Page 128 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 128

263

       pére.  Visszateszi  a  kovászfát  feléje, erre  ráteszi  a  szitát,  beleönti
       a fazékból  a  kicsavart  kovászt,  tiszta  abrosszal  betakarja  és  érre
       dunyhát  tesz  ! A  kovász  meg  van  téve.  A  gazdasszony  nagyon
       vigyáz,  hogy  valaki,  különösen  gyermek  meg  ne  mozgassa,
       mert  hite  szerint  akkor  nem  kél  meg  a  kovász.  Ha  a  kovász  jó,
       egy  óra  alatt  megkél.  Ha  hideg  van,  két  óra  kell  neki.  Van  eset,
       bár  nagyon  ritkán,  hogy  egyáltalán  nem  kél  meg.  Ilyenkor  van
       nagy  ijedelem  és  szégyen  az  egész  háznál.  Ez  azonban  nem





























                               Fig.  43.  ábra.
       Kenyérsütés.  Kovásztevés.  A  dagasztóláb  alatt  kovász  ásztató  fazék,
                        fent  balra  szakasztó  kosarak.
                           Ansetzen  des  Sauerteiges.
  „    használ  semmit,  a  kovászt  ki  kell  dobni,  kölcsön  kérni  és  újra
       megtenni.  Erről  ezelőtt  heteken  át  pletykáztak  a  szomszédok.
       Egy  csúfolódó  nóta  a  férjhezmenő  lányt  így  csúfolja  :
                      Kenyeret  is  tud  az  sütni,
                      Kétszer  szokott  kovászt  tenni.
           A  nehezen  kelő  kovászon  úgy  szoktak  segíteni,  hogy  nagy
       tálat  szájával  lefele  a  konyhán  megmelegítenek  és  ezt  teszik
       szita helyett  a kovászfára.  Az  ilyen  rest  kovász  mellett  van  gyors
       kovász  is.  Ilyenkor  a kovász  hamar  feljön  és  mire  a  gazdasszony
       észreveszi,  kijutott.  Ez  is  bosszúság,  de  nem  szégyen.  Ilyenkor
   123   124   125   126   127   128   129   130   131   132   133