Page 116 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 116

251

           Most  újra  vizet  tölt  rá.  Végül  a  fazekat  egy  ráillő  fedővel
      befedi.  Beteszi  a  kemencébe  főni.  Itt  egyenletesen  kell  főzni
      és  nem  nagyon.  A  kisebb  fedő  azért  kell  a  fazékra,  hogy  a
      fővés-rotyogás  közben  a  dara  össze  ne  őgyeledjen  a  káposztával.
      A  rétegezés  még  akkor  is  megmaradjon,  mikor  a  fazékból
      óvatosan  a  tálba  tölti.  Akkor  is  szép  soros  maradjon.  Cigándi
      eledel.
           A  tökkáposzta.  Debrecenben  a  disznótököt  olyan  gyenge
      korában,  mikor  a  gazdasszony  körme  könnyen  belejár,  leveszik
      az  indáról.  Először  keresztben  kétfele  vágják,  azután  mindenik
      felét  4—6  cikkelyre  vágják.  Belét  késsel  kivágják,  külső  fekete
      barna  héját  levágják,  vagyis  meghámozzák.  Ekkor  vesszük  a
      tökgyalut.  A  gazdasszony  leül  egy  gyalogszékre,  térdei  közé
      veszi  a  tálat,  rátámasztja  a ökgyalut  és  annak  vasfogán  tolja
                                  t
      cikkenkint  a  szélesebb  végével  a  meghámozott  tököt.  Hull  a
      töklaska  a  tálba.  Mikor  az  egész  tököt  meggyalulta,  besózza
      és  egy  óra  hosszat  állni  hagyja  a  sóban.  A  töklaska  megeresz-
      kedik,  vizet  ereszt.  Lábosban  vagy  vasfazékban  forróvizet
      készit,  kifacsarja  és  beleteszi  a  forróvízbe,  tesz" bele  apróra
      vágott  kaprot  bőven,  hagymát  keveset,  főzi.  Mikor  megfőtt,
      leveszi,  rántással  megkészíti,  végül  kevés  ecetet  tölt  bele.
      Valami  ízletes,  könnyű  nyári  eledel.
          Mivel  a  debreceni  ember  szerint  ez  akkor  egészséges,  ha
      ,,a  disznó"  beledöglött,  egy-egy  vágás  füstöltkolbászt,  vagy
      mindenkinek   egy-egy  tenyérnyi  füstölt  oldalast  belefőz.  így
      a  könnyű  ételből  nehéz  étel  lett.  De  jó  !  Ez  az  egyetlen  zöld-
      főzelék,  melyet  a  tiszántúli  magyar  nép  szívesen  eszik.
          Mikor  a  disznótök  érik,  az  ember  körme  nem  járja,  kivált
      meg  ha  már  megveresedett,  nem  eszik  az  emberek.

                         Kása,  mint  néptáplálék.
          A  Mátyás  királynak  tulajdonított  mondás  : ,,Lencse,  borsó,
      kása,  mind  Isten  áldása  !"  közmondás  Debrecen  vidékén.
      Ilyen  változatban  él  :  „Lencse,  paszuly,  kása,  mind  Isten
      áldása  !"
          A  kása  a  debreceni  nyelvjárásban  nagyon  tág  jelentésű.
      Van  köleskása,  vagyis  a  köles  lehajazott  sárga  belseje,  van
      aprókása,  az  árpa  lehajazott,  legömbölyített  belseje,  melyet
      közönségesen  árpakása  néven  ismer  a  vendéglői  irodalom,  van
      tengerikása,  mely  kiszitált  tengeri dara.  Még ágabb  a  kásás-szó
                                                t
      jelentése.  Minden  szemcsés  dolgot  kásásnak  nevez  a  magyar.
      Kásás  a  dinnye,  kásás  a  sült  tök,  a  jó  érett,  kevéssé  leves
      körte,  szilva.  Kásás  az  olvadó  jég  vagy  a  fagyó  víz,  bodon-
      beli  zsír,  vagy  a  régi  színméz.
           A  kása  mind  e  mai  napig  fontos  szerepet  játszik,  akkor
      amikor  a  külföldről,  főleg  Olaszországból  importált  rizskása
   111   112   113   114   115   116   117   118   119   120   121