Page 105 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 105

240

             Napokig,  legalább  három  napig  füstölték  éjjel-nappal,  a  hús
             szépen  megpuhult.  Az  ilyen  füstölthúst  nagyon  ízletesnek  talál-
             ták  és  nagyon  sokáig  elállott. 1
                  Manninen  és  Wahfer  magister  szerint  a  finnek  is  sózzák
             és  füstölik  a  disznó-  és  birkahúst. 2  A  füstölés  a  szaunában
             történik,  külön  helység  e  célra  nincs,  a  mestergerendán,  forró-
             füstön,  illetve  gőzben  szárítják.  Ha  a  lappok  —  írja  Itkonen  -
             a  szárított  hús  mellett  sokáig  elálló  és  külsőleg  is  tetszetős
             húst  akarnak,  Enontekiö   vidékén  felfüstölik  a  rénszarvas
             húsát,  amely  szokás  a  lappoknál nagyon  régi. 3  Ez  leginkább  az























                                      Fig.  38.  ábra.
                Rénszarvashús-szárítás  a  lappoknál  Inári  vidékén  (Ecsedi  felv.).
              Trocknen  des  Fleisches  bei  den  Lappländern  in  der  Gegend  von  Inari.

              őszelején, mikor örténik  kevesebb  a légy  és az éjszakák  kezdenek
                             t
              sötétek  lenni,  úgy  4—5  héttel  Jakab  napja  (július  25.)  után.
              Füstölésre  a  rénszarvas  minden  részét  használják,  kivéve  a
              lábát,  nyakát,  fejét,  hátát.  A  füstölés  otthon  történik  a  sátor-
              ban  a  tűzhely  felett.  A  füstfogó-fa  mellett  párhúzamosan
              felállított  nyárson,  amelyekre  a  húst  feldarabolva  és  besózva
              aggatják  fel.  A  nagy  rúdra  felaggatva  egy  egész  éjszakán  és
              nappalon  át  füstölődik.  Utána  kevés  ideig  kiteszik  a  napra
              szikkadni.  Az  ilyen  húst  rendszerint  nyárson  sütve  fogyasztják
              el, vagypedig  apróra  szeletelve  serpenyőben  megsütik.  A  füstölés-

                  1  A.  Raun  leveléből.
                  2  Manninen  ethnografus  levélbeli  közlése.
                  3  Itkonen  :  Lappalaisten  ruokatalous  Helsinki  1921.
   100   101   102   103   104   105   106   107   108   109   110