Page 112 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 112

247

           Most  jön  a  káposztataposás.  Ezt  a  munkát  mindég  férfiak
      végzik.  Ha  nagyon itkán  asszonynak  kellene  káposztát  taposni,
                         r
      annak  is  nadrágot  kell  felhúzni  a  munka  elvégeztéig.  A  taposó
      ez  alkalommal  melegvízben   szappannal  megmossa   a  lábát,
      gatyáját  félcombig  felgyűri,  ott  megköti.  Lábával  nem  lép
      többet  a  földre,  hanem  beleugrik  a  már  elkészített  hordóba.
      Elkészítése  főleg  a  tisztaságon  áll.  A  hordókat  jó  előre  ki-
      lúgozzák,  kiszítatják  hidegvízzel.  Ezzel  beállítják  a  helyére.
      Az  aljára  egész  leveleket  fektetnek,  hogy  a  káposzta  ne  érint-
      kezzék  a  hordóval.  Erre  a  levéltakaróra  fél  kis  kéve  száraz
      kaporkórót  tesznek,  az  egész  hordó  fenekén  széjjel  zilálva.
      Erre  két  szitabél  aprókáposztára  egyenletesen  behintenek  fél-
      marék   sót,  kevés  borsot,  babérlevelet,  félmarék  vékonyra
                                     t
      szeletelt  birsalmát,  íznyi  hosszú ormát.  Ekkor  ugrik  emberünk
      a  hordóba,  szélét  megfogja  és  tapossa  a  káposztát  addig,  míg
      össze  nem  törik,  nedves  lesz.  Lába  alatt  cupog  a  lé,  ő  azonnba
      a  hordó  szélén  még  körül  sarkalja,  azután  felül  a  hordó  szélére.
                     f
           —  Jöhet  a űs  ! —  szól,  miközben  izzadt  homlokát  kendőjé-
      vel  töröli.
           Erre  a gazdasszony  sorban  leülteti  a  fejeket, körben  a  hordó
      oldala  szerint.  Azután  még  egy  kört  rak  ki,  a  közepét  kifoldoz-
      gatja.  Megigazgatja.  Minden  fej  kifúrt  torzsája  lyukába  egy
      csipet  darabos  sót  tesz.  Most  két  szitabél  aprókáposztát  tesz
      reá,  elnyomogatja,  egy  jó  félmarék  sót  hint  rá,  torma  szeletet,
       babérlevelet,  borsot  is  hint  reá.  „Na,  haladhatsz  !"  —  szól.
       A  taposó  leszáll  a  káposztára,  elébb  gyengébben  tapossa.
      Nyiszognak  a  fejek  a  lába  alatt.  Azután  már  megfeküsznek  a
      fejek  s  ő  bátrabban  táncol  rajtuk.  Különösen  a  szélét  tapossa
      jól.  A  káposzta  megtörik  és  levet  ereszt.  Szép  sima,  egyenes
       a  felszíne.  Újra  kiül  a hordó  szélére  és  a gazdaasszony  „ f ü s t  rak".
       Ez  így  megy  hatszor,  hétszer.  A  hordó  megtelik,  a  teknő  kiürül,
       a fejek elfogynak.  Az  utolsó fűsre három  szitabél  aprót  taposnak.
       A  taposó  kiszáll  a  kádból,  megmossa  lábát  és  lefekszik,  meg-
       érdemli  a  pihenést.  A  hordót  deszkákkal  lefedik.  A  kerítés
       mellől  elhozzák  a  káposztakövet.  A  káposztakő  egy  nagy
       nehéz  kő.  Az  Alföldön  nincs  terméskő,  ezért  rendesen  a  szabad
       téglaégető  kemencékből  kikerült,  összeragadt  vastag  kőtömeget,
       vagy  a temetőből  lopott  sírkődarabot  használják  káposztakőnek.
       A  káposztakő  egész  nyáron  a  kerítés  mellett  pihen.  Káposzta-
       gyaluláskor  megmossák,  hogy  a  ráragadt  portól,  piszoktól
       megtisztuljon  és  ráteszik  a  deszkára,  hadd  nyomja.  Egy  nagy
       abrosszal  letakarják,  hogy  a  por,  szemét  bele  ne  essék.  Ezzel
       a  káposzta  be  van  csinálva.  Most  már  hadd  érjék  !
           Az  első  napokon  megnézik,  jött-e  rá  lé.  Ha  igen,  békén
       hagyják,  ha  nem,  pár  korsó  vizet  töltenek  rá.  A  levet  is  meg-
       kóstolják,  elég  sós-e?  Ha  nem,  még  tesznek  a  levébe  egy  kis
       sót.  Leveszik  a  követ  és  a  sósabb  lé  leereszkedik,  átjárja.
   107   108   109   110   111   112   113   114   115   116   117