Page 15 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 15
Gyümölcsfélék
A népi táplálkozás rendjében a gyümölcsféléknek nincs túl nagy értéke, de hi
ánya minden bizonnyal egészségügyi problémákat okozna. 3 3
Szőlő. Tájunkba ékszerűen benyúlik az Érmellék, mely egykor neves történelmi
borvidék volt. 4 A XIX. század elejére már minden faluban volt zárt szőlőskert. En
nek ellenére nem sok szőlőt ettek, hiszen csak az érés egy-két hónapjában fogyasz
tották, minden rendszer nélkül. Akiknek nem volt szőlője, jószerint csak szüretkor
evett szőlőt. A termés túlnyomó többségéből bort készítettek. A tényen nem sokat
változtatott, hogy szüretkor a legszebb fürtökből valamennyit meghagytak „álló sző
lődnek, s ezeket spárgára fűzve a padláson felakasztották, mely jó esetben egy-két
hónapig elállt. A még zöld szőlőszemekből levest főztek (nálunk ezt nevezik „egres"-
nek), az érett szőlőből ritkán lekvárt főztek.
Alma. Egész megyénkre jellemző. A Sárrét szélén szép almáskertek is voltak, de
többnyire a szőlőskertekben oltották, nevelték az almafákat is. A fejlettebb piaci igé
nyeket kielégítő gyümölcsösök - főleg a nyíri részeken - csak a XX. század közepé
től létesültek. Addig 8-10 féle népi tájfajtát ismertek (borízű, búzás, lyánycsecsű,
Simon piros, fontos, vajalma stb.). Az almát többnyire nyersen fogyasztották. Télire
eltették a búza közé, a szalmakazalba. Keveset aszaltak, főztek belőle levest, felhasz
nálták tészta ízesítésére, némelyek csináltak belőle almabort, vagy főztek almapálin
kát. 3 5
Körte. Többnyire kertekben, szőlő közt neveltek néhány fát, melynek gyü
mölcsét nyersen vagy aszalva fogyasztották. Téli eltevésre csak nagyon kevés fajta
alkalmas, ezért többnyire csak az érés időszakában ették, akinek több termett, pálin
kát főztek belőle. 5-6 fajtáját ismerték.
Szilva. A szomszédos dél-bihari, szilágysági, szatmári vidékekhez képest jelen
tősége kisebb, de még így is számottevő. 5-6 féle fajtája egész sor étel alapanyaga,
ízesítője. Ették nyersen, aszalva, télire befőzték egészben vagy cefre formájában,
főztek belőle lekvárt és elég sok pálinkát. Kertekben, szőlők között, vagy azok végé
ben, kerítések mentén, mindenütt megélt. A XX. században a szilvafák száma csök
kent, s fajta változata is kevesbedett.
Cseresznye. Minden háznál, szőlőskertben 1-2 fát neveltek. Érés idején nagyon
népszerű csemege, de étel alapanyagként és befőzésre kisebb mértékben hasznosítot
ták, mint a szilvát.
Meggy. Nem bőtermő, mégis eléggé elterjedt gyümölcs. Nyersen nem nagyon
ették, de a főzésben többféle célra felhasználták, mint a cseresznyét. Fája többnyire
vadon kelt, s arra alkalmas helyen ezek közül hagytak meg néhányat.
Barack. Őszi- és kajszi (itt kajszin ) alfaja vidékünkön mindkettő megtalálható,
de nem nagy mennyiségben. A XX. első felében még kevesen oltották, így többnyire
a magról kikelő elvaduló példányokat hagyták meg a kertben, szőlő közt. Általában
nyersen csemegézték, ha sok termett, akkor lekvárt főztek belőle, vagy néhány üveg
gel befőztek.