Page 12 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 12

„Pattanj  Péter,  pattanj  Pál,
                                Olyan  legyél,  mint  egy  tál!"  1 8
           Amelyik  szem  jól kipattant,  annak  neve kokas,  ami  nem  az  cipó.
              Árpa,  zab.  Emberi  táplálkozásra  csak  nagyon  ínséges  időkben  használták.
              Köles.  A  XX. század  elejéig  megyénk  egész  területén  a  legfontosabb  kásanö­
          vény.  Nem  kellett  belőle  sokat  vetni,  mert  a  köles  igen  bőhozamú  növény:  „terem,
           mint  a  köles",  szokták  mondani.  Valószínűleg  a  táplálkozási  szokások  átalakulása
           miatt  jelentősége  a XX. század  első  felében  csökkent.  Termesztését  már  sok  helyen
           el  is hagyták,  amikor  az  1930-as évek  végén  sok bihari faluban  néhány  évig  újra  di­
           vatba  jött.  Ekkor elsősorban  zöld  takarmánynak  vetették,  de  kásának  valót  is  hagy­
           tak  egy  keveset.
              Bab  vagy paszuly.  Tájunkon  csak  a  tanult,  vagy  régeben  az  „úrizáló"  emberek
           mondták  babnak.  Faluként  6-8,  összesen  10-15  féle  fajtáját  ismerik.  Főként  kerti
           növény,  de  nagyobb  mennyiségben  köztesként  termesztették  a  kukorica  földeken.  A
           búza  mellett  talán  a  paszuly  megszerzése  volt  a  legfontosabb  minden  háztartásban.
           Évi  szükséglet  családtagonként  5-10  k g .  1 9
              Borsó.  A  népi  táplálkozásban  betöltött  szerepe  a  babhoz  hasonló,  de  jóval  ke­
           vesebb fajtáját  ismerik. Ez  is elsősorban  kerti  növény. Az  1930-as évek  végétől  egyre
           többen  vetették  szántóföldekbe,  takarmányozás  céljára  is, de  a finomabb  borsófajtá­
           kat  továbbra  is kertben  termesztették.
              Lencse.  XVIII.  századi  forrásokból  úgy tűnik,  régebben  nagyobb  szerepe  lehetett
           a  táplálkozásban.  A  XX. század  elejétől  azonban  -  a  kölessel  párhuzamosan  -  csak­
           nem  teljesen  elfelejtették.  2 0  Eltűnésének  valószínűleg  az  volt  az  oka,  hogy  elszapo­
           rodott  a  zsizsik, mely a  hüvelyes  magvakat,  de  különösen  a lencsét  igen kedvelte. Az
           1930-as  évek  végén  a  kormányzat  a  lencse  termesztését  is  igyekezett  felújítani.
           Ezért  minden  falu  végén  zsizsiktelenítő  bunkereket  építettek,  ahol  cséplés  után  az
           összes hüvelyes  magot  szénkéneggel  fertőtlenítették.  Ennek  következtében  -  egy ide­
           ig  -  a  lencse  kezdett  visszatérni  a  paraszti  étrendbe.
               Burgonya.  Neve  tájunkon  kolompir,  polgárosultabb  körökben  krumpli.  Levéltári
           forrásokban  nálunk  a  XVIII.  század  elejétől  szerepel. 21  A XIX. században  már a  népi
           táplálkozás  talán  legsokoldalúbban  használt  alapanyaga.  Ebben  az  időben  már  szán­
           tóföldi  növényként  is termesztették.  2 2  Héjában  sütve, vagy  főzve  természetes  formá­
           jában  is  fogyasztották.  Különösen  a  sült  krumpli  téli  esti  összejövetelek  kedvelt
           csemegéje.  A markukban  feltört  kolompirt több  helyen kacsazsírba,  vagy olajba  már­
           tották,  úgy ették  (Almosd, Artánd,  Debrecen,  Szerep, Újszentmargita).  A kolompirt
           krumpliásáskor  nyílt  tűzben,  parázsban,  odahaza  kemencében  sütötték.  Különösen
           szegény  embereknek  alig  telt  el  napja  kolompir nélkül.
               Hagyma.  A  két  alfaj  közül  mennyiségben  a  vereshagyma  dominál,  de  a  fűsze-
           rezésben  a  fokhagyma  is  nélkülözhetetlen.  Mindkettő  elsősorban  kerti  növény,  de
           termesztik  köztesként  -  szőlősorok  között  -,  és  Derecskén  szántóföldi  növényként
           is.  2
               A  vereshagymát  szegény  emberek  nyersen,  kenyérrel  is ették,  de  általában  sza­
           lonna,  zsíroskenyér  mellé  fogyasztották.  Nyers  fokhagymát  kevésbé  ettek,  legfeljebb
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17