Page 33 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 33
és az ugorkagyalu, a tésztareszelő és a tormareszelő . A XX. században terjed el
a húsdaráló, diódaráló, mákdaráló. 99
Tájunk nagyon jellegzetes konyhai eszközei a csigacsinálók . Három típusát kell
megkülönböztetni. Első, s talán legrégibb a nádborda, melyet törött szövőbordából
csináltak. Másik a fából - esetleg szaruból, vagy rézből - megmunkált csigacsináló.
Ezt a XrX. század folyamán több helyen a legények szerelmi ajándékként adták a le
ánynak, ezért többször szerelmi jelképeket (szívet, tulipánt) faragtak rá. A legszebb
példányok Debrecen környékéről kerültek e l ő . 1 0 0 Harmadik a cserép csigacsinálók
csoportja. Ezeket tudomásunk szerint a XIX. század közepe táján debreceni pipás
mesterek készítették. Szélesebb körben nem terjedt e l . 1 0 1
Mindhárom típus elengedhetetlen kelléke a sodró/a, melyet helyettesíthetett
egyszerű orsónyél is, vagy készíthettek erre a célra esztergályozott fa-, réz pálciká
kat.
A főzéshez 8-10 féle, különböző rendeltetésű fa-, vagy vas kanalat használtak.
A legegyszerűbb főző-, rántáskavaró, kásakavaró-, abáló-, lekvárkavaró fakana
lakat kanalas cigányok készítették s ezeket vásárban árulták. A Hortobágy környé
kén volt divatos a hosszúnyelű, kerekfejü vaskanál, mellyel a közös bográcsból
ettek. Vasból készült a hosszúnyelű kásakavaró kanál is. Egyes pásztorok folyami
kagylóból is készítettek evőkanalakat. Főleg a XX. században terjedtek el a polgári
konyhák nagyméretű zománcozott levesmerő kanalai, s a különböző vas, alpakka,
ezüst evőeszközei. Ismertek ezeken kívül lencsetörő, pergelő, kóstoló, tejfelmérő,
102
szűrő, kávés kanalakat.
A háztartás nélkülözhetetlen tárgyai voltak még a sózó, ez a kb. 180x150 cm
nagyságú deszka, melyen a sózott szalonnát készítették elő, a kamarában elhelyezett
ösztörű, melynek fogaira a sózott szalonnát, füstölt húsokat akasztották. Nélkülözhe
tetlenek voltak régen a fából, újabban vasból, rézből készült mozsarak, húsvágó tő
kék, sajtgyúró, sajtnyomó, hurkatöltő. Nem lehetett meg háztartás valamilyen
daráló nélkül. Régen általános volt a kézzel hajtható ún. sóderáló. Ezt újabban kü
lönböző gyári acéltárcsás darálók helyettesítik.
Gyakran a gazdaság más ágazataiban használatos tárgyak is bekapcsolódtak a
háztartási tevékenységbe, mint a balta, mérlegek, mérőedények stb.