Page 145 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 145

280

                 5.  Fánk.  1  kgr.  liszt,  3  dkgr.  élesztő  négy  tojással  meg-
             kavarva,  cukrot  tesz  bele,  megkeleszti,  elnyújtja,  fánkszaggató-
             val  kiszaggatja,  zsírban  megsüti.  A  forró  zsírban  szép  magasra
             nő.  Annál  jobb,  minél  szélesebb  pántlika  van  rajta.
                 6.  Tolófánk.  y 2  liter  tejbe  annyi  lisztet  tesznek,  míg  fövés
             közben  öreg  nem  lesz,  azután  kevés  sót,  több  cukrot  teszünk
                                   t
             bele.  Kihagyjuk  hűlni, ojást  cukorral  felkavarunk,  beletesszük
             a  tejbe  és  kavarjuk,  míg  pép  nem  lesz.  Ekkor  forró  zsírba
             kanállal  behányjuk,  vagy  hurkatöltő  alakú  tolófánk  formába
             tesszük  és  forró  zsírba  toljuk,  úgy  mikor  a  formából  egy  ujjnyi
             kijött,  beleszakítjuk  a  zsírba.  Ez  megnő  és  nagyon  jóízű.
                 7.  Tisztasulyom.  Finom  liszttel,  tejfellel,  tojással,  kis  sóval
             és  cukorral,  egy  deka  élesztővel  keményre  kell  gyúrni,  azután

















                                                       3
                                     Fig.  53.  ábra.
             Sülltészták  Debrecenben.  1.  Kürtös  kalács.  2.  Lekváros  derelye  zsír-
                                ban  sülve.  3.  Rózsatészta.
                           Verschiedene  Mehlspeise  aus  Debrecen.
             késsel  két  ujjnyi  darabokat  kivágni  belőle.  Ezt  a  négyszögalakú
             tésztát  a  hosszabb  végén  középig  be  kell  hasítani  és forró  zsírban
             vagy  olajban  ki  kell  sütni.  Amelyik  szép  pirosra  sül,  kiveszi,
             porcukorral  behinti.  Nagyon  jó  tészta.
                 8.  Csór ege,  csöröge,  csörgetészta.  Egy  gyurat  lisztet  tojással,
             tejfellel,  kevés  olvasztott  vajjal,  egy  kis  sóval,  több  cukorral
             meg  kell  gyúrni,  azután  elnyújtani.  Csörege-  vagy  derelye-
             metszővel,  mely  nem  egyéb,  mint  egy  réz-,  csont-  vagy  vas-
             fogaskerék  egy  nyélbe  foglalva  —  széles  szalagokra  vágja.
             Minden  szalagot  kétszer  megcsavarintva,  két  végét  össze-
             nyomja  s  beleteszi  a  forró  zsírba.  A  nyers  tészta  nagy  sister-
             géssel telenövi  a lábast,  szép kövér  alakot vesz fel.  A  gazdasszony
             megforgatja  és  mikor  már  szép  piros,  kiveszi  a  zsírból.  Cukorral
             behinti  és  ehető.  Ebből  sokat  eszik  az  ember,  mert  nagyon  jó.
   140   141   142   143   144   145   146   147   148   149   150