Page 102 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 102
237
Megeszi a bárány, kisborjú vérét. Először vízben felfőzi, azután
összevágja apró kockára és hagymás zsírban megsüti. így eszi
meg a liba, rnca, galamb vérét is. A disznó vérét pedig véres-
hurkának, gömböcnek tölti meg.
Északi rokonaink, mint a finnek, észtek, lappok használ-
ják élelmiszerül a vért. A finnek minden négylábú állat vérét,
az észtek a háziszárnyasét, a lappok csak a rénszarvas vérét
eszik. Manninen közli velem, hogy vannak adatok arról, hogy
Észak-Finnországban az elejtett vadrénszarvas és szarvas vérét
azon melegen megisszák. Ezzel oltották szomjukat és pótolták
erejüket a további vadászathoz. Hitték, hogy a lélek a vérben
van és az átszáll hozzájuk, a lappok a hosszú tundra utakon
a rénszarvas vérét megitták és orvosságnak használták. 1
Samueli Paulakarja a nagy műgyűjtő azt írja, hogy Kuhnó
községben a finn medvevadászok a medve nyers, gőzölgő vérét
itták, hogy attól később még dühösebbek legyenek a medve-
vadászatokon. Ezt a vért karluinleppä-nek nevezték. 2 Ugyanő
i
egy másik helyen azt írja, hogy Kvrő községben is tták a medve
nyers vérét, sőt amelyiknek az orrából kifolyt, lenyalták a vadá-
szok és nagyon jónak tartották. 3
i
A rénszarvas meleg vérét széltében tták a lappok meghűlés
és gyengeség ellen. 4 Juariban a beteg nők a rénszarvas vérét
a kés lyukán át szívták, ha nehéz hideglelésben szenvedtek,
azt hitték, hogy az élő meleg vérrel beléjük jön. 5
Ezek a népek a vért feldolgozva is szívesen ették. A lapp
a rénszarvas szívébe szúrja a kést, hátára fordítja. A vér a
mellüregbe megy és onnan szedi ki. A vért az üres, tiszta gyo-
morba szedi a lapp, azután spárgával beköti. A hóra teszik,
hogy megfagyjon. Es ilyen megfagyott állapotban tartják,
míg fel nem használják.
Véreshurkát töltenek a rénszarvas beleibe. A vért egy kis-
lábosba veszik a levágás után. Liszttel, zsírral felkeverik meg-
sózzák, belekbe töltik és főzik.
A véres kunpiis tipikus lapp étel. Vért, rozslisztet, zsírt
összekevernek kézzel, azt kenyéralakúra formálják, megfőzik
és lével eszik.
Raun azt írja, hogy az észt nép csak véres hurkát tölt.
Hz olyan, mint a mienk. A kását megfőzik, vérrel felkavarják,
sót tesznek bele, hurkatöltővel disznóbélbe töltik. Kolbászt
nem töltenek, néha ünnepekre májashurkát töltenek. 6
1 1. Manninen hozzám intézett levele.
2 Samueli Paulaharju : Kaineurn mailta 101. lap.
3 U. o. 190. lap, 7. u. o., 8. u. o., 8. u. o., 9. u. o.
4 E. Lagerkrantz levélbeli közlése.
5 U. o.
* Raun levele Az észt véreshurkáról, Eesti Rahva Mus. VIII. k.