Page 21 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 21
Tárkony. Házilag is termeszthető, de nálunk inkább boltban árulták. Emlékezet
óta csak nagyon kis mértékben használták (Álmosd). Régebben valószínűleg elterjed
tebb lehetett. Ma sok faluban nem is ismerik.
VanüicL Csak a XX. században, párhuzamosan a cukrozott édes süteményekkel
terjed el. Régebben eredeti szárított formában hozták forgalomba, az 1930-as évek
óta falun is terjednek a különböző vanüiás sütőporok.
Citrom. Csak a módosabbak vásároltak néha egy-egy darabot, s cseppentettek a
teába, vagy a különböző ételekbe, tésztafélék töltelékébe. ízesítésre a cirtomnak a
v
héját is felhasználták.
Narancs. Főként gyerekek kapták mint vásárfiát, vagy karácsonyi ajándékot.
Hétköznapi táplálékként nem ették.
Füge. A narancsnál valamivel elterjedtebb mediterrán gyümölcs, melyet préselt
formában a falusi szatócsüzletekben is lehetett kapni.
Szentjánoskenyér. A második világháború előtt a falusi gyerekeknek talán keg-
kedvesebb, fillérekért kapható importból származó csemegéje volt.
Gesztenye. Hozzánk csak bolti áruként jutott el, elsősorban vásárokban árulták,
ahol nyersen és sütve lehetett vásárolni.
Datolya. Csak aszalt, préselt formában bukkant néha fel vásárokban, boltokban,
de a falusi gyerekek alig ismerték.
A friss állapotban fogyasztható, rövid ideig tárolható déli gyümölcsöket, mint a
banán, ananász, kivi stb. a falusiak nem nagyon ismerhették.