Page 7 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 7

A   NÉPI   TÁPLÁLKOZÁS
                             HAJDÚ-BIHAR       MEGYÉBEN







                                A  táplálkozás  tényezői





             A  népi  táplálkozás  alapvető  meghatározója  mindenekelőtt  a  rendelkezésre  álló
         nyersanyagbázis,  amelyből  aztán  az  emberek  az  adott  korszak  eszközkészletének  se­
         gítségével,  a népi  kultúrában  kialakult  technológiák,  ízlés- és szokáshagyományok i ­
                                                                              f
         gyelembevételével  táplálékaikat  elkészítik.
             A  nyersanyagbázis  a  népi  kultúrában  fontos,  mert  minden  tájon  a  tápanyagok
         nagyobb  részét  saját  környezetük  növény-,  állatvilágából,  ásványaiból  állítják  elő, s
         csak kisebb  részét  szerzik  be  idegenből.  A  nyersanyagokat  megszerezhetik  gyűjtöge­
         tés,  zsákmányolás,  halászat,  vadfogás  útján,  de  minden paraszti  kultúrában  a  terme­
         lés,  vagyis a  földművelés  és állattenyésztés  a  legfontosabb  élelemszerző  tevékenység.
         Ennek  megfelelően  minden  esetben  összefüggést  kell  keresni  -  a  földrajzi,  termé­
         szetrajzi  tényezőkön  kívül  -  a  gazdálkodás  szerkezete és  a  táplálkozás  között.
             Néprajzi  kutatásunk  megállapította,  hogy  tájunk,  Hajdú-Bihar  az  Alföld  kultu­
         rális  zónájába  sorolható,  de  sok  kapcsolat  fűzi  az  erdélyi,  és  a  felföldi  tájak  népi
         kultúrájához  is.  A  gazdálkodás  fejlődése  a  táplálkozás  történetét  is korszakokra  ta­
         golja.  Vizsgálódásaink  során  ezt  mi  is  igyekszünk  szem  előtt  tartani, bár  munkánk
         elsősorban  leíró  jellegű,  s  mint  ilyen  főleg  XX.  századi  helyszíni  gyűjtések  alapján
         készült.  A  táplálkozás  történeti  fejlődését  így nem  követhetjük  nyomon, holott  tisz­
         tában  vagyunk azzal,  hogy  a  gyűjtések  során  fellelhető  ételféleségek  és  táplálkozási
         szokások  különböző  történelmi  korok  lerakodott, olykor  megkövesedett,  máskor  ru­
         galmasan  alkalmazkodó  termékei.  Tudjuk,  hogy  a  táplálkozásban  is forradalmi  vál­
         tozások  zajlottak  le  a  XVTI-XVIII.  században,  amikor  az  „újvilág"-ból  behozott
         növények  beépültek  a  népi  táplálkozás  rendjébe,  Nagy változást  hozott  a XIX.  szá­
         zadi  agrárfejlődés,  s  az  ezzel  járó  ízlésváltozások,  de  legnagyobb  átalakulás  kétség­
         telenül  a  XX. században  történt.  2
             A  táplálkozás  fejlődésében  nem  elhanyagolhatók  a  társadalmi  motívumok  sem.
         Csak  az  válogathatta  kedve  és  ízlése  szerint  a  tápanyagokat,  akinek  ehhez  módja
         volt. Ecsedi  István  írta  1935-ben: A jómódú  gazdaember  azt  eszi, amit akar,  a  sze­
                                      ,
         gény  meg ami van." 3  A  fejlettebb  táplálkozás  ezek  szerint  összefüggésben  van  a tá­
         jékozottsággal,  de  fő  meghatározója  a  lehetőség.  Szegény ember  minden  ehető
         táplálékot  megevett,  amit elébe  tettek,  vagy amit  talált.  Sokszor  ami  a  jobbmódúak-
         nak  pusztán  csemege,  az  a  rászoruló  szegénynek  létfenntartó  táplálék.
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12