Page 31 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 31

ben  tatyiga,  kantaszekér,  kuruglya  stb.  A  kenyér  berakására  szolgált  a  sütőlapát,
     s még néhány  kisegítő  tárgy.
         A  nyitott  tűzhely  tartozékai  a  tüzpiszkáló  vagy  vaskó,  a  parázs  kivételre  szol­
     gáló  csípővas,  a már említett  vasmacska  vagy  tüzikutya,  a  vasháromláb  és a  serpe­
     nyő.  Régen  igen  fontosak  voltak  a  különböző  nagyságú  fa-  és  vas  nyársak,  a  kétágú
     perzselő  villák.
         Nem  mutatnak  táji  jellegzetességeket  a  kenyérsütés  tárgyai  sem,  a  nagyméretű
     dagasztóteknö,  a  kovászkeverő,  kovász/a,  a kis kapa, vagy görbekés  formájú  tészta  -
     kaparó  vagy  teknőkaparó,  a  különböző  sziták,  rosták.  Régen,  mikor  még  vízimal­
     mokban,  szárazmalmokban  őröltek,  többféle  szitát  használtak.  A  legdurvább
     drótszövetből  készült  a vas  rosta,  az egészen  vékony  rézdrótból  a  drótszita,  a  lószőr-
     ből  a  szőrszita,  s  finom  selyemszálakból  a fátyolszita  . A  szitát  és  a  rostát  mérték­
     egységként  is  használták,  pl.  ezzel  mérték  a  gyalult  káposztát.  Egyesek  babonás
     jóslásra  is  felhasználták.  8 7
         A  kenyérsütés  tartozékai  a  szakajtókosarak,  melyek  készülhettek  gyékényből,
     szalmából,  sás, vagy  vessző  kötéssel.  Típusai  tájegységenként  némileg  meghatározha­
     tók.  8 8  Általánosan  ismertek  az  alacsony  szélű,  80-120  cm  átmérőjű,  gyékényből
     vagy vesszőből  kötött  kovászszárítók,  komlószárítók,  melyekben  a kemence tetején  a
     kovászt,  illetve  a  komlóskorpát  szárították.  Kenyérsütéskor  használták  a  kisméretű
     fa  merőedényt,  a  kártust,  használtak  különböző  abroszokat,  szakajtókendőket,  ta­
     risznyákat  a  morzsóka  eltartásához,  s  a  teknő  fölé  helyezhető  kovászfákat.
         A  különböző  tésztafélék  elkészítéséhez  szükség volt  különböző  méretű  fa  gyúró  -
     teknőkre,  kisebb  kavaró  teknőkre,  nyújtódeszkára,  nyújtó fára.  A  lisztet  általában
     lisztes  zsákokban  a kamarában  tartották,  de  a napi használatra  néhány  kilót  a kony­
     hában  a  fa  lisztesbodonban  tartottak.  A  Hajdúságban  a fa  bodon  helyett  sok  helyen
     cserép  bodonokban  tartották  a lisztet. Szükség  volt  fa  lisztmerő  kanálra.  A  különbö­
     ző  fából,  cserépből  készült  konyhai  edények  sokasága  nemcsak  a  konyhát  töltötte
     meg,  hanem  ezek  egy  része  a  kamarába  vagy  a  padlásra  szorult.  A  XIX.  században
     még  sok  helyen  ettek  fatányérból.  8 9  Igen  sokféle  kádra,  dézsára  volt  szükség,  me­
     lyeket vidékünkre  rendszerint  Erdélyből  jövő  vándorárusok  hoztak.  Közöttük  is  nél­
     külözhetetlen  az  ún.  káposztáshordó,  melyet  korábban  kővel  nyomtattak  le,  később
     csavarral  szorították.  9 0  Jellegzetes vizes edény  a  csobolyó,  ez  a  10-20  literes  dongás
     lapos faedény.  Legtöbb  azonban  a  cserépedény.  Egy Kismarján,  1806-ban  készült  va­
     gyonleltár  szerint  id. Bábolnai  Mihály  portáján  a  következő  cserépedényeket  talál­
     ták:  9 1  fazekak:  73  db, lábasok:  18  db, tálak,  tányérok:  85  db,  csészék,  szilkék: 27  db,
     födök:  33  db,  korsók,  kanták:  6  db,  szűrők:  2  db,  pergelő  serpenyő:  1 db.
         Valószínű,  hogy csak a  nagyobb  gazdák  rendelkeztek  ilyen  sok  cseréptárggyal,  9 2
     de  talán  az  is bizonyos,  hogy  ezeknek egyszerre csak  kisebb  része  volt  használatban.
     Bár  a fenti  leltárat  még ki kell egészíteni  néhány  általánosan  használt  cseréptárggyal.
     Ilyenek  a  lapos palacsintasütök,  a  félgömb  alakú  bemélyedésekkel  készült  tarkedli  -
     sütők,  a kerek  kuglófsütök,  a hosszúkás  kacsasütök.  A XIX. század  elejétől  bukkan­
     nak  fel  a  kis  pálinkás  bütykösök,  a  különböző  cserép  füszertartók.  Mindezeket  a
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36