Page 126 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 126
261
pirosító !" A száraz kenyeret emígyen : „Száraz kenyír, hideg
víz, attól van jó egíszsíg !"
A kenyeret az egyszerű ember otthon sütteti. Nem tekintik
rendes asszonynak, aki nem ud jó kenyeret sütni. Debrecenben
t
Fig. 42. ábra.
Kenyérsütő eszközök Debrecenben. 1. Dagasztószékláb vagy dagasztó-
láb. 2. Vetőlapát. 3—5. Kovászfák. 6. Teknővakaró. 7. Szivanó.
* 8. Piszkafa. 9. Szakasztókosár. 10. Kovászszárító. 11. Sütőteknő kovász-
fával.
Geräte zum Brotbacken in Debrecen. 1. Knetestuhl. 2. Schiebfanne.
3—5. Hölzer für den Sauerteig. 6. Schabgerät zum Trog. 7. Kohlen-
krücke. 8. Rührscheit. 9. Backkorb. 10. Gerät zum Trocknen des Sauer-
teiges. 11. Backtrog.
még a világháború előtt is nagy szégyen volt, ha valaki piacról
a hóna alatt hordta haza a kenyeret. Ezelőtt a háziasszonyok
versenyeztek benne, hogy ki tud jobbízű, felhasadtabb, foszló-
sabb és fehérebb kenyeret sütni. A lapos talyigakerékalakú
kenyeret, melyet a kés átér, a cseléd is lenézi.