Page 113 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 113

248

                A  káposzta  leve  lassan  kezd  savanyodni.  A  kérges  apró
            káposzta  kezd  lágyulni,  érni.  A  fejek  csak  jóval  később  lágyul-
            nak,  sárgulnak,  érnek.  A  lé  ellepi  a  deszkát.  Tetejét  fehér  réteg
            vonja  be.  Megvirágosodik.  Ilyenkor  megmossák.  Ez  abban  áll,
            hogy  a  követ  leveszik  a  káposztáról,  a  lé  lemegy  s  a  fehér  réteg
            a  deszkára  és  a  káposztára  rakódik  le.  A  gazdasszony  vizet
            melegít,  nagy  tálba  tölti  és  egy  lágymosóval  lemossa  a  deszká-
            kat,  de  lemossa  a  káposztát  is.  Azután  a  deszkákat  visszarakja,
            a követ  visszateszi,  betakarja  és érni  hagyja. Ez  a  hardóskdposzta.
                Ma  már  a  káposztát  legtöbb  helyen  gyalulják.  Erre  vannak
            gyalusok,  akik  4—6  fillérért  gyalulják  a  káposztát.  Be  is  csi-
                                          nálják.  Ők  már  nem  taposnak,
                                          hanem   nagy  hosszúnyelű  bun-
                                          kóval  verik  és  így  is  jó.  Ezek
                                          a  káposztagyalusok  érdekes  típu-
                                          sai  Debrecennek.  Ott  állanak  a
                                                         u
                                          Piacra  nyíló kis tcában  a  város-
                                          háza  mellett  és  várják  a  ren-
                                          delést.
                                              A   káposztáshordó  is  ma
                                          már  egyöntetű.  Hengeralakú  és
                                          két  füle  van.  Mindegyiken  egy-
                                          egy  négyszögletes  lyuk.  Ebbe
                                          jár  a  sróf,  megesztergályozott
                                          fadarab.  A  sróf  fején  egy  erős
                                          pálca  van  átvéve.  Ezzel  feszí-
                                          tik.  Deszkái  szépen  bele  vannak
                                          vágva.  A  deszkákra  keresztben
                                          egy  erős  fa  van  téve,  melynek
                                          közepén  egy  lyuk  van,  melybe  a
                                          sróf  vége  beilleszthető.  E  srófot
                     Fig.  39.  ábra.     zsírral  megkenik,  lassan  szorít-
                Káposztás  hordó,  srófos.  ják  a  káposztát.  Lassan  azért,
                 Krautfass  mit  Schraube.  hogy  a  fejek  össze  ne  törjenek.
                                              A káposzta, ha megérik, leve
            kellemes  savanyú  ízű,  aprója  üdítő  savanyú,  fejese lapos,  sárga,
            könnyen  idomítható  lesz,  nem  törnek  a  levelek.
                A  savanyú  káposzta  tavaszig  is  eláll,  de  sok  baj  van  a
            tisztántartásával.  Ekkor  már  nagyon  savanyú  és  nehezebben
            fővő  lesz.  Végre  meglágyul  és  elromlik.
                Régen  egész  rendje  volt  a  káposztacsináló  asszonyoknak-
            Ma  már  négy  van  belőlük.  Ezek  ma  is  a  kenyérpiacon  árulnak.
            Régen  tányérral  mérték  a  káposztát,  ma  kilóra  adják.  A  hiva-
            tásos  asszonyok  eltűnnek,  helyükben  minden  szatócs  árul
            hordós  káposztát.
   108   109   110   111   112   113   114   115   116   117   118