Page 138 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 138

273

      kodás-átói  megszabadult,  reggel  már  mindegyiket  ott  várta  a
      tubu,  galamb.  Nagy  volt  az  öröm.  Ezt  ma  már  Debrecenben
      nagyon  elhagyták.  A  gyermekek  öröme  bazári  áru  lett.  Csak
      az  öreg  gazdasszonyok  sütik  még,  ha  szépen  kérik  őket.  Ellen-
      ben  vidéken  még  mindig  sütnek.  Szép  galambokat  kaptunk
      Cigándról.
           A  kalácsba  egy  kis  ízesítőt  is  szoktak  tenni.  Régi  szokás
      volt  Debrecenben  a  mazsolás  kalács.  A  kalácstésztába  mazsola-
      szemeket  szórnak  és  úgy  is  tesznek,  hogy  egyik-másik  előtűnjön
      étvágygerjesztőnek.  Az  ilyen  „szemes  kalácsot"  nagyon  szeretik
      a  gyermekek.  Szokásban  van  a  töltöttkalács.  Ezesetben  a
      kalácstésztát  vastagra  elnyújtják,  rá  cukros  diót,  darált  mákot
      hintenek,  vagy  lekvárt  tesznek  és  feltekerik  hosszú  henger
      formába,  tetejét  felvert  tojással  megkenik,  tepsibe  teszik,
















                               Fig.  50.  ábra.
                      Tubu.  Galamb  kalácsból  (Cigánd).
                    Tauben  aus  Kuchen  geformt.  (Cigánd).

      megsütik  és  így  fogyasztják  el.  Fogyasztáskor  vágnak  belőle
      egy  darabot.  Neve  :  diós,  mákos,  lekváros  kalács.
           Ezeken  a  leggyakrabban  használt  kalácsokon  kívül  sütnek
      még  kürtös  kalács-ot.  A  kalácstésztát  elnyújtják  és  egy  10—15
      cm.  hosszú,  ujjnyi vastagságú  fácskára  csavarják.  A  kisteknőben
      vágókéssel  a  dióbelet  megvágják,  a  kalácsot  tojással  bekenik,
      vágott  dióval  jól  megszórják.  A  tepsit  bezsírozzák  és  a  fel-
      csavart  tésztát  a  fácskákkal  együtt  szépen  sorjába  belerakják.
                                                        f
      Jól  befűtött kemencében  megsütik.  Mikor  megsült,  a át  kiveszik
      belőle.  Ez  a  kürtőskalács.  Igen  jó.
           A  fánsült  kalács  hasonlóképpen  készül,  csak  nagyobban.
      A  fánsült  kalács  parázson  sül.  A  szabadkonyhán  nagy  tüzet
                                    r
                                             t
      raktak.  Mikor  elégett  parázzsá, átették  a űzikutyát,  elővették  a
      kalácsfát,  mely  egy  38  cm.  hosszú,  7  cm.  átmérőjű  keményfa
      henger,  hátsó  végén  egy  10 cm.,  elülső  végén  26  cm.  hosszú  vas-
      száron,  s  12  cm.  kunkorgós  vasforgató.  Ezt  a  kalácsfát  zsírral
                                                             17
   133   134   135   136   137   138   139   140   141   142   143