Page 139 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 139

274

             bekenik.  A  kalácstésztát  szalagszerűen  elnyújtva  rátekerik  a
             zsíros  fára.  Most  a  fát  a  tűzikutya  vasfogójába  teszik  s  tűz
             felett  lassan  forgatják,  a  vékony  tészta  hamar  sül  és  pirul,
             egyike  a  legízletesebb  süteményeknek.  ,
                 A  szegényember  leggyakoribb  süteménye  a  pogácsa.  A  tész-
             t á t  megkelesztik,  sósvízzel  zsírral  bedagasztják,  mikor  így  is
             megkelt,  levág  egy  kis  darabot,  kezébe  meglapogatja  hosszúra,
             veszi  a  kést  és  sűrűn  párhuzamosan  megvagdalja.  Megkeni
                                                tojással,  a  megzsírozott
                                                fenekű  tepsibe  rakja,  a
                                                tepsit  a  fűtött  kemencébe
                                                tolja  és félóra  alatt  szépen
                                                megsül.  Ez  a  pogácsa.  A
                                                legegyszerűbb  a  mónárpo-
                                                gácsa, kenyértésztából  szag-
                                                gatják.  Ha  a  tésztába  re-
                                                szelt  krumplit  és zsírt  tesz-
                                                nek,  úgy  dagasztják  be,
                                                kolompiros  pogácsa  a  neve.
                                                A  nagyobb  helyeken  a  téli
                                                disznóölésből  megmaradt
                                                tepertőaljat  megvagdalják,
                                                ezt  a  tepertőaljat  bele-
                                                gyúrják  a  tésztába,  a  tete-
                                                jét  megvagdalják  párhuza-
                                                mos  vonalakkal  vagy  koc-
                                                kára, tojással  bekenik,meg-
                                                sütik  és  kész  a  tepertős  po-
                                                gácsa.  Vajas  pogácsába  va-
                                                jat,  túrós  pogácsába  tehén-
                                                túrót  gyúrnak.  Ezeket  már
                                                borospohár  szájával  szag-
                        idig.  49.  ábra.       gatják  ki.  Úgy,  hogy  a
             Ablakos  kalács  a  Kunságról.  Déri  megkelt  tésztát  elnyújtják
                          múzeum.
                                                kb.  két  ujjnyi  vastagra,  a
             Fensler  förmige  Kuchen  aus  dem  Kuma-  poharat  szájával  bele-
                          nenland.
                                                nyomják.  A  pohár  mindig
             felvesz  egy  darabot,  ennek  a  tetejét  késsel  megvagdalják,
             kockára,  bekenik  tojással,  zsíros  tepsibe  teszik,  megsütik  és
             kész  a  finom  omlós  pogácsa.  Újabb  jómódúaknái  a  hájas
             omlós  pogácsa  nagyon  divat.
                  Béles.  A tésztát  kézzel  elnyújtják,  ekkor  tehéntúrót  tesznek
             bele,  a  négy  végét  ráhajtják,  tepsiben  megsütik,  ez  a  debreceni
             béles.  Szokásban  van  kásával,  mazsolával,  dióval  tölteni.
                 Rétes  régi  debreceni  eledel.  A  régi  nagy  lakodalmakat  el
             sem  lehetett  képzelni  rétes  nélkül.  A  rétesnek  való  lisztet  jó
             búzából  külön  őrölték,  mert  annak  a  tésztájának  hártyá-
   134   135   136   137   138   139   140   141   142   143   144