Page 111 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 111
246
A káposztaesinálás a népnél.
A debreceni ember télire „becsinálja" a káposztát. Ezt a
munkáját savanyításnak nevezi a mai kor. A káposzta csinálás-
hoz kell jó keményfejű téli káposzta, káposztáshordó és ká-
posztakü.
A káposztát novemberben veszi meg a nyíriektől vagy a
hadháziaktól. Lerakja a kamarába, egy hétig ott áll. Ezután
„becsinálja". Először a káposztáról a felső zöld, féregrágta,
piszkos leveleket ehányja. Már e munkájában
l
t
válogatja. A akaros kisebb, keményebb, ke-
rek fejeket külön teszi, a tiszta fehér abro-
li
szon ,,füsnek , a nagy lapos, puhább fejeket
megint külön, jó lesz apró káposztának.
Mikor ezt a válogatást elvégezte, kiszedi
a orzsáját. A fűsnek a torzsa közepét vágja
t
ki hegyes késsel, az aprókáposztának való-
nak a torzsáját pedig egészen kivágja, jó
mélyen, körvágással. A gyerekek az ilyen
torzsát megfaragják és közepét, a tiszta belet,
mely jó édes, jóízűen megeszik, nyersen. Este
az egész gyereksereg a káposztát körülülve
rágcsál.
Most veszik az aprónak szánt fejeket.
Éles késsel négy részre vágják, azután egy
deszkán laskára vágják s egy sütőteknőbe
hányják. A nagyobb helyen már gyalulják a
káposztát. Egy nagy, 120 cm. hosszú, 60
cm. deszka közepében három gyalukés van
r
elhelyezve. A deszkának ámája van, melyben
előrehátra húzható a gyalu. Ebben három-négy
Fig. 37. ábra. fej káposzta szorosan összenyomva, élére ál-
Káposztagyalú lítva.. A gyalus embertől távoleső végét fal-
1830-ból. Déri nak vagy ajtónak támasztják, az ember
múzeum. felől eső végét egy bottal támasztják és alá
Krauthobel aus dem teszik a sütőteknőt. Most az ember egyik
Jahre 1830. Déri lábát előre, másikat hátra téve, terpesz-
Museum. állásban végigtolja a gyaluban elhelyezett
káposztát. A gyalu késekig szalad, itt meg-
akad és erővel kell a késen átnyomni. De leszel a káposztá-
ból egy darabot, mely laskára omlik széjjel. Ezután visszahúzza.
Most könnyen jön, mert nem vág. Most újra tolja, — vág I
visszahúzza, nem vág. A káposzta lassan lesüllyed a gyaluban,
újakat tesz rá és lassanként a fejek elkopnak, a teknő megtelik
gyalult káposztával. Közben a gyalus erősen izzad. Fárasztó
munka.