Page 143 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 143
278
Lepény, debreceniesen lepín, Cigándon lángos. A kalácsnak
t
bedagasztott észtát ha megkelt, zsemlyenagyságúra kiszaggatja,
vékonyra elnyújtja, megkeni olajjal, zsírral, vagy vajjal, azután
összehajtja. Tetejét tojással megkeni, megsüti a kemence
fenekén. Kiszedés után tollseprűvel megsepri, a fenekét zsírrál
megkeni és készen van.
Vizenkullogó. Kábán sütik. y 2 liter tejből, hat tojásból,
négy kockacukorból és annyi lisztből, amennyit felvesz, kavar-
ják meg, még egy kis sót tesznek bele. Fehér ruhába teszik és
hidegvízre teszik. Hogy a vízben el ne merüljön, madzaggal
a fazék füléhez kötik. A tészta addig ül a vizén, míg meg nem
fordul. Ha megfordult, megkelt, ezután deszkára töltik, kris-
tálycukorban megfordítják, kivagdalják, patkóalakra hajtják,
tepsibe teszik, melyet előzőleg megzsíroznak s a kemencébe
szép pirosra megsütik. Ünnepi eledel.
3. A zsirban vagv olajban sült tészták.
Ezeknek a tésztáknak legegyszerűbb fajtája a zsirban sült
kenyér. Mikor a kenyér már keményre szárad, a gazdasszony
felkarézza. Zsírt olvaszt a lábosban és beleteszi, megsüti a
kenyeret. Ez a zsírban jól megpuhul, kívül kissé megpirul és
finom, ropogús, ízletes lesz. Egy ebéd meg megy vele.
2. Ebből fejlődött a bundáskenyér. A gazdasszony leüt egy
pár tojást, felveri és a már eléggé száraz kenyeret belemártja
a tojásba, mind a két oldalát megforgatja lisztben, hogy jó
bőven vegye fel, azután újra tojásba mártogatja és forró zsírban
szép pirosra süti. Nagyon pompás eledel. Én jobban szeretem,
mint bármely rántott szeletet. Sok ebéd kitelik belőle.
3. A rántotta vagy rátotta. A debreceni ember elég ritkán eszik
rántottát. Inkább bundáskenyeret süt, vagy tésztát gyúr a
tojással, vagy kolbászra üti. Előbb szalonnatepertőt süt. A
sósszalonnát nagy szeletekben vágja fel. Azt jól megsüti.
Zsírját letölti egy szilkébe, csak annyit hagy meg, amennyi
elég. Leüt öt-tíz tojást, kanállal felveri, a forró zsírba beönti.
Úgy megsüti, hogy felfordítja és nem ragad az edényhez.
Mikor egyik oldala megsült, egy darabban felfordítja és a
másik oldalát pirítja meg. Azután egy darabban a tepertőre
teszi és megeszi kenyérrel. Nagyon zsíros, nehéz eledel.
4. Fonatos Kábán karingó. Ehhez jó élesztő, tojás, tej, cukor,
Debrecenben újabban citromhajat is reszelve, finom liszt kell.
Élesztővel megteszik, azután teknőben párnával leborítják,
hogy jól keljen meg. Mikor megkelt, a kisebb mennyiséget táblára
borítják és innen szaggatják ki. A nagy mennyiséget, mint a
„Lacikonyhán" szokták, a teknőben hagyják, és onnan szag-
gatják ki. A kiszakítás úgy történik, hogy a gazdasszony fehér
abroszt köt maga elé. Előtte sül egy nagy lábas, serpenyő vagy