Page 17 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 17

tottak.  Itt  az  olajat  világításra  használták:  az  istállókban  a  villany  bevezetése  előtt
       mindig  olajmécsessel  világítottak,  mert  ez  kevésbé  volt  veszélyes,  mint  a  petróleum.
       Katolikus  falvakban  azonban  az  olaj,  főleg  böjtös  időben  alapvetően  fontos  zsírozó
       volt.


                  Gyűjtögetésből   származó   növényi  tápanyagok



           A  gyűjtögetett  növények  sokasága  közül  alig  néhány  volt  olyan, ami a  népi  ét­
       rendnek  rendes, szabályosan  visszatérő  alapanyaga  volt.  A  gyűjtögetés  inkább  azért
       volt  fontos  tevékenység,  mert  a  vadon  termő  növények  fogyasztása  változatosabbá
       tette  a  különben  meglehetősen  egyhangú  paraszti  étrendet.  A  gyűjtögetés  tehát  el­
       sődlegesen  csak  kiegészítő  foglalkozás  volt,  s csupán  néhány  szegényembernek  adott
       szerény  megélhetést. 3 9  Megyénk  a  XX.  században  már  nem  tartozik  a  gyűjtögetés
       szempontjából  leggazdagabb  vidékek  közé,  holott  a gyűjtött  növények  száma  összes­
       ségében  elég  nagy.
           Sóska  (Rumex acetosa).  Április végétől  nyár  végéig  mindig  gyűjthető  volt.  Min­
       den faluban jellemző  néhány  olyan  határrész,  melyen előszeretettel  gyűjtötték.  Kerti
       termesztése  ezért  1945  előtt  szinte  ismeretlen  volt.  A  vadon  termő  sóska  különben
       is  sokkal ízletesebb,  mint  a  kerti  sóska.  Elsősorban  leves,  mártás  alapanyag,  de kü­
       lönben  a gyerekek nyersen  is fogyasztották.  Debrecenben  a sóska  leveleit markukban
       összetörték,  s kis versikét  mondtak  hozzá:


                                „Sóska, domika,
                                Olyan  legyél,  mint  a  borecet,
                                még  annál  is  erősebb!"  4 0

           Gyerekek  kedvelték  a  sóska  még gyenge  felmagzott  szárát,  az  úgynevezett  ke­
       ringőt  vagy  karingót,  illetve  rengőt.
           Gomba.  Megyénknek  különösen  az  erdőtlen  sík vidékein  nem  dicsekedhetnek
       nagy  gomba  fogyasztással.  Itt mindössze  két gombafajtát  esznek. Egyik  a  marhajá­
       rásokon  tömegesen  növő  szekfügomba  (marasmius  oreades),  melyet mondanak  szík-
       fügombának  (Tiszacsege),  szfkígombának,  pecérkének,  harmatgombának  is.  Másik
       közismert  gomba  a  csiperke,  vagy kalapos  gomba  (psaliota campestris). 41  Ezt  sokan
       összekeverik  a  csirkegombával  (cantharellus ciborius). Az erdőket  járók még ismerik
       a  szarvasgombát,  a  tinóorrú-,  tölgyfa-,  kucsmagombát, 42  de  a  falusi  parasztok  ezt
       nem  merték  megenni. 4 3
           Gomba  gyűjtéssel  általában  szegény  asszonyok  foglalkoztak, a  gyűjteményüket
       házalva  árulták.  Sokan  évekig  nem  ettek  gombát.
           Vad  torma (armaricia  macrocarpa). A kertek végében,  garággya  tövében  tenyé­
       szett.  A  szükségletnek  megfelelően  ástak  mindig  néhány  tövet.
           Galambsaláta  (ramuculus ficarza).  Saláta  készült  belőle.  4 4
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22