Page 20 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 20

Fodormenta  (Mentha  arvensis).  Gyógytea  készítésére  használták.  Az  1930-as
          évek  végén  szántóföldi  termesztésével  is  kísérleteztek.
              Feketenadálytö  (Symphitum  officiale).  Szegényemberek  szárított  levelét  do­
          hánypótlóként  szívták.
              Cickafarok  (Achille  millefolium).  Vértisztító  teát  főztek  belőle.
              Nyírvíz  . Nyírvidéki  szegény emberek  a  nyírfa  kérgét  megcsapolták,  s  a  kifolyó
          nedvet  frissen,  vagy  erjesztett  állapotban  itták,  illetve  a  debreceni  piacokon  árulták.
          Némelyek  gyógyhatást  is tulajdonítottak  neki, mások  borba  töltötték  savanyúvíz  he­
          lyett.  5 9



                       Idegenből  származó   növényi   alapanyagok



              Azokat  a  növényi  alapanyagokat,  melyeket  maguk  nem  termeltek,  vagy  gyűjtö­
          getés útján  se  tudták  megszerezni,  a  boltból  vásárolták  meg. Ezek  közül  fontosabbak;
              Rizs.  A  rizskása  vidékünk  népi  táplálkozásában  csak  a XIX. század  végétől  ter­
          jed  el, de  csak a  tehetősebb  gazdák  körében.  Szegények  még a XX. században  is igen
          kevés  rizst  esznek.
              Kávé.  A  külföldről  behozott  babkávét  a  parasztok  csak a  XEX. század  folyamán
          kezdték  használni,  elsősorban  ünnepi  alkalmakon,  a  tej  ízesítésére.  De ekkor  is  min­
          dig  keverték  ún. „pótkávéval",  ami legtöbbször  hazai  gyártmányú  cikória  kávé,  vagy
          árpakávé  volt.  A  szegények  a  babkávét  nem  nagyon  tudták  megvásárolni.
              Tea.  A  gyarmatáruként  érkező  valódi  teafüvet  inkább  csak  a XX. század  polgá­
          rosultabb  gazdái  kezdték  inni,  valamilyen  tartalmasabb  étel  mellé.  Minden  esetben
          ízesítették,  elsősorban  cukorral,  akik  tehették  borral,  borkősawal,  kivételes  alkal­
          makkor  citrommal. Legtöbbre  a  rumos  teát  tartották.  Legtöbben  azonban  hazai  tea­
          pótlókat  használtak.  Ilyen  volt  pl.  a  háború  alatt  népszerűsített  „plánta  tea",  de
          főztek  teát  szederlevélből,  szíkfűből,  csipkebogyóból,  bodza-,  hársfavirágból,  meggy­
          falevélből,  fodormentából.  Újszentmargitán  főztek  cukorteát  (a barnára  pirított  cuk­
          rot  vízzel  felengedték,  befőtt  levével  ízesítették)  stb.
              Bors.  Egyike  a  legrégibb  gyarmati  eredetű  fűszernek,  melyet  a  XVffl.  századtól
          elterjedt  paprika  se  tudott  kiszorítani.
              Köménymag.  Elég  gyakori ételízesítő,  sőt  leves  alapanyag.
             Babérlevél.  Ez  a  mediterrán  levélféleség  savanyú  levesek  ízesítéséhez  szinte
          már  nélkülözhetetlen  fűszernövény.
              Fahéj.  Szárított  formában  árulták,  amit  mozsárban  kellett  porrá  törni.  Elég
          gyakran  használt  ízesítő  anyag.
              Szegfűszeg  . Ritkán  használt  gyarmatáru,  melyet  a XX. században  főleg  tészta­
          félék  ízesítéséhez  használnak.
              Szerecsendió.  Nagyon  ritkán  használt  gyarmatáru  fűszer.
             Mazsola.  A  „mag  nélküli"  mazsolaszőlőt  hozzánk  főleg  Itáliából  hozták,  kalács­
          ba  és édestésztákba  gyakran  használták.
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25