Page 124 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 124

259

      fehérkenyeret  morzsái  bele,  sót  tesz  bele.  Összekavarja  olyan
      keményre,   hogy  almanagyságú    gömbökre   lisztes  deszkán
      kialakíthassa,  sósvízben  kifőzi,  megzsírozza,  pirított  morzsával
      beszórja.  Igen  ízletes.
          M ákosbob ály ka.  Nagypénteki  főttészta.  A  kalácstésztából
      újnyi  vastag  tésztát  sodor  a  gazdasszony,  azt  késsel  mogyoró-
      nagyságúakra  vagdalja,  lisztes  tepsibe  rakja  egymás  mellé,
      kelni  hagyja,  azután  halvány  pirosra  megsüti.  Tálalás  előtt
      gyengén  sózott  jólfővő  vízbe  szórja,  két  percig  főzi.  Ha  kemény
      a  bobályka,  akkor  tovább  kell  főzni.  A  szűrőtálba  önti.  Mikor  a
      leve  lecsorog,  meleg  mézzel  és  daráltmákkal  összekeveri.  Kevés
      vaj,  vagy  zsír  is  kell  rá.




















                             Fig.  41.  ábra.
                        Darunyak  nevű  sülttészta.
          Kranichhals  eigenartige  Mehlspeise  aus  der  Stadl  Debrecen.

         Öntöttperec.  Vesz  az  ember  a  perecsütő  asszonyoktól  100  drb
     parasztperecet,  azt  egyenként  feltördeli, langyos  sósvízbe  hányja.
     Ott  megázik  jó  puhára.  Ekkor  a  cserépszűrőbe  letölti,  kanállal
     megnyomogatja,  hogy  a  víz  hadd  csorogjon  jól  le  róla.  Ezután
     sós  szalonnatepertő  zsírjába  önti,  összekavarja,  felpirítja.
     Kitölti  tálba.  Rá  túrót  hint,  egy  kis  tejfelt  csorgat,  szalonna-
     tepertővel  jól  behinti  és  kész  ;  lehet  enni.  Az  öntöttperec  min-
     dent  elbír.  Ezért  nemcsak  túrót,  hanem  prézlit,  diót,  mákot,
     lekvárt  lehet  rá  tenni.  Sőt  sokszor  semmi  mást,  csak  szalonna-
     tepertőt  tesznek  rá  és  így  is  nagyon  jó.  A  régi  cívis-házaknál
     nagyon  ősi  és  kedvelt  eledel  volt  az  öntöttperec,  ma  már  az
     újmódi  az  étkezésben  nagyon  kiszorította  a  perecöntést.  így
     panaszkodik  egy  öreg  perecsütő  asszony.
         Egyszerű  házaknál  szokásban  volt  a  darunyak  sütés  és
     öntés.  Ez  abból  állott,  hogy  a  kenyértésztáböl  40—50  cm.

                                                            17*
   119   120   121   122   123   124   125   126   127   128   129