Page 136 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 136
271
A kalács úgy készül, mint a kenyér, csak finomabb anyagból.
A kalács finom lisztből, élesztővel keltetve, tejjel bedagasztva
késziil. Tesznek bele zsírt; liba-vagy rucazsír a legfinomabb.
Legegyszerűbb formája a cipókalács. A bedagasztott, meg-
keltetett tésztát cipó alakra formálják, a tepsit megzsíroz-
zák és kettesével, a kisebbeket hármasával rakják egy sorban,
tetejét felvert tojással egy toll segítségével bekenik és így teszik
a kemencébe. Egyszerű kalácsot csak lábasba teszik, így sütik
meg a kemencében, berakott vagy vaskonyha sütőjében.
A kalácssütésnél a kemence befűtése nagyobb óvatosságot
követel. Nem lehet olyan nagyon befűteni, mint a kenyérnek,
ele nem lehet gyengén se fűteni, mert akkor zsengés lesz és fakó.
Márpedig a kalács akkor jó, ha jól átsült, piros és ropogós,
ritka, szépen feslős. Ellenben rossz, ha megégett, tömött, mor-
Fig. 47. ábra.
Kalácssütő eszközök. 1. Kémlőtoll (a kemence melegét kémlelik ki
vele). 2. Kenőtoll (a kalács tetejét kenik vele tojással).
Geräte zum Kuchenbacken. 1. Schmierfeder (zum Einschmieren des
Kuchens). 2. Schmierfeder (zum Ausspähen der Ofenwärme).
zsás. Ezért a gazdasszony mikor a tüzet kihúzta, egy pálca
végébe egy tyúktollat dug. Èzt a pálcát bentartja a befült kemen-
cébe pár pillanatig, aztán hirtelen kiveszi. Ha a toll erősen meg-
perzselődik, erősen be van fűlve, hűlni hagyja, ha gyengén, akkor
beveti a kalácsot.
A jobbmódú helyeken mázas kalácscserepek vannak. Ez
a cserép alul szűkebb, felül szélesebb, oldalán erősen bor-
dázott cserépedény. Ebbe ültetik bele a kalácstésztát, tetejét
tojással bekenik és így egy formás kalács sül. Régen, mikor
még a magyar asszony többet törődött az ünnepi kaláccsal,
az egyszerű cipókalácson kívül fonott kalácsot is sütött.
t
A tésztát megfonta és úgy ette a kalácscserépbe. Az alja
•összeállt, a teteje azonban szép barázdás alakot nyert. A