Page 32 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 32
század végétől már legtöbbször horganyozott, vagy zománcozott fémlemezekből ké
szítették.
A XVIII-XIX. században megyénk kerámiakészletét több kerámiaközpontból
szerezték be. Legfontosabbak minden bizonnyal a debreceni és Nagyvárad környéki
kerámiák voltak. A főzőedények zömét a gömöri fazekasok hozták. Legnépszerűbb
vizes edények a révi korsók és kanták. A Hajdúság egy részében a nádudvari fekete
edény is népszerű volt. Mindenütt, de különösen megyénk északi részében a nagybá
nyai, sárospataki, mezőcsáti, mezőtúri, tiszacsegei, délen a hódmezővásárhelyi faze
kasok munkái találhatók. A Tisza vidékén ismerik a gyöngyöspásztói munkákat is. 9 3
A XIX. századi konyhaedények közt már elég sok öntöttvas, vagy réz edényt is
találunk. Ezeket később zománcozott kivitelben is készítették. A vékony vaslemezből
préselt kerek bográcsok főleg a hortobágyi pásztorok és a Debrecen környéki tanyasi
gazdák nélkülözhetetlen edényei. Rézből készültek a hatalmas pálinkafőző üstök is,
melyeket a múlt század végéig még nagyon sokan használtak.
A konyhában számtalan kisebb-nagyobb fából, ökörszarvból készült só-, fűszer-
tartó edényfélét is találunk. 9 4
A XVIII. század végétől mind több üveg-, és porcelánedény is felbukkan. Az
üveg pincetokokat, butéliákat, kancsókat, poharakat, pintes üvegeket részben a Réz
hegység üveghutáiból hozhatták (Sólyomkővár, Hármaspatak), a keménycserép, por
celán hazája pedig a Felvidék volt.
A kisebb konyhaeszközök 9 5 csak annyiban mutatnak jellegzetességet, amennyi
ben itteni, főleg debreceni iparosok készítették, s ezek önálló stílusjegyeket viselnek.
Ilyen eszközök pl. a különböző kések, két-, háromágú evővillák, melyeket a debre
ceni késesek készítettek. Bár ezek nagy részét különböző vásári árusok messze vidé
kekerői - pl. Boszniából - is hozhatták. Egy-egy háztartásban 8-10 féle különböző
nagyságú kést, kanalat, villát is használtak. Szegény emberek között elég jellegzetes
volt az ún. zsidó bicska, vagy bugylibicska. Ez nem más, mint egy kis esztergályo
zott fa nyélbe illesztett, behajtható acélpenge. Fillérekért lehetett kapni. Nem volt
tanácsos kölcsönadni, mert ha valaki nyelének a gömbölyű végét megfaragta, „meg
herélte", azután már szégyen volt használni. 9 6 Népszerűek voltak a debreceni „ol
dalvillás" és „farvillás" kések is, amikor a szépen formált bicskához evővilla is
párosult. A juhászok főként a görbe végű körmöző bicskákat keresték, melynek egyik
pengéjét herélésre is lehetett használni.
A háztartás vágóeszközei közé tartoztak a bárdok. Ezek erős acél pengéjét néha
állatfej alakúra formálták, főleg hús aprítására használták, de a kisebb csontot is el
vágta.
Az elnyújtott tésztát gyakran cakkosszélű, ún. derelyemetszővel, csőröge-
metszővel vágták el. A laskatésztát, olykor a zöldséget, káposztát a csizmadiáktól ki
került íves élű bicskiával vágták. 9 7 Apróbb eszközök voltak a különböző
tésztaszaggatók, bár ezeket sokszor egyszerű üvegpohár helyettesítette.
Az 1830-as évektől maradtak ránk a legszebb káposztagyaluk. Ezt a drága esz
közt nem mindenki szerezte be, hanem - néhány káposztafej ellenében - egymásnak
kölcsönadták. Jóval egyszerűbb, így mindenki által hozzáférhető eszközök a tökgyalu