Page 23 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 23

ÁSVÁNYI     EREDETŰ     ALAPANYAGOK















             Víz.  E témakörön  belül  első helyen  kell szólni  a vízről. A XIX. század  végéig leg­
         több  helyen  „élő vízből"  táplálkoztak.  Élő víznek  számítottak  elsősorban  a  folyók.  A
         hegyek  felől  érkező  Körösök,  Berettyó,  s a különböző  kisebb  erek  vizét  mindenütt t­
                                                                              i
         ták.  De  még  az  ezekből  táplálkozó  lápok,  az  itt vágott  lápikutak  vizét  is jónak  tar­
         tották.
             A  múlt  századi  folyószabályozások  után  a vizek természetes  folyása  sok  helyen
         megrekedt,  a  különböző  holtágakban  a  víz megposhadt,  az  egyetlen  mederbe  terelt
         folyók  vize egyre  több  fertőzésnek  volt  kitéve,  így a század  végétől  mind  több  helyen
         a  3-10  méter  mélyen  található  talajvizet  igyekeztek  ásott  kutak  segítségével  feltárni.
         Sajnos,  az  ásott  kutak  vize már  ebben  az  időben  is  sok  helyen  ihatatlan  volt,  külö­
         nösen  a  lakóterületeken  belül.  Ekkor  kezdték  fúrni  az  artézi  kutakat,  melyek  100-
         300  méter  mélységből  adtak  iható  vizet.  Tájunkon  azonban  legtöbb  artézi  kút  vize
         langyos  és  meglehetősen  gázos  volt.  (sok  kutat  meg  is  lehetett  gyújtani.)  A  mezőn
         dolgozók  azonban  a legújabb  időkig  az  ásott  kutak  vizét  itták. Amelyik  kútból  többet
         ittak,  azt  minden  tavasszal  kitisztították,  vizét  kimerték,  hogy  az  friss  vízzel  töltőd­
         jön  fel. így is voltak  „rossz  kutak",  amelyekből  nem  ittak.
             A  „jó vizet" régebben  cserép  korsóban  vagy  faedényben  vitték  magukkal  a  me­
         zőre. Az  1930-as években  elterjedt  zománcozott  „bádog kannában"  a víz hamar  me­
         legedett,  ezért  sokan  még ekkor  is  ragaszkodtak  a  cserépkorsóhoz.
             Só.  Legfontosabb  ásványi  alapanyag  a  só, melyet  régebben  a  nagyváradi  sórak-
         tárban  vettek  meg,  többnyire  darabos „kősó" formában,  melyet  odahaza  a  sóderálón
         őröltek  porrá.  Később  mindenki  a  boltban  vásárolta  a sót.
             Borkő.  A  kristályos  borkősavat,  melyet  különféle  ételek  savanyítására  használ­
         tak,  a  boltokban  árulták.
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28