Page 110 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 110
245
egy cserépfazékba — ma a lábosba főni. A jó lencse hamar fő,
de" van olyan lencse, amelyik nem akar megfőni. Az ilyenre
azt mondják : „megverte az eső".
Mikor megpuhult, a levét leszűrik, kiöntik, a lencsét meg-
törik. A gazdaasszony vesz egy fakanalat, beleteszi a fazékba.
Leül egy gyalogszékre, a fazekat a combjai közé fogja és a
fakanállal dörzsöli a puha szemeket a fazék oldalához. Erre
mondja a néphumor :
Töri Mári a lencsét,
Várja a jószerencsét..
A puha szemek szétmálanak és a lencse megvan törve.
Most bőven zsírt és ántást tesz bele, a húslé egy részét rátölti,
r
és újra főni teszi. Közben egy kis lábosban zsírt olvaszt fel,
abba hagymát tesz, hagymát tisztít, kockára vágja, azt süti,
t
pirítja. Mikor a ört lencse már eleget pötyögött, sava megvan,
r
t
tört borsot is bőven ett bele, tálba akja. Tetejét bőven behinti
zsíros pirított hagymával. Rátesz annyi darab húst, ahányan
esznek. Körülülik, kanállal eszik és kenyeret harapnak hozzá.
Kis idő múlva a húst megeszik, azután újra lencsét esznek,
amíg jól nem laknak.
Nagyon kedvelt eledele volt a polgári társadalomnak úgy
Debrecenben, mint a Tiszántúlon mindenfele. Sokszor bizony
a nemesi kúriák asztalán is feltálalták. Finom, de nehéz zsíros
eledel.
Népszerűségét nótába foglalta a magyar nép :
Csak azir' szeretem a magyar menyecskét,
Mert megtudja főzni
Orjával a lencsét.
Ma már egvre ritkábban főzik a lencsét, ha igen, akkor
is az újmódi szerint ecettel, szemesen. A nótát is a cigány vette
át, az meg alaposan elrontotta, bizonyára a vendégek kedvéért.
Az ídes káposzta. A debreceni ember kétféle káposztát
eszik : édes káposztát és savanyú káposztát. Mind a kettőt
ősszel eszi. Az édes káposztához kell pár keményfejű őszi vagy
téli káposzta. A káposztafejről leszedi a felső zöld leveleket,
ottmarad a szép fehér fej. Most 6—£—-10 gerizdre vágja, meg-
mossa a gerizdeket, a torzsáját megvékonyítja és felteszi főni
juhússal. Mire a káposzta megfő, megfő a juhhús is. Ekkor
szép piros rántást a káposzta levével egy mély tányérba fel-
a
r
hígít, rátölti, még a ántással is főzi, zután meghagyja a savát,
borsot is hint bele. Kész a jó egészséges káposzta. Hússal csak
a gazdagabb emberek főzik. A szegényember hús nélkül, kevés
rántással, vagy anélkül főzi és eszi. De ha hússal főzik, akkor
csak juhhússal készítik, nagyon ritkán marhahússal.