Page 122 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 122

257

          Szerintük  az az eledel, melyet  nyújtott tésztából  elszaggatva,
      kockára  vágva  főznek  meg,  galuska  és  nem  csusza.  És  ezt  min-
      denki  így  is  hívja.
          Debrecen  város  1796.  évi  jegyzőkönyvében  111.  lapon
      ezt  olvassuk  :  „Egyesek  meghaltak,  mivel  olyan  galuskát
      (kölődört)  ettek,  melyben  arzenikum  (maszlag)  volt,  mely  abból
      esett,  hogy  a  búzában  annak  a zsuzsuktól  való  megoltalmazása
      végett  maszlagot ettek,  mely  azt  egészen  átaljárta."  Az  arzeni-
                      t
      kum  árulását  eltiltotta  a  tanács. 1
          A  kölődőr  a  Magyar  Nyelv  Szótár  szerint  gombócféle
      tésztaétek  s  mivel  a  jegyzőkönyv  galuskának  ismeri,  én  azt
      hiszem,  hogy  közelebb  áll  a  magyar  felvertgaluskához,  mint  a
      német  knődel-hez,  vagy  a  cseh  knédlik-hez.
          Nyújtott  derelye,  vagy  túrósderelye.  Egyike  Debrecenben,  a
      cívis-házakban,  a  legízletesebb,  legkedvesebb  főttésztáknak.
      Sokba  kerül,  nem  szegényembernek  való.  Vesz  a  gazdasszony
      egy  jó  kilónyi  tehéntúrót,  egy  csomó  nyers  kaprot  apróra  vág,
      a  kettőt  összekeveri  egy  pár  tojást  is  üt  bele,  hogy  jobban
      összeálljon.  Ha  jól  felkeverte,  befedi  és  állni  hagyja.  Gyúr  egy
      pár  levél tésztát.  Keményre  hagyja,  vastagabbra  nyújtja.  Mikor
      elnyújtotta,  a táblán  kiteríti,  felébe  veszi. Vizet  tesz fel egy  vas-
      fazékban, vagy vékony fenekű edényben.  Sót tesz  a vízbe,  befedi.
          Most  a  túrót  jobbkeze  három  új jávai  kis  kúpokban  szép
      sorban  a  levéltészta  első  felében ülteti.  Mikor  jó  ritkán  tele-
      ültette,  ráhajtja  a  levél  hátulsó  felét,  ezzel  befedi.  Azután
      ujjaival  minden  túrókúpot  jó  erősen  körülnyomkod,  veszi  a
      derelyemetszőt  hosszában  és  keresztben  is  a  kúpok  között
      tolja  és  négyszögalakú  csipkés  szélű  darabokban  kivágja.
          Mire  mindet  kivágja,  már  főni  kell  a  víznek,  mert  ha  a
      tészta  soká  áll  a  táblán,  a  túró  eláztatja  és  kifő  a  túró.  Még
      így  is vigyáz.  Az  egyes  derelyét  újra  a  kezébe  veszi,  szélét  meg-
      nyomkodja,  hogy  ki  ne  jöjjön  a  túró  és  már  hányja  is  a  zubogó
      vízbe.  A  derelye  jóval  tovább  fő,  mint  a  galuska,  mert  kétszeres
      tészta,  de  megfő  és  galukaszűrővel  kiszedi  a  cseréptálba,  forró
      tepertőzsírt  tölt  rá,  jól  felrázza,  nem  kavarja,  hogy  a úró  ki  ne
                                                         t
      jöjjön  belőlük.  Van  nagy  öröme,  ha  a  derelye  nem  bomlott
      ki  és  a  túró  nem  jött  ki.  Forrón  eszik  a  tálból.  Lekvárral
      csak  a  mai  korban  főzik,  de  nem  szeretik.
           Itt  egyszerre  két  eszközzel  ismerkedünk  meg.  Az  egyik  a
      derelyemetszö.  Ez  a  konyhaeszköz  minden  háztartásban  megvan.
      Nem   egyéb,  mint  2—3  cm.  ármérőjű  fogaskerék,  mely  egy
      villaszerűén  kivágott  végű  nyélben  forog.  A  kerék  anyaga
      sárgaréz,  csont,  ritkán  vas,  azért,  mert  a  vas  rozsdásodik.
      Nyele  fa,  csont  kétágú  vaspálca.  A  nyele  hossza  10  cm.  A  fa-
      nyelek  esztergályozottak.  De  gyakori  az  egészen  sima  fanyél.
      A  derelyemetszőt  tolják  a  tésztán,  a  kereke  forog  és  csipkésen
           1  Városi  jegyzőkönyv.  1796.  111.  DVL.
                                                              17
   117   118   119   120   121   122   123   124   125   126   127