Page 139 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 139
274
bekenik. A kalácstésztát szalagszerűen elnyújtva rátekerik a
zsíros fára. Most a fát a tűzikutya vasfogójába teszik s tűz
felett lassan forgatják, a vékony tészta hamar sül és pirul,
egyike a legízletesebb süteményeknek. ,
A szegényember leggyakoribb süteménye a pogácsa. A tész-
t á t megkelesztik, sósvízzel zsírral bedagasztják, mikor így is
megkelt, levág egy kis darabot, kezébe meglapogatja hosszúra,
veszi a kést és sűrűn párhuzamosan megvagdalja. Megkeni
tojással, a megzsírozott
fenekű tepsibe rakja, a
tepsit a fűtött kemencébe
tolja és félóra alatt szépen
megsül. Ez a pogácsa. A
legegyszerűbb a mónárpo-
gácsa, kenyértésztából szag-
gatják. Ha a tésztába re-
szelt krumplit és zsírt tesz-
nek, úgy dagasztják be,
kolompiros pogácsa a neve.
A nagyobb helyeken a téli
disznóölésből megmaradt
tepertőaljat megvagdalják,
ezt a tepertőaljat bele-
gyúrják a tésztába, a tete-
jét megvagdalják párhuza-
mos vonalakkal vagy koc-
kára, tojással bekenik,meg-
sütik és kész a tepertős po-
gácsa. Vajas pogácsába va-
jat, túrós pogácsába tehén-
túrót gyúrnak. Ezeket már
borospohár szájával szag-
idig. 49. ábra. gatják ki. Úgy, hogy a
Ablakos kalács a Kunságról. Déri megkelt tésztát elnyújtják
múzeum.
kb. két ujjnyi vastagra, a
Fensler förmige Kuchen aus dem Kuma- poharat szájával bele-
nenland.
nyomják. A pohár mindig
felvesz egy darabot, ennek a tetejét késsel megvagdalják,
kockára, bekenik tojással, zsíros tepsibe teszik, megsütik és
kész a finom omlós pogácsa. Újabb jómódúaknái a hájas
omlós pogácsa nagyon divat.
Béles. A tésztát kézzel elnyújtják, ekkor tehéntúrót tesznek
bele, a négy végét ráhajtják, tepsiben megsütik, ez a debreceni
béles. Szokásban van kásával, mazsolával, dióval tölteni.
Rétes régi debreceni eledel. A régi nagy lakodalmakat el
sem lehetett képzelni rétes nélkül. A rétesnek való lisztet jó
búzából külön őrölték, mert annak a tésztájának hártyá-