Page 32 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 32

század  végétől  már legtöbbször  horganyozott, vagy zománcozott  fémlemezekből  ké­
            szítették.
                A  XVIII-XIX.  században  megyénk  kerámiakészletét  több  kerámiaközpontból
            szerezték  be. Legfontosabbak  minden bizonnyal a  debreceni  és Nagyvárad  környéki
            kerámiák  voltak.  A  főzőedények  zömét  a  gömöri  fazekasok  hozták.  Legnépszerűbb
            vizes edények  a  révi  korsók  és kanták.  A  Hajdúság  egy részében  a  nádudvari  fekete
            edény  is népszerű  volt. Mindenütt,  de  különösen  megyénk  északi  részében  a  nagybá­
            nyai,  sárospataki,  mezőcsáti,  mezőtúri,  tiszacsegei,  délen  a  hódmezővásárhelyi  faze­
            kasok munkái  találhatók.  A  Tisza vidékén  ismerik  a gyöngyöspásztói  munkákat  is.  9 3
                A  XIX. századi  konyhaedények  közt  már elég  sok  öntöttvas,  vagy réz  edényt  is
            találunk.  Ezeket  később  zománcozott  kivitelben  is készítették.  A vékony  vaslemezből
            préselt  kerek bográcsok  főleg  a hortobágyi  pásztorok  és a Debrecen  környéki  tanyasi
            gazdák  nélkülözhetetlen  edényei.  Rézből  készültek  a  hatalmas  pálinkafőző  üstök  is,
            melyeket  a  múlt  század  végéig  még nagyon  sokan  használtak.
                A  konyhában  számtalan  kisebb-nagyobb  fából,  ökörszarvból  készült  só-,  fűszer-
            tartó  edényfélét  is  találunk.  9 4
                A  XVIII.  század  végétől  mind  több  üveg-,  és  porcelánedény  is  felbukkan.  Az
            üveg pincetokokat,  butéliákat,  kancsókat,  poharakat,  pintes  üvegeket  részben  a  Réz­
            hegység  üveghutáiból  hozhatták  (Sólyomkővár,  Hármaspatak),  a  keménycserép,  por­
            celán  hazája  pedig a  Felvidék  volt.
                A  kisebb konyhaeszközök  9 5  csak  annyiban mutatnak  jellegzetességet, amennyi­
            ben  itteni,  főleg  debreceni  iparosok készítették,  s ezek önálló  stílusjegyeket  viselnek.
            Ilyen  eszközök  pl. a  különböző  kések,  két-,  háromágú  evővillák,  melyeket  a  debre­
            ceni  késesek  készítettek.  Bár ezek  nagy  részét  különböző  vásári  árusok  messze vidé­
            kekerői  -  pl. Boszniából  -  is  hozhatták.  Egy-egy háztartásban  8-10  féle  különböző
            nagyságú  kést,  kanalat,  villát  is  használtak.  Szegény  emberek  között  elég  jellegzetes
            volt  az  ún. zsidó  bicska,  vagy  bugylibicska.  Ez  nem más, mint  egy kis  esztergályo­
            zott  fa  nyélbe  illesztett, behajtható  acélpenge.  Fillérekért  lehetett  kapni.  Nem  volt
            tanácsos  kölcsönadni,  mert  ha  valaki  nyelének  a gömbölyű  végét  megfaragta,  „meg­
            herélte",  azután  már szégyen  volt  használni. 9 6  Népszerűek  voltak  a  debreceni  „ol­
            dalvillás"  és  „farvillás"  kések  is,  amikor  a  szépen  formált  bicskához  evővilla  is
            párosult.  A juhászok  főként  a görbe  végű  körmöző  bicskákat  keresték,  melynek egyik
            pengéjét  herélésre  is lehetett  használni.
                A  háztartás  vágóeszközei  közé  tartoztak a  bárdok.  Ezek  erős  acél  pengéjét  néha
            állatfej  alakúra  formálták,  főleg  hús aprítására  használták,  de  a kisebb csontot  is el­
            vágta.
                Az  elnyújtott  tésztát  gyakran  cakkosszélű,  ún.  derelyemetszővel,  csőröge-
            metszővel  vágták  el. A laskatésztát,  olykor  a  zöldséget,  káposztát  a csizmadiáktól  ki­
            került  íves  élű  bicskiával  vágták.  9 7  Apróbb  eszközök  voltak  a  különböző
            tésztaszaggatók,  bár ezeket  sokszor  egyszerű  üvegpohár  helyettesítette.
                Az  1830-as évektől  maradtak  ránk  a  legszebb  káposztagyaluk.  Ezt  a  drága  esz­
            közt  nem mindenki  szerezte be, hanem  -  néhány  káposztafej  ellenében  -  egymásnak
            kölcsönadták.  Jóval  egyszerűbb,  így mindenki  által  hozzáférhető  eszközök  a  tökgyalu
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37