Page 150 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 150
285
r
hengereli ajta, ellapítja. Erre újra veszi a kését és gyors mozdu-
latokkal kb. 25 cm. hosszú és 2 cm. széles szeletekre vágja.
Most vesz egy darabot a lapító deszkára s hosszú, kötélszerűre
nyújtja. A vékonyabb részéből lecsíp egy darabot, kerekre
hajlítja, tenyere alsó élének csuklófelől eső részével ráüt és a
két zsíros vége összeragad. Arrábblöki, kész egy perec. Ez egv
ügyes asszony kezén oly gyorsan megy, hogy egy perc alatt
tíz darabot is készít. Ezt csinálja a nyújtó asszony. A kész
r
pereceket a sütőasszony veszi el a lapítóról. Egyenként akja a
parányi sütőlapát-Ta, úgy hogy a apát nyelén is 20—25 darab
l
van. Az így megrakott sütőlapátot óvatosan benyújtja a
Fig. 57. ábra.
Perec a sütőlapáton és nyelén. Teszik be a kemencébe.
Brezel auf Platte und Stiel zum Backen bereit.
kemencébe, a pléh felett 30 cm.-nyire megáll, a lapátot fel-
tordítja és a rajtalevő perec szép sorjában ráesik a forró zsíros
pléhre. Kihúzza a lapátot, újra megrakja és betolja a forró
kemencébe, ráejti a pereceket a pléhre. Ez így megy, míg a
pléh meg nem telik. Most már vigyáz, hogy melyik pirul.
IIa a perecek pirulnak, megvannak sülve. Félre, de magamellé
teszi a sütőlapátot, veszi az azsag-ot, mely egy két méter hosszú
vékony nyélen levő köpűs vékony vasrúd s ezzel művészi
ügyességgel szedi fel a pirosakat. Csak lecsap rá a hosszú csőrrel,
r
már ajta is a perec. Faragó néni már 78 éves és 40 éven keresztül