Page 132 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 132
267
szőr sárból csinálja. Mivel könnyen törik, egyszerre 3—4 darabot
csinál. A ház hátulsó falára tapasztja fel, ha jól megszáradt,
egyenesen leválasztja. Mivel ez könnyen törik, nehéz, erősebb
anyagból csinálják. Egyidőben a fazekasmesterekkel csinál-
tatták és kiégették. Újabban pléhből csinálják.
Most megnézi az órát, hogy mikor ment be a kenyér.
Egy jó negyed óra múlva felfogatja. Ez abból áll, hogy az
előtétet leveszi és a kemenceszájába egy kis lángoló tüzet rak.
Addig tüzel, míg a kenyér héja szépen meg nem pirul. Ha meg-
pirult, felteszi az előtétet és sül tovább. Egy félóra múlva
kiveszi a kis cipót és a teknő végébe egy ruhával betakarja,
hadd uhuljon a haja. Egy óra múlva kiviszi a dedcipót az udvarra
p
hűlni. Most előveszi a zsírral összegyúrt tésztát. Kiteszi a nyújtó-
táblára, ellapogatja, ki-
szaggatja nagy elipszis
alakra, vagy pohárral ke-
rekre szaggatja, a tetejét
késsel megvagdalja. Juli a
tepsit már előkészítette,
a belsejét zsírral meg-
kente. A tepsibe rakja
ezeket a pogácsákat, egy
tojásba mártott tollal a
tetejét megkeni, beteszi a
kemencébe a dedcipó he-
lyére és már sül is a mó-
nárpogácsa. Fig. 45. ábra.
A gyermekek megint Kemenceelőte cserépből égetve.
itt vannak és a cipók iránt Irdener gebrannter Ofenschirm.
érdeklődnek. Az anyjuk
kiveszi a cipót a ruhából, kettévágja. A belét kikanyarítja,
megkeni körül, felül disznózsírral, összeteszi, hogy a forró
kenyeret hadd járja jól át. Majd megsózza és odaadja a gyer-
mekeknek. Ezek jóízűen majszolják a friss, meleg zsíroscipót.
A pogácsa % óra alatt megsült, kiszedi, egy szakasztó-
kosárba behányja, betakarja. A három óra eltelt, a kenyér
is kisült. A gazdasszony veszi a szivanót, kihúzza vele a kenyeret.
Körülnézi, ölébe veszi, megkopogtatja a fenekét, hogy jól
átsült-e ? Olyan, mint a dob ! mondja büszkén. Juli leteszi a
padkára egymásmellé, hadd hűljenek. Egy félnap múlva kiviszik
a kamarába.
így készül a jó foszlós felhasadt alföldi kenyér, amelyet
az utazó külföldiek, de a belföldi fogyasztók is nem győznek
eléggé dicsérni. Egy régi rigmus pedig leonin sorokban igy dicséri:
Jó puha, jó foszló Kenyeret tud sütni Szoboszló !
Némelyik mégis kifut, ez a futása mindig zsengés, máskor