Page 14 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 14
Saláta (Kismarjában régen sajáta). Kertben termesztett, elsősorban baromfi
eledel, de - főleg öntve - nem túlságosan gyakori emberi táplálék is lehetet. Az igé
nyesebb fejes saláta csak a XX. század derekától kezdett elterjedni.
Tök. Legelterjedtebb a köztesnövényként termesztett zöld disznótök, melyet
még zsenge korában használtak étel készítésére, különben állati takarmány. Újában
a kertben termesztenek spárgatököt, s ezt főzik. Sok helyen ismerik az ún. „isten
gyalulta tököt", mely forró vízben gyalulás nélkül is vékony csíkokra bomlik. Régen
ismert téli csemege a fehér héjú, sárga bélü bécsitök, vagy sütőtök. (Hajdúnánáson
dinke, Hajdúböszörményben Unka). A sütőtök akkor jó, haparázs, ha a héja olyan
kemény, hogy az ember körme nem megy bele. A levágott szelet a vízben elsüllyed.
A sült tököt a debreceni piacon a kofák így ajánlották:
„Parázs, ídes, vastag, szíles,
Kóstojja meg, milyen ídes" 1
A töknek a magját szárítva csemegének ették, vagy olajat préseltek belőle.
Sáfrány. A XX. század elejéig vidékünkön igen népszerű, elsősorban a húslevest
színező fűszernövény volt. A »jodete sáfrányt" kertekben termesztették. Híres sáf
ránytermelő falu volt Derecske.
Kapor. Kertekben félvad formában nő, ezért termesztésével külön nem foglal
koztak, csak kapáláskor vigyáztak rá, hogy néhány tő mindig megmaradjon. Nyáron
zöld levelét, télen megszárított szárát, és mozsárban megtört magját használták kü
lönböző ételek ízesítésére.
Torma. Régebben vad állapotban tenyészett a kertek alatt, de legtöbben a kert
be is beültettek néhány tövet, ami ott minden gondozás nélkül szaporodott: mindig
volt annyi gyökerük, ami a házhoz kellett. A XX. század első felében Nagylétán és
a környező falukban kifejlődött a szakszerű tormatermesztés. Itt már nagyobb
mennyiségben piacra, sőt exportra is termelnek nemes tormát.
Komló. Régen a kenyérkelesztő pár elkészítéséhez kellett a komlóvirág, néhá
nyan sörfőzéshez használták. Ezért legtöbb falusi kertben a kerítések mellett ott te
nyészett a komló, jórészt elvadult állapotban, de mindig termett annyi, amire
szükség volt.
Egyéb fűszernövény. Idősebb adatközlők visszaemlékeznek még, hogy a XIX.
század végén használtak, illetve termesztettek majoránnát, ánizst, gyömbért, tár
konyt, rozmaringot, bazsalikomot, borsfűt. Ezek több része színes virág, így főleg a
virágos kertekben volt a helyük.