Page 15 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 15

Gyümölcsfélék



           A  népi  táplálkozás  rendjében  a  gyümölcsféléknek  nincs  túl  nagy  értéke,  de hi­
       ánya  minden  bizonnyal egészségügyi  problémákat  okozna.  3 3
           Szőlő.  Tájunkba  ékszerűen  benyúlik  az  Érmellék,  mely egykor  neves  történelmi
       borvidék  volt.  4  A XIX. század  elejére  már minden  faluban  volt  zárt  szőlőskert.  En­
       nek  ellenére  nem  sok  szőlőt  ettek,  hiszen  csak  az  érés  egy-két  hónapjában  fogyasz­
       tották,  minden  rendszer  nélkül.  Akiknek  nem  volt  szőlője,  jószerint  csak  szüretkor
       evett  szőlőt.  A  termés  túlnyomó  többségéből  bort  készítettek.  A  tényen  nem  sokat
       változtatott,  hogy szüretkor  a  legszebb fürtökből  valamennyit  meghagytak  „álló  sző­
       lődnek,  s  ezeket  spárgára  fűzve  a  padláson  felakasztották,  mely jó  esetben  egy-két
       hónapig  elállt.  A még zöld  szőlőszemekből  levest  főztek  (nálunk  ezt  nevezik  „egres"-
       nek),  az  érett  szőlőből  ritkán  lekvárt  főztek.
          Alma.  Egész  megyénkre  jellemző. A  Sárrét  szélén  szép almáskertek  is voltak, de
       többnyire  a szőlőskertekben  oltották,  nevelték  az  almafákat  is. A  fejlettebb piaci igé­
       nyeket  kielégítő  gyümölcsösök  -  főleg  a  nyíri  részeken  -  csak a XX. század  közepé­
       től  létesültek.  Addig  8-10  féle  népi  tájfajtát  ismertek  (borízű,  búzás,  lyánycsecsű,
       Simon  piros, fontos,  vajalma  stb.). Az almát  többnyire  nyersen  fogyasztották.  Télire
       eltették  a  búza  közé,  a  szalmakazalba.  Keveset  aszaltak, főztek  belőle  levest,  felhasz­
       nálták  tészta  ízesítésére,  némelyek  csináltak  belőle  almabort,  vagy  főztek  almapálin­
       kát.  3 5
           Körte.  Többnyire  kertekben,  szőlő  közt  neveltek  néhány  fát,  melynek  gyü­
       mölcsét  nyersen  vagy  aszalva  fogyasztották.  Téli  eltevésre  csak  nagyon  kevés  fajta
       alkalmas, ezért  többnyire  csak  az érés  időszakában  ették,  akinek  több  termett,  pálin­
       kát  főztek  belőle. 5-6  fajtáját  ismerték.
           Szilva.  A  szomszédos  dél-bihari,  szilágysági,  szatmári  vidékekhez  képest  jelen­
       tősége  kisebb,  de  még így is  számottevő.  5-6  féle  fajtája  egész  sor  étel  alapanyaga,
       ízesítője.  Ették  nyersen,  aszalva,  télire  befőzték  egészben  vagy  cefre  formájában,
       főztek  belőle  lekvárt  és elég  sok  pálinkát.  Kertekben,  szőlők  között,  vagy  azok  végé­
       ben,  kerítések  mentén,  mindenütt  megélt.  A XX. században  a  szilvafák  száma  csök­
       kent,  s  fajta  változata  is kevesbedett.
           Cseresznye.  Minden háznál,  szőlőskertben  1-2  fát  neveltek. Érés  idején  nagyon
       népszerű  csemege, de  étel  alapanyagként  és befőzésre  kisebb  mértékben  hasznosítot­
       ták,  mint  a  szilvát.
           Meggy.  Nem  bőtermő,  mégis  eléggé  elterjedt  gyümölcs.  Nyersen  nem  nagyon
       ették,  de  a  főzésben  többféle  célra  felhasználták,  mint  a  cseresznyét.  Fája  többnyire
       vadon  kelt, s arra  alkalmas  helyen  ezek közül  hagytak  meg  néhányat.
           Barack.  Őszi-  és kajszi  (itt kajszin  ) alfaja  vidékünkön  mindkettő  megtalálható,
       de  nem  nagy  mennyiségben.  A XX. első  felében  még kevesen oltották,  így  többnyire
       a  magról  kikelő  elvaduló  példányokat  hagyták  meg  a  kertben,  szőlő  közt.  Általában
       nyersen  csemegézték,  ha  sok  termett,  akkor  lekvárt  főztek  belőle,  vagy néhány  üveg­
       gel  befőztek.
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20