Page 145 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 145
280
5. Fánk. 1 kgr. liszt, 3 dkgr. élesztő négy tojással meg-
kavarva, cukrot tesz bele, megkeleszti, elnyújtja, fánkszaggató-
val kiszaggatja, zsírban megsüti. A forró zsírban szép magasra
nő. Annál jobb, minél szélesebb pántlika van rajta.
6. Tolófánk. y 2 liter tejbe annyi lisztet tesznek, míg fövés
közben öreg nem lesz, azután kevés sót, több cukrot teszünk
t
bele. Kihagyjuk hűlni, ojást cukorral felkavarunk, beletesszük
a tejbe és kavarjuk, míg pép nem lesz. Ekkor forró zsírba
kanállal behányjuk, vagy hurkatöltő alakú tolófánk formába
tesszük és forró zsírba toljuk, úgy mikor a formából egy ujjnyi
kijött, beleszakítjuk a zsírba. Ez megnő és nagyon jóízű.
7. Tisztasulyom. Finom liszttel, tejfellel, tojással, kis sóval
és cukorral, egy deka élesztővel keményre kell gyúrni, azután
3
Fig. 53. ábra.
Sülltészták Debrecenben. 1. Kürtös kalács. 2. Lekváros derelye zsír-
ban sülve. 3. Rózsatészta.
Verschiedene Mehlspeise aus Debrecen.
késsel két ujjnyi darabokat kivágni belőle. Ezt a négyszögalakú
tésztát a hosszabb végén középig be kell hasítani és forró zsírban
vagy olajban ki kell sütni. Amelyik szép pirosra sül, kiveszi,
porcukorral behinti. Nagyon jó tészta.
8. Csór ege, csöröge, csörgetészta. Egy gyurat lisztet tojással,
tejfellel, kevés olvasztott vajjal, egy kis sóval, több cukorral
meg kell gyúrni, azután elnyújtani. Csörege- vagy derelye-
metszővel, mely nem egyéb, mint egy réz-, csont- vagy vas-
fogaskerék egy nyélbe foglalva — széles szalagokra vágja.
Minden szalagot kétszer megcsavarintva, két végét össze-
nyomja s beleteszi a forró zsírba. A nyers tészta nagy sister-
géssel telenövi a lábast, szép kövér alakot vesz fel. A gazdasszony
megforgatja és mikor már szép piros, kiveszi a zsírból. Cukorral
behinti és ehető. Ebből sokat eszik az ember, mert nagyon jó.