Page 25 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 25
ÁLLATI EREDETŰ ALAPANYAGOK
Az állati eredetű alapanyagok súlyának megítélésében néprajzi szakirodalmunk
nem egyértelműen foglal állást. Ecsedi István szerint a tiszántúli magyar ember el
sősorban növényevő, mivel étrendjében a növényi eredetű, főként a tésztás-, kásás
ételek vannak túlsúlyban. 6 0 Mások ugyanakkor azt bizonygatják, hogy különösen a
szántóföldekben szegényebb tájakon - legalábbis a XVHI-XTX. században - inkább
állati eredetű tápanyagoknak voltak bőviben, 6 1 s a növényi tápanyagok szűkös vol
tára panaszkodnak. Azt gondolom, erre a kérdésre nehéz válaszolni, hiszen nincse
nek megbízható források, melyek hiteles választ adnának. Az állati eredetű
tápanyagok fontosságához azonban nem férhet kétség megyénkben sem.
Az állati eredetű alapanyagokat két nagy csoportra oszthatjuk: I . az állatok által
előállított termékekre, és JJ. az állatok leöléséből nyert alapanyagokra.
Állati termékek
Általános jellemzőjük, hogy fogyaszthatók a maguk nyers, természetes állapotá
ban, vagy alkalmasak arra, hogy különböző ételek alapanyagává váljanak.
Tej. Megyénkben évszázadok óta legjelentősebb a tehéntej. Minden család alap
vető törekvése, hogy tehenet tartson, bár ez kétségtelenül nem mindenkinek adatott
meg. A ház körül tartott tehenet mindig fejték, de még a gulyán ellett tehenet is
gyakran megfejték a pásztorok. 6 2
Többen is leírták, hogy a nyers tej fogyasztása nem mindenütt volt eléggé nép
szerű, bár az egyes tájékoztatások ezen a téren is elég ellentmondásosak. 6 3 Mégis bi
zonyos, hogy a tejnek magának is, de különösen a tejből nyert alapkészítményeknek
igen fontos szerepe volt a népi táplálkozásban.
A tejet nyersen itták, vagy forralva ették. Utóbbi esetben általában kenyeret ap
rítottak bele (kézzel, mert azt tartották, ha késsel vágják, akkor véres tejet ad a te
hén). A tejeskávé csak a módosabb családoknál terjedt, de a feketekávét itt is
pótkávéval készítették. Szegényebbek maguk pörkölte árpakávéból, vagy égett ke
nyérhéjból készítették el a szükséges feketekávét. A háború alatt különböző kávépót
lók terjedtek e l . 6 4