Page 21 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 21

Tárkony.  Házilag  is  termeszthető,  de  nálunk  inkább  boltban  árulták.  Emlékezet
        óta  csak nagyon  kis mértékben  használták  (Álmosd). Régebben  valószínűleg  elterjed­
        tebb lehetett. Ma  sok  faluban  nem  is  ismerik.
            VanüicL  Csak  a XX. században,  párhuzamosan  a  cukrozott  édes  süteményekkel
        terjed  el.  Régebben  eredeti  szárított  formában  hozták  forgalomba,  az  1930-as  évek
        óta  falun  is  terjednek  a  különböző  vanüiás  sütőporok.
            Citrom.  Csak  a  módosabbak  vásároltak  néha  egy-egy darabot,  s cseppentettek  a
        teába, vagy  a  különböző  ételekbe,  tésztafélék  töltelékébe.  ízesítésre  a  cirtomnak  a
             v
        héját  is  felhasználták.
            Narancs.  Főként  gyerekek  kapták  mint  vásárfiát,  vagy  karácsonyi  ajándékot.
        Hétköznapi  táplálékként  nem  ették.
            Füge.  A  narancsnál  valamivel  elterjedtebb  mediterrán  gyümölcs,  melyet  préselt
        formában  a  falusi  szatócsüzletekben  is  lehetett  kapni.
            Szentjánoskenyér.  A  második  világháború  előtt  a  falusi  gyerekeknek  talán  keg-
        kedvesebb, fillérekért  kapható  importból  származó  csemegéje  volt.
            Gesztenye.  Hozzánk  csak bolti  áruként  jutott  el,  elsősorban  vásárokban  árulták,
        ahol  nyersen  és  sütve  lehetett  vásárolni.
            Datolya.  Csak aszalt, préselt  formában  bukkant néha  fel  vásárokban,  boltokban,
        de  a  falusi  gyerekek  alig  ismerték.
            A  friss  állapotban  fogyasztható,  rövid  ideig  tárolható  déli gyümölcsöket,  mint  a
        banán,  ananász,  kivi  stb.  a  falusiak  nem  nagyon  ismerhették.
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26