Page 137 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 137
272
Kúnságon a fonottkalács alakja koszorú, sőt a régi jobb-
módú asszonyok ablakos kalácsot sütöttek. A fiataloknak
ilyesmihez nincs türelmük, pedig a népművészetnek ezek
Fig. 48. ábra.
Kalácscserép, pogácsa, dübbencs.
Kucheform. Pogatscherl.
is igen megbecsülendő tartozékai. A fonottkalácsok sorába
tartozik a tubu vagy galamb sütése. A kalácstésztát úgy fonják
meg, hogy a galambnak feje, szárnya, farka legyen. A fején
Fig. 49. ábra.
Fonott kalács a Kunságon.
Flechtkuchen aus dem Kumanenland.
alkalmas helyen borsból vagy égett kenyérhajból szemet is
csinálnak. Ez a gyermekek öröme volt. Ünnep szombatján
este a gyermekeket azzal az ígérettel fektették le, hogy mire fel-
kelnek, tubut kapnak. A gazdasszony a gyermekek látrán-