Page 18 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 18

Salátaboglárka,  Gyenge  levele  ecettel  leöntve  salátának  való.
              Földimogyoró  vagy  libapimpó  (patentilla  anserina).  Mogyorószerű  gyökereit  a
          debreceni  kondások  egykor  disznóval  túratták  ki  a  vizes  erdei  laposokon,  azután
          meghámozva  megették.  6  A  Tisza  mellékén  a  lathyrus  tuberosus  gumóját  nevezik
          földimogyorónak. 4 7  Ma már kevés  helyen  ismerik.
              Csicsóka  (helianthus  tuberosus).  Hencidán  picsóka.  Napraforgószerű  szára  és
          fészkes  virága  van,  de  a  gyökerein  fejlődő,  a  burgonyához  hasonló  gumóit  ették
          nyersen,  vagy  főzték  ételbe.  Rendkívül  szívós  növény:  eldobott  héja  is kihajt,  s  ahol
          elszaporodott,  onnan  szinte  nem  lehet  kiirtani.  Egyesek  szerint  jó  szélhajtó,  ezért
          gyógynövényként  is ismerik.  4 8
              Vadalma  (pirus  malus,  vagy  p.  silvestris). Szántóföldek  végében,  de  leginkább
          erdőkben  található.  Régebben  bőségesen  gyűjtötték,  s  nyersen  ették,  aszalták,  vagy
          ecetet  készítettek  belőle.
              Vadkörte,  vagy  vackor  (pirus  pirastes).  Eltevésre  kevésbé  alkalmas,  mint  a  va­
          dalma.  Érés  idején  főleg  gyerekek  gyűjtötték.  A  Debrecen  környéki  erdőkben  igen
          gazdagon  termett.
              Szeder  (rubus  tometosus).  A  szántóföldnek  mesgyéin,  árokparton,  garággyák
          mellett  vadon  tenyészik  a  fekete  szeder. Eladásra  nagyon  kevesen  gyűjtötték,  csak
          mezőgazdasági  munkák  közben  csemegéztek  rajta,  főleg  a  gyerekek.  Néhányan  lek­
          várt  főztek  belőle.
              Súlyom  (Trapa  natans).  A  Tisza árterületén,  a sárréti  mocsarakban,  a  Hortobágy
          folyó  környékén  tenyészett  nagyobb  bőségben. Itt pásztorok  és falusi  szegény  embe­
          rek  gyűjtötték  s  főzve  ették,  vagy  különböző  ételek  kiegészítésénél  használták.  T i -
          szacsegén  pl. sulyomrántást,  sulyompogácsát  készítettek  belőle.
              Som,  Erdőkben  található  rendkívül  szívós  keményfa,  melynek apró,  piros  bogyó
          termése  igen ízletes gyümölcs. Gyűjtögető  asszonyok  szedték,  s a piacon, vagy  házal­
          va  árulták.  Néhányan  lekvárt  is  főztek  belőle,  vagy  más lekvárhoz  keverték  ízesítő­
          ü l .  5 0
              Csipkebogyó.  A  vadrózsa  (rosa  spinosa)  piros  bogyó-termését  vidékünkön  is
          gyűjtötték  szegény  asszonyok,  s azt  terményért  árulták  a gazdáknak,  akik  ízletes lek­
          várt,  ún. hecsedlit,  hecse-pecsét  főztek  belőle.
              Kökény  (prunus  spinosa). Az utak  mentén,  mesgyéken  növő  szúrós  bozót, mely­
          nek késő  ősszel  élvezhető  fekete  bogyó termését  itt-ott  gyűjtötték.  Nyersen  elég  „hú­
          zós"  ízű, de  hasmenés  ellen így is ették,  s néhányan  lekvárt  főztek  belőle.  5 1
               Galagonya  (Crategus  monogyna). Erdők  szélén, utak mellett növő szúrós  cserje,
          melynek késő  ősszel  érő apró  piros  bogyója  fogyasztható.  Főleg  gyerekek  kedvelték.
              Bodza  (Sambucus  negra).  A  feketebodza  érett  bogyóját  főleg  a  Tisza  melléki
          falvakban  gyűjtötték,  s  néhányan  lekvárt  főztek  belőle.  Ugyanakkor  Kismarjában
          nem  merték  megenni,  mert  méregnek  tartották.  Újabban  a  bodza  virágát  is  gyűjtik,
           s  abból  frissen  üdítő  italt,  szárítva  izzasztó  teát  főznek.
              Lícium.  A garággyák  gyakori bozótjának,  a líciumnak  piros bogyóját  néhány  he­
          lyen  megeszik.  (Zsákán  ezt piroscsizmának  nevezik.) Több helyen  azonban  méregnek
           tartják,  és  a  gyerekeket  óvják  tőle.
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23