Page 129 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 129

264

            az  abrosz  csupa  csirízes  lesz  a  kovásztól,  sőt  lecsepeg  a  földre  is.
                                                                 t
            Az  abroszról  lekaparja  és  a többi  közé  teszi.  A  földről  a isztáját
            felszedi  és  az  új  kovászanyaghoz  teszi.
                Míg  a  kovász  kél,  a  háziasszony  előkészül  a  dagasztáshoz.
            Vizet  melegít  sósvíznek.  A  lánya,  vagy  a  cselédje  fűtőanyagot
            hord  be.  Dagasztás  előtt  a  gazdasszony  megmossa  jól  a  kezét
                              r
            és  a  karját. Tiszta uhát  vesz  fel  és  a  fejét  beköti,  hogy  a  haj
            bele  ne  essék  a  tésztába.  Iszik,  mert  a  dagasztás  alatt  se  nem
            eszik,  se  nem  iszik  a  takaros  asszony,  se  félrevaló  dolgára  nem
            megy.  Fehér  kötényt  köt  maga  elé  és hozzáfog  a nagy  munkához.
            A  kanállal  leveri  a  kovászt,  a  hídszerű  lisztfalat  beleontja  a
            kovászba.  A  melegvízbe  annyi  félmarék  sót  tesz,  ahány  kenye-
            ret  süt,  egy  fakanállal  a  kis  fazékba  addig  kavarja,  míg  el  nem
            olvad.
                 Debrecenben,  a  sok  disznót  ölő  cíviseknél  szokásban  van,
            hogy  a  kádban  besózott  hús  sós,  véres  vizével  sütnek  kenyeret.
            Az  ilyen  véres  vizet  előbb  felfőzik,  akkor  a  vér-cafatok  össze-
            állanak  és  az  alattuk  levő  meleg,  sósvíz  tiszta  lesz.  A  sósvizet
            azután  megszűrik  és  bedagasztják  a  kenyértésztába.  A  szalon-
                                 r
            náról  lekerült  fáradtsó-\ al  is kenyeret  sütnek.  Először  kivesz  az
            anyakovászból  egy ányérnyit,  elteszi.  Azután  fog az  őgyelítéshez.
                              t
                 A  kenyérdagasztást  megelőzi  az  őgyelítés.  Ez  abból  áll,
            hogy  a  lisztet  a  sósvízzel,  anyakovásszal  összekeverik.  Addig
            adják  hozzá  a  sós langyosvizet,  míg  a liszt  felveszi.  Azután  meg-
            kezdődik  a dagasztás.  A  kenyértésztát  a hosszú,  nagy  teknőben
            végignyomkodják    ököllel,  vagy  mint  mondják  :  „öklözik".
            A  kézfej,  csukló  csupa tészta, lekaparják,  a tésztába  újjaikkal  kis
            gödröt  vájnak,  beleteszik  és  jól  megöklözik.  Mikor  már  a  felső-
            része  sima  tészta,  felhajtják.  Ez  is  úgy  történik,  hogy  az  erős
            asszony  két  kezével beleragad  a tészta  végébe  és emeli.  Nagy  erő
            kell  hozzá.  Mikor  még  lisztes  görcsös,  a  végét  a  derekáig  ráhaj-
            totta  a  helyben  maradt  felére,  a  teknő  fenekét  megvakarja.
            Ma  már  csónakfejű,  erősnyelű  vaskanállal  vakarják  fel,  régen
            a  kováccsal  készítettek  erre  a  célra  szolgáló  teknővakarót.
                                       t
            A felvakart,  kimunkálatlan észtát  vakaríknak  nevezik.  A  vaka-
            rékot  a  tészta  testén  ujjaival  ásott  gödörbe  rakja,  egy  kis  sós-
            vizet  tölt  a  lisztes  anyagra,  jobbkezével  megmarkolgatja,
             betemeti  és  tovább  dagasztja.  Mikor  sima  felszínűnek,  görcs-
             nélkülinek  érzi,  az  elébb  helybenhagyott  felét  hajtja  fel.  Ennek
             a  lisztes  részét  vakarja  fel  és  mint  az  elébb  beleássa,  dagasztja
             tovább.  A  kenyértésztát  jól  meg  kell  munkálni.  Háromszor
             hajtja  fel  és  dagasztja  le  becsületesen.  A  keze  már  megtisztult
             a  tésztától,  nem  is  ragad  rá  több.  No  —  azt  mondja  —•  már
             jó  lesz  !  Nagyanyám  sokszor  elbeszélte,  hogy  a kezdő  lányoknak
             9  szem  búzát ettek  a  teknő  lisztbe  és  addig  kellett  dagasztani,
                          t
             míg  mind  a  9  szem  búzát  meg  nem  találták  és  ki  nem  rakták
             az  asztalra.  Mikor  a  dagasztást  elhagyja,  a  tésztát  herrehajtya
   124   125   126   127   128   129   130   131   132   133   134