Page 151 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 151

286

             ott  ült  a  kemence  szájában,  a  lángoló  tűzzel  szemben.  Pompás
             szeme  van,  szedi-fűzi  a  pereceket  az  azsagnyélre  és  mikor
             50—60   darab  van  rajta,  leereszti  a  tálba.  Ha  a  tál  megtelt,
             átnyújtja  a  nyújtó  asszonynak,  az  meg  a  kovászszárítóba
             ereszti  hűlni.  Finom  a  kissé  meghűlt  vajasperec.
                  Most  jönnek  a  kislányok  és  százai]ák.  A  fűzőtűt  kezébe
             veszi,  lyukas  végébe  madzagot  köt.  Tízével  szedi  a tűre  és  ereszti
             a  madzagra,  míg  100  drb  nem  lesz.  Itt  megköti  s  elvágja  a
             madzagot.  Még   százával  tiszta  fehér  zsákba  rakják,  kétfelé
             veszik  a  zsák  tartalmát  és  a  vállukon  viszik  a  piacra.


























                                     Fig.  58.  ábra.
             78  éves  öreg  perecsütő  a  parányi  vajasperecet  tepsibe  rakja  és  úgy
                                 teszi  a  kemencébe  sülni.
             Ein  78  jähriger  alter  Brezelbäcker  legt die  kleinen  Brezel  auf  die  Pfanne
                              und  schiebI  sie  in  den  Backofen.
                    Ma  a  finom  vajas  száza            1-20  P
                    A  parasztperec                      —-80  P
                    A  főttperec                         — 6 0  P
                    Zsirosperec  darabja  .  .  .  . . .  — 1 0  P
                  Ősidők  óta  főttperecet  is  csinálnak.  Ez  szebb,  de  drágább.
             A  kemence  szájában  háromlábú  vaslábon  lábas  ül,  benne  sósvíz
             forr.  A  sütőasszony,  mielőtt  a  nyers  perecet  a  kemencébe  tenné,
             a  forróvízbe  hányja  és  jó  tűznél  főzi.  Mikor  megfő,  galuska-
             szűrővel  kiszedi.  A főttperecet  a  lapátra  rakja,  betolja  a  kemen-
             cébe és ráfordítja a forró pléhre. Ez mielébb megsül és olyan  fényes,
   146   147   148   149   150   151   152   153   154   155   156