Page 132 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 132

267


      szőr sárból  csinálja.  Mivel könnyen  törik,  egyszerre  3—4  darabot
      csinál.  A  ház  hátulsó  falára  tapasztja  fel,  ha  jól  megszáradt,
      egyenesen  leválasztja.  Mivel  ez  könnyen  törik,  nehéz,  erősebb
      anyagból  csinálják.  Egyidőben  a  fazekasmesterekkel  csinál-
      tatták  és  kiégették.  Újabban  pléhből  csinálják.
           Most  megnézi  az  órát,  hogy  mikor  ment  be  a  kenyér.
           Egy  jó  negyed  óra  múlva  felfogatja.  Ez  abból  áll,  hogy  az
      előtétet  leveszi  és  a  kemenceszájába  egy  kis  lángoló  tüzet  rak.
      Addig  tüzel,  míg  a  kenyér  héja  szépen  meg  nem  pirul.  Ha  meg-
      pirult,  felteszi  az  előtétet  és  sül  tovább.  Egy  félóra  múlva
      kiveszi  a  kis  cipót  és  a  teknő  végébe  egy  ruhával  betakarja,
      hadd uhuljon  a haja. Egy  óra múlva  kiviszi  a dedcipót  az  udvarra
           p
      hűlni.  Most  előveszi  a zsírral  összegyúrt  tésztát. Kiteszi  a  nyújtó-
      táblára,  ellapogatja,  ki-
      szaggatja  nagy    elipszis
      alakra,  vagy  pohárral  ke-
      rekre  szaggatja,  a  tetejét
      késsel  megvagdalja.  Juli  a
      tepsit  már  előkészítette,
      a  belsejét  zsírral  meg-
      kente.  A   tepsibe  rakja
      ezeket  a  pogácsákat,  egy
      tojásba  mártott  tollal  a
      tetejét  megkeni,  beteszi  a
      kemencébe  a  dedcipó  he-
      lyére  és  már  sül  is  a  mó-
      nárpogácsa.                          Fig.  45.  ábra.
          A  gyermekek   megint    Kemenceelőte  cserépből  égetve.
      itt  vannak  és  a  cipók  iránt  Irdener  gebrannter  Ofenschirm.
      érdeklődnek.  Az  anyjuk
      kiveszi  a  cipót  a  ruhából, kettévágja.  A  belét  kikanyarítja,
      megkeni  körül,  felül  disznózsírral,  összeteszi,  hogy  a  forró
      kenyeret  hadd  járja  jól  át.  Majd  megsózza  és  odaadja  a  gyer-
      mekeknek.  Ezek  jóízűen  majszolják  a  friss,  meleg  zsíroscipót.
          A  pogácsa  %  óra  alatt  megsült,  kiszedi,  egy  szakasztó-
      kosárba  behányja,  betakarja.  A  három  óra  eltelt,  a  kenyér
      is kisült.  A gazdasszony  veszi  a szivanót,  kihúzza  vele  a  kenyeret.
      Körülnézi,  ölébe  veszi,  megkopogtatja  a  fenekét,  hogy  jól
      átsült-e  ?  Olyan,  mint  a  dob  !  mondja  büszkén.  Juli  leteszi  a
      padkára  egymásmellé,  hadd  hűljenek.  Egy  félnap  múlva  kiviszik
      a  kamarába.
          így  készül  a  jó  foszlós  felhasadt  alföldi  kenyér,  amelyet
      az  utazó  külföldiek,  de  a  belföldi  fogyasztók  is  nem  győznek
      eléggé  dicsérni.  Egy  régi  rigmus  pedig  leonin  sorokban  igy  dicséri:
            Jó  puha,  jó  foszló  Kenyeret  tud  sütni  Szoboszló  !
          Némelyik  mégis  kifut,  ez  a  futása  mindig  zsengés,  máskor
   127   128   129   130   131   132   133   134   135   136   137