Page 33 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 33

és  az  ugorkagyalu,  a  tésztareszelő  és a  tormareszelő  .  A XX. században  terjed  el
       a  húsdaráló,  diódaráló,  mákdaráló. 99
           Tájunk  nagyon jellegzetes  konyhai eszközei  a  csigacsinálók  . Három  típusát  kell
       megkülönböztetni.  Első,  s  talán  legrégibb  a  nádborda,  melyet  törött  szövőbordából
       csináltak.  Másik  a  fából  -  esetleg  szaruból,  vagy  rézből  -  megmunkált  csigacsináló.
       Ezt  a XrX.  század  folyamán  több  helyen  a legények  szerelmi ajándékként  adták  a le­
       ánynak,  ezért  többször  szerelmi  jelképeket  (szívet,  tulipánt)  faragtak  rá. A  legszebb
       példányok  Debrecen  környékéről  kerültek  e l ő .  1 0 0  Harmadik  a  cserép  csigacsinálók
       csoportja.  Ezeket  tudomásunk  szerint  a  XIX. század  közepe  táján  debreceni  pipás
       mesterek  készítették.  Szélesebb  körben  nem  terjedt  e l .  1 0 1
           Mindhárom  típus  elengedhetetlen  kelléke  a  sodró/a,  melyet  helyettesíthetett
       egyszerű  orsónyél  is, vagy  készíthettek  erre  a  célra  esztergályozott  fa-, réz  pálciká­
       kat.
           A  főzéshez  8-10  féle,  különböző  rendeltetésű  fa-, vagy  vas  kanalat  használtak.
       A  legegyszerűbb  főző-,  rántáskavaró,  kásakavaró-,  abáló-,  lekvárkavaró  fakana­
       lakat  kanalas  cigányok  készítették  s  ezeket  vásárban  árulták.  A  Hortobágy  környé­
       kén  volt  divatos  a  hosszúnyelű,  kerekfejü  vaskanál,  mellyel  a  közös  bográcsból
       ettek.  Vasból  készült  a  hosszúnyelű  kásakavaró  kanál  is.  Egyes  pásztorok  folyami
       kagylóból  is  készítettek  evőkanalakat.  Főleg  a XX. században  terjedtek  el  a  polgári
       konyhák  nagyméretű  zománcozott  levesmerő  kanalai,  s  a  különböző  vas,  alpakka,
       ezüst  evőeszközei.  Ismertek  ezeken  kívül  lencsetörő,  pergelő,  kóstoló,  tejfelmérő,
                           102
       szűrő,  kávés  kanalakat.
           A  háztartás  nélkülözhetetlen  tárgyai  voltak még  a  sózó,  ez  a  kb.  180x150  cm
       nagyságú  deszka, melyen a  sózott  szalonnát  készítették  elő, a kamarában  elhelyezett
       ösztörű,  melynek fogaira  a sózott  szalonnát,  füstölt  húsokat  akasztották.  Nélkülözhe­
       tetlenek  voltak régen  a  fából,  újabban  vasból,  rézből  készült  mozsarak,  húsvágó  tő­
       kék,  sajtgyúró,  sajtnyomó,  hurkatöltő.  Nem  lehetett  meg  háztartás  valamilyen
       daráló  nélkül.  Régen  általános  volt  a  kézzel  hajtható  ún.  sóderáló.  Ezt  újabban  kü­
       lönböző  gyári  acéltárcsás  darálók  helyettesítik.
           Gyakran  a  gazdaság  más ágazataiban  használatos  tárgyak  is  bekapcsolódtak  a
       háztartási  tevékenységbe,  mint  a  balta,  mérlegek,  mérőedények  stb.
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38