Page 108 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 108

243

     A  bolgár,  török  pásztorok  és  a  földműveseknél  a  here  piaci  cikk,
     árulása  nagyon  elterjedt  és  nagyon  közönséges.  Szófia  mellék-
     utcáin,  Plovdivban  a  piacon  és  városszerte  járnak  és  kiáltoz-
     nak  szennyes  suhancok.  Vállukon  egy  méteres  rúd,  ezen  párosan
     madzagra  kötve  juhhere  lóg  és  hangos  kiáltásokkal  ajánlják.
     Hasonlóképpen  többször  láttam  ez  ízléstelen  házalást  Stambul
     török  városrész  piacain  és  utcáin.  Estefele  kirakodik  a  sok  árus
     nép  a  hídnál  és kiabál. Ámde  túlharsogják  a  szennyes  suhancok,
     piszkos  áruikkal.  Mikor  látták,  hogy  én  bizonyos  utálattal
     nézem,  megmarkolták  a  herét  és  nagy  vigyorogva  orrom  elé
     tartották  és  harsány  hangon  ajánlották.  Ez  a  szokás  ma  is
     megvan.
         A  here  elkészítése  úgy  történik,  hogy  elébb  egészben  fel-
     főzik.  Azután  hosszában  felvágják,  a  burkát  lehúzzák  róla  és
     a  belső  puha  anyagot  feldarabolják.  Paprikás  hagymás-zsírban
     odahányják,  megsózzák,  megsütik  és  megeszik.  Ha  van  tojás,
     tojást  is  ütnek  rá  és  ezzel  sütik  meg.  Nagyon  jóízűnek  tartják.
     Én  utáltam  és  nem  ettem  sohasem.  Legtöbbször  a  férfiak
     készítik  el,  mert  az  asszonyok  utálják  és  nem  disznókodnak
    vele.
         A  csülökevés.  Az  aprólék  közül  nagyon  kedvelt  eledel  a
    csülök.  A  borjú  csülkét  lábszárral  nagyon  szívesen  megfőzik
    levében.  Lekarikázott  vereshagymát,  kerti  sáfrányt  (Corcus
     vernis),  paprikát  főznek,  egy  kis  ecetet  töltenek  rá  és  jóízű.
     A  juhnak  patáját  levágják,  lábszárát  a  boka  és  térdcsonttal
     megfőzik. Ezt  a  darabot  a juhász  „Kati  könyöke"  néven  ismeri.
     A  legízletesebb  falatnak  tartja  a  gulyásoshús  közt.  Azért  főzés
    előtt  a  csontot  megvagdalja,  hogy  a  velő  kifőjjön belőle.  A  régi
    juhász  példabeszéd  azt  tartja  :  ezért  verte  agyon  az  egyik
    juhász  a  másikat.  Érdekes,  hogy  a  bolgár,  török,  kirgiz,  tatár
    pásztorok  is  hasonlóképpen  szeretik.  Sőt  mikor  fentjártam
    északon  a  pásztorkodó  lappoknál,  azok  is  rendkívül  ízletesnek
    tartották  a  rénszarvas  lábszárcsontjait.  A  csontot  azonban  nem
    keresztben  vagdalták  meg,  hanem  hosszában  hasították  ketté,
    úgy  szedegették  ki  belőle  a  velőt  és  ették  meg  jóízűen.
         A  disznó  körmét,  lábszárát  télen  kocsonyának  főzi  meg  a
  »  gazdasszony.  Egy  kis  fokhagymát  tesz  bele  ízesítőnek.  Nem
    kell  abba  zselatin,  olyan  szépen  megfagy, olyan  gyenge,  mint  a
    harmat,  szépen  rezeg  és  finom.  Nem  győz  eleget  enni  belőle  az
    ember.  Aki  azonban  nem  kínlódik  vele,  vagy  nem  érti  a  főzését,
    megfőzi  a  csülköt  öregen,  köleskásával,  krumplival,  vagy  meg-
    füstöli  és  tavasszal  ecetesen  paszullyal  főzi  meg.  Napszámosnak
    nem  való,  mert  nincsen  rajta  hús  és  nem  lehet  falni.
         A  kövér  jószágnak,  marhának,  juhnak  faggyúját  kisütik,
    de  nem  eszik  meg,  hanem  szappant  főznek  belőle.  Csak  a  disznó-
    zsírt  becsüli  a  tiszántúli  magyar.  Ebből  azután  eszik  nagyon
    sokat.

                                                           16'
   103   104   105   106   107   108   109   110   111   112   113