Page 137 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 137

272

              Kúnságon   a  fonottkalács  alakja  koszorú,  sőt  a  régi  jobb-
              módú   asszonyok  ablakos  kalácsot  sütöttek.  A  fiataloknak
              ilyesmihez  nincs  türelmük,  pedig  a  népművészetnek  ezek



















                                      Fig.  48.  ábra.
                             Kalácscserép,  pogácsa,  dübbencs.
                                  Kucheform.  Pogatscherl.

              is  igen  megbecsülendő  tartozékai.  A  fonottkalácsok  sorába
              tartozik  a  tubu  vagy  galamb  sütése.  A  kalácstésztát  úgy  fonják
              meg,  hogy  a  galambnak  feje,  szárnya,  farka  legyen.  A  fején


















                                      Fig.  49.  ábra.
                                Fonott  kalács  a  Kunságon.
                            Flechtkuchen  aus  dem  Kumanenland.

              alkalmas  helyen  borsból  vagy  égett  kenyérhajból  szemet  is
              csinálnak.  Ez  a  gyermekek  öröme  volt.  Ünnep  szombatján
              este  a  gyermekeket  azzal  az ígérettel fektették  le,  hogy  mire  fel-
              kelnek,  tubut  kapnak.  A  gazdasszony  a  gyermekek  látrán-
   132   133   134   135   136   137   138   139   140   141   142