Page 19 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 19

Bubolyicska  (Chaerophylum  bulbosum). A  Tisza mellékén  bubályka,  mogyorófü
        a  neve.  Erdei  tisztásokon,  lapályos  réteken  fordul  elő. Gumós  gyökerét  tavasszal  a
        gyerekek  kiásták,  és  nyersen  elfogyasztották.  Nagyobb  mennyiségben  nem  gyűjtöt­
        ték.  5 2
            Édesgyökér  (Glycyrohica echinata).  Kertekben,  de  vadon  terem,  főként  a  por­
        hanyós  fekete  földet  kedveli.  Föld  feletti  szára  kb.  1 méterre  növő  cserje,  akácfasze­
        rű  levelekkel. A  föld  alatt  évente  több  méterre  nyúló,  ujjnyi  vastagra  is  duzzadó,
        szőlőcukor  tartalmú  gyökerét  tavasszal  kiássák,  s  ezt  régen  a  gyerekek  úgy  rágták,
        mint  ma  a  rágógumit.  Sokan  vízben  oldott édeskés  levét  köhögés  ellen  itták.
            Erdei  szamóca  (Fragaria  virides). Megyénkben  csak  az  erdős  tájakon  gyakori,
        vagy ott, ahol  régen  erdők  voltak. Nagyobb  mennyiségben  nem  nagyon  gyűjtik,  de  a
        megtalálóknak  kedvelt  csemege.
            Bengyele  (elecske,  csella).  A  gyékény  (Typha  augustifilia) lisztes  gyökértörzse.
        Vizenyős  réteken  gyűjtötték.  Ott  állítólag  hasznos  ínségeledel  volt,  de  rendszeresen
        nem  fogyasztották.  3
            A  gledicsia  vagy  koronaakác  (Gleditsia  triacanthos)  csöves  termését  a  Be-
        rettyó-melléki  falvakban  szentjánoskenyérnek  nevezték.  A  gyerekek  a  csöves  termés
        belsejében  található  édeskés  ízű  húsos  részt  szopogatták.  Újszentmargitán  papke­
        nyérnek  is  nevezték.  5 4
            Papsajt  vagy  mályvapogácsa.  Az árokparton  növő  kerekmályva  (malva  neglec-
        ta) apró,  húsos  termése.  Elég  ízetlen  gyümölcs,  de  a játszó  gyerekek  szívesen  rágták.
            A  szőlő  bajusza.  Az  új hajtásokból  kinövő kunkorgós  zöld  szárrészt,  enyhén  sa­
        vanykás  íze miatt  sokan  szívesen  tépdesték  és  rágták.
            Gyermekláncfű  vagy  fügörhe  (Taraxanum  levigatum). Gyenge  levelét  gyűjtöt­
        ték,  s  belőle  salátát  készítettek.  Egyelőre  csak  a  Tisza  melékéről  vannak  adataink
        gyűjtésére.  A  bihari  részeken  méregnek  tartják.  5 5
            Szélhajti  tövis  vagy  ördögszekér  (Xanthium spinosum). A  Tisza mellékén  gyen­
        ge  hajtásából  salátát  öntöttek.  5 6
            Harmatkása  . Több  helyen  ismerik,  de  gyűjtésére  eddig  megyénkből  nincsenek
        adataink. 5 7
            Akácvirág  (Robina  pseudoacacia). A  gyerekek  akácvirágzáskor  a  virágok  bibé­
        jét  kitépték  s  ezt  megették.  Püspökladányban,  Egyeken  agacsi-  nak  mondják.
            Szíkfű  vagy kamilla  (matricaria chamonilla). Megyénk  minden  részén,  de  külö­
        nösen  a  hortobágyi  szikes  legelőkön  nagy  mennyiségben  terem.  Csaknem  minden
        háznál  tartottak  kevés  szárított  szíkfű  virágot,  amelyből  különböző  betegségekre
        használatos  gyógyteát  főztek.  Az  1930-as években  Balmazújvároson  volt  nagy  felvá­
        sárló  központja.
            Hársfavirág.  Néhányan  gyűjtötték  s gyógyteát  főztek  belőle.  Hiedelem  szerint
        a  tüdőbajt  gyógyította.
            Fehérüröm  (Artemisia absinthium). Sok helyen, főleg  az érmelléki  falvakban ür-
        mösbor  készítéséhez  használták.  5 8
            Kakukfü  (Thymus  serpillum  vulgaris).  Ritkán  használatos  ételízesítő,  vagy
        gyógytea  készítéséhez  használt  növény.
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24