Page 26 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 26

A  tehéntej  mellett a juhtej  volt  még számottevő,  de  ez már nem  minden  falura
          volt  jellemző,  s  a  falukon belül  is csak kevesen  tartottak  fejős  juhokat.  Megyénkben
          legnagyobb  juhtartók  Debrecen  és a  hajdú  városok,  különösen  Hajdúszoboszló,  de  a
          szikes bihari pusztákon  is voltak juhtartó  faluk, mint  pl. Gáborján,  Zsáka  stb.
              A  juhtejet  nyersen  nem  nagyon  itták,  de  feldolgozásának  gazdag  változata  is­
          meretes.  Tájunkon  is  számbajöhet  még a  kecsketej.  Kecskét  minden  faluban  8-10
          szegényember  tartott  s ezeket rendszerint  a bornyúcsordába  járatták.  Teje  a  földnél­
          küli szegény embernek  alapvető  tápláléka  volt. Többnyire  nyersen  vagy forralva  ették,
          feldolgozásra  nem  nagyon  került.
              Megyénk  területén  más állatot  nem  fejtek.  Nem  jutott  el hozzánk  a  bivalyfejés
          erdélyi  szokása,  bár uradalmakban  néhány  igavonó  bivalyt  tartottak. Nincsenek  em­
          lékeink  sem  a ló fejesről,  sem  a  szamár  fejesről.
              Tojás.  (XVHI.  századi  helyi  forrásokban  tyúkmony)  Minden  faluban,  minden
          réteg  számára  egyformán  fontos  alapanyag.  Ennek  ellenére  termelése  a legújabb  idő­
          kig  nem  volt  megszervezve:  a  tyúkok  az  udvaron  szanaszét  tojtak,  s  a  családtagok
          igyekeztek  minden  nap  összegyűjteni  a  tojásokat.
              A  táplálkozásban  legfontosabb  a  tyúktojás  volt.  Jóval  kisebb  szerepe volt  a  ru­
          catojásnak,  még kevesebb a  libatojásnak  . Megyénk  erdős,  mocsaras vidékein  még a
          múlt  században  is  számottevő  lehetett  a  vadmadarak  tojásának  az  összegyűjtése.  6 5
          Bár  az  erről  szóló  írások  bizonyára  nem  mentesek  a  romantikus  túlzásoktól.  Ma­
          gában  a  paraszti  táplálkozásban  sehol  se  találkozunk  a  vadmadártojások  rendszeres
          felhasználásával.
              A  tojást  általában  sütve,  főzve  ették,  vagy  étel  alapanyagként  használták.  De
          elég  sok  adat  utal  arra,  hogy  egyesek, főként  gyerekek  a  nyerstojást  megitták.
              Méz.  Az ősi idők  óta ismert  méhészkedés  tájunkra  és korszakunkra  is jellemző,
          de  nem  olyan  mértékben,  mint  azt  egyesek  feltételezik.  Már  a  XVJU.  században  is
          csak a lakosságnak  10-12%-a  adózott  méhkasok  után.  Ez  az arány  később  se  nagyon
          változott,  inkább  csökkent.  A  XX. században  egy-egy  faluban  már csak néhány mé­
          hesgazda, vagy hivatásos  méhész  volt, akik el tudták  látni  a lakosokat  mézzel. A gaz­
          dák  a  mézért  terménnyel  fizettek.
              Akik  tehették,  évente  egy-két  alkalommal vásároltak  néhány  kiló mézet,  néhány
          küó  lépesmézet,  melyet  frissen,  kenyérrel  fogyasztottak.  Az  erdős  vidékeken  itt  is
          szokásban  volt  a  vadméhek  felkutatása  és  kirablása.  Néhányan  időnként  befogtak
          egy-két  kas  ismeretlen  helyről  kirajzott méhet,  így elég  sokan  hozzájuthattak  vala­
          mennyi  mézhez.  Inkább  gyerekek  csemegéje  volt  a  nádtetők  ereszeiben  előforduló
          nádméz.
              A  tiszta  méz  a  cukor  elterjedése  előtt  legfontosabb  édesítő  szer  volt,  ennek
          megfelelően  számtalan  alapkészítményhez  és  ételhez,  süteményhez  felhasználták.
          Szerepe volt  a gyógyításban  is. Sokan  szerették  a  mézes  pálinkát.  6 7
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31