Page 126 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 126

261


     pirosító  !"  A  száraz  kenyeret  emígyen  :  „Száraz  kenyír,  hideg
     víz,  attól  van  jó  egíszsíg  !"
          A kenyeret  az  egyszerű  ember  otthon  sütteti.  Nem  tekintik
     rendes  asszonynak,  aki  nem ud  jó  kenyeret  sütni.  Debrecenben
                                t





































                             Fig.  42.  ábra.
     Kenyérsütő  eszközök  Debrecenben.  1.  Dagasztószékláb  vagy  dagasztó-
     láb.  2.  Vetőlapát.  3—5.  Kovászfák.  6.  Teknővakaró.  7.  Szivanó.
  *  8.  Piszkafa.  9.  Szakasztókosár.  10. Kovászszárító.  11.  Sütőteknő  kovász-
                                 fával.
     Geräte  zum  Brotbacken  in  Debrecen.  1.  Knetestuhl.  2.  Schiebfanne.
     3—5.  Hölzer  für  den  Sauerteig.  6.  Schabgerät  zum  Trog.  7.  Kohlen-
     krücke.  8.  Rührscheit.  9.  Backkorb.  10.  Gerät  zum  Trocknen  des  Sauer-
                           teiges.  11.  Backtrog.

      még  a világháború  előtt  is  nagy  szégyen  volt,  ha  valaki  piacról
     a  hóna  alatt  hordta  haza  a  kenyeret.  Ezelőtt  a  háziasszonyok
     versenyeztek  benne,  hogy  ki  tud  jobbízű,  felhasadtabb,  foszló-
      sabb  és  fehérebb  kenyeret  sütni.  A  lapos  talyigakerékalakú
     kenyeret,  melyet  a  kés  átér,  a  cseléd  is  lenézi.
   121   122   123   124   125   126   127   128   129   130   131