Page 5 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 5

BEVEZETŐ













             Ecsedi  István  1935-ben  adta ki A  debreceni  és a  tiszántúli  magyar  ember  táp­
                                        ,
         lálkozása"  című  könyvét,  melyet  nagyobb  részben  saját  debreceni  élményei  alapján
         írt  meg,  kiegészítve  azt  szórvány  táji  adatokkal.  Azóta  a  Déri  Múzeum  Néprajzi
         Adattárában  sok  száz  oldalt  kitevő  táplálkozással  foglalkozó  kézirat  gyűlt  össze, el­
         sősorban  falun  élő  gyakorló  háziasszonyok  pályamunkái.  1980-tól  a  „Hortobágytól
         Sárrétig"  elnevezésű,  kisközségek  számára  meghirdetett  közművelődési  vetélkedő
         egyik kérése  az volt,  hogy  írják  le és készítsék  el falujuk  hagyományos  ételeit.  A kö­
         vetkező két évben  mintegy  20 faluból  küldtek  be  értékelhető pályamunkát,  illetve ké­
         szítették  el  a  hagyományosnak  tartott  ételeket.  A  kész  ételekből  bemutatót,
         „kóstolót"  rendeztek,  ahol  rég elfeledettnek  hitt  ételféleségek  sorát  volt  módunkban
         megízlelni,  készítését,  tálalását  megfigyelni.
             A  múzeumban  összegyűlt  tekintélyes  anyag  ismeretében  nyilvánvalóvá  vált,  hogy
         Ecsedi  István  írása  több  kiegészítést  és módosítást  igényelne.  Ezt  alátámasztotta  az
         1940-es évektől  előbb  gyér,  majd  mindinkább  kibontakozó  néprajzi  szakirodalom  is,
         melyre  a  későbbiekben  hivatkozunk.  Ezért  már  1982-ben  elhatároztam,  hogy  az
         összegyűlt  anyagot  -  egybevetve  Ecsedi  monográfiájával  -  kötetbe  szerkesztem.
             A  rendszerezés  első  stádiumában  kitűnt  az  anyag  hiányossága,  itt-ott  bizonyta­
         lansága.  Ezért  részletes  kérdőívet  készítettem,  s  azt  a  tisztázatlan  tájegységeken,
         összesen  25  faluban  tanítványaim  segítségével  kitöltöttük.  1984-ben  a kutatást  lezár­
         tam, így az ettől  az  időtől  megjelenő  szakácskönyvek,  közlemények  anyagát  már  nem
         tudtam  nyomon  követni.  (Pedig  éppen  ettől  az  időtől  kezdve  árasztották  el  a  könyv­
         piacot  a  különböző  célzatú  történelmi,  hagyományos  és modern  ételrecepteket  közlő
         írások!)
                                                                              k
             A  rendszerezésen  kívül  a  terjedelmi  kötöttségek  nem  engedtek  meg mélyebb i ­
         tekintést,  összehasonlító  vizsgálatokat.  Célom  elsősorban  az,  hogy  mai  megyénk  táj­
         egységeinek  a  XX.  század  első  felére  jellemző  ételeit  és  szokásait  rendszerbe
         foglaljam,  érzékeltetve  az  utóbbi  100  év során  végbement  lényegesebb  változásokat.
             Az  ételneveket  és  készítési  módokat  igyekeztem  földrajzi  elhelyezkedés  szerint
         is szemléltetni.  Kiderül,  hogy  a  népi  kultúra  más ágazataiban  megmutatkozó  táji  ta­
         golódás  a  táplálkozási  szokásokban  is igazolódik.  A  Tisza  melléke  és a  Hajdúhát  egy
         része  ebben  az  esetben  is  a palócsággal,  Felfölddel  mutat  rokonságot  (pampuska,  he-
         jőke,  göföje  stb.). Debrecentől  keletre  a  nyíri  falvak  olajos,  káposztás,  krumplis éte­
         leikkel  válnak  el  a  református  Érmeilék,  Bihari  síkság  olaj  nélküli  zsíros  és  erdélyi
         jellegű  ételeitől.  A  hal  és  a  csík  s  a  tésztás  ételek  sokfélesége  a  Sárrétre  jellemző.
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10