik. Ekkorra
befült a kemence. Azt jól kipemetézték (a hamut ronggyal ki-
seperték belőle). A kiszaggatott tésztát szórólapáton beöntötték
a kemencébe, mikor látták, hogy szép piros, tiszta szénvonóval
t
kihúzták a kemence szájához, oda artottak kisebbfajta teknőt,
abba azután jó nagy vászonabroszt tettek, beleszedték a kisült
pogácsát a vászonabroszba, jól ledörzsölték a száraz liszttől.
Mikor a menyasszonyt elvitték a háztól, gyúrósurcot kötött
maga elé, teleszedte pogácsával, kiállt az udvarra és a sok
bámuló nép közé szórta kézzel.
Palacsinta. Tojásból, tejből, liszttel, egy kis cukorral
vegyítve, egy fazékban megkavarták. A palacsintasütőt, mely
cserépből volt, később pléhből, majd zománcozott, zsírral meg-
kenték s erre a forró zsírra a pépből egy vékony lapnyit öntöttek
17*