Page 136 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 136

271


     A  kalács  úgy  készül,  mint  a  kenyér,  csak  finomabb  anyagból.
     A  kalács  finom  lisztből,  élesztővel  keltetve,  tejjel  bedagasztva
     késziil.  Tesznek  bele  zsírt;  liba-vagy  rucazsír  a  legfinomabb.
     Legegyszerűbb  formája  a  cipókalács.  A  bedagasztott,  meg-
     keltetett  tésztát  cipó  alakra  formálják,  a  tepsit  megzsíroz-
     zák  és  kettesével,  a  kisebbeket  hármasával  rakják  egy  sorban,
     tetejét  felvert  tojással  egy  toll  segítségével  bekenik  és  így  teszik
     a  kemencébe.  Egyszerű  kalácsot  csak  lábasba  teszik,  így  sütik
     meg  a  kemencében,  berakott  vagy  vaskonyha  sütőjében.
         A  kalácssütésnél  a  kemence  befűtése  nagyobb  óvatosságot
     követel.  Nem  lehet  olyan  nagyon  befűteni,  mint  a  kenyérnek,
     ele  nem  lehet  gyengén  se  fűteni,  mert  akkor  zsengés  lesz  és  fakó.
     Márpedig  a  kalács  akkor  jó,  ha  jól  átsült,  piros  és  ropogós,
     ritka,  szépen  feslős.  Ellenben  rossz,  ha  megégett,  tömött,  mor-


















                              Fig.  47.  ábra.
     Kalácssütő  eszközök.  1.  Kémlőtoll  (a  kemence  melegét  kémlelik  ki
            vele).  2.  Kenőtoll  (a  kalács  tetejét  kenik  vele  tojással).
      Geräte  zum  Kuchenbacken.  1.  Schmierfeder  (zum  Einschmieren  des
         Kuchens).  2.  Schmierfeder  (zum  Ausspähen  der  Ofenwärme).
     zsás.  Ezért  a  gazdasszony  mikor  a  tüzet  kihúzta,  egy  pálca
     végébe egy tyúktollat  dug.  Èzt  a pálcát  bentartja  a befült  kemen-
     cébe  pár  pillanatig,  aztán  hirtelen  kiveszi.  Ha  a toll erősen  meg-
     perzselődik, erősen  be van  fűlve,  hűlni hagyja,  ha  gyengén,  akkor
     beveti  a  kalácsot.
          A  jobbmódú  helyeken  mázas  kalácscserepek  vannak.  Ez
     a  cserép  alul  szűkebb,  felül  szélesebb,  oldalán  erősen  bor-
     dázott  cserépedény.  Ebbe  ültetik  bele  a  kalácstésztát,  tetejét
     tojással  bekenik  és  így  egy  formás  kalács  sül.  Régen,  mikor
     még   a  magyar  asszony  többet  törődött  az  ünnepi  kaláccsal,
     az  egyszerű  cipókalácson  kívül  fonott  kalácsot  is  sütött.
                                  t
     A  tésztát  megfonta  és  úgy ette  a  kalácscserépbe.  Az  alja
     •összeállt,  a  teteje  azonban  szép  barázdás  alakot  nyert.  A
   131   132   133   134   135   136   137   138   139   140   141