Page 28 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 28

azonban  a  szakirodalom nem  egységes.  Ecsedi  István  pl. meg  sem  említi  a  „tiszán­
           túli  magyar  ember"  halfogyasztását,  ugyanakkor más leírások  pedig a  halak  mérhe­
           tetlen  bőségéről  szólnak.  Kétségtelen,  hogy  a  halételeket  illetően  elég  szegényes
           adatokkal  rendelkezünk.  Az  ismertebb  halételekről  rendszerint  kiderül,  hogy  azok
           csak  a  legújabb  időben  váltak  ismertté  a  nép  között.  A  parasztemberek  általában
           nem  nagyon  szeretik  a  halat,  vagy  legalábbis  nem  szeretnek  bajlódni  a  szálkájával,
           így  könnyen  valószínűsíthető,  hogy  a  halfogyasztást  ületően  Ecsedi  Istvánnak  van
           igaza.
               Még  nehezebb a  csík  megítélése,  hiszen  ez  a  „kígyóféreg"  a  múlt  századi  lecsa-
           polások  után  eltűnt  vidékünkről,  így már a  legöregebb  emberek  is  csak  hallomásból
           emlegetik  a  csíkot.  3  Osváth  Pál  szerint  a  XIX. század  derekán  még  mázsaszámra
           fogták,  s szinte  egész  nyáron  főzték,  ették  a  csíkot,  mások  szerint  nem  valami jóízű
           húsa  volt.  7 4
               Megyeszer te  tudnak  róla,  hogy serdülő  gyerekek  tavasszal  kiszedték  fészkeikből
           a  kövér  varjúfiókákat,  ezeket  lábaiknál  fogva  egy rúdra  akasztották,  a vállukra  véve
           hazavitték^ s otthon anyjuk  megfőzte.  15-20  kisvarjúból  kitelt  a vasárnapi  ebédje  a
           családnak.  Osváth  Pál említi,  hogy  „Némely  köszvényes  ember  orvosság  gyanánt
           eszik  gólyahúst  . "  Arról  is tud, hogy  egyesek  a  darunak  a  húsát  is  megették.  7 7
                          7 6
               Egyelőre  a  Hortobágyról  és  Tiszacsegéről  van  adatunk  rá,  hogy  „a  gyerekek
           nyáron  a  nagy  zöld  sáskákat  nyárson  megsütötték,  s sáskatojással  telt  potrohájukat
           megették".  Állítólag  ugyanitt a  lepke és  a méh mézszerű  édes  folyadékkal  telt  pot-
           roháját  is  megették.  7 8
               Vér.  A  leölt  állatok vérét  többféle  módon  felhasználták.  Ecsedi  István  hallott ró­
           la,  hogy egyes henteslegények,  bellérek  megitták  a  meleg vért,  sőt némelyek  a  tüdő­
           baj  gyógyszerének  tartották.  7 9  Legtöbben  azonban  a  nyers  vértől  undorodtak,  s  a
           vért  csak  alapanyagnak  tekintették.  Elsősorban  a  sertés  és  a  baromfiak vérét  hasz­
           nosították,  a juh és  a  szarvasmarha  vérét  zömmel  elfolyatták.
               Belszervek.  A  leölt  állatoknak  csaknem  minden szervét  alapanyagként  felhasz­
           nálták.  Igen  fontos pl. a  sertések  hája,  szalonnája,  minden  állat  mája,  szíve,  veséje,
           tüdeje,  lépe, a  fiatal  hím állatok  heréje,  az  agyvelő, a gyomor és a belek, a  hozzájuk
           tartozó  fehérmájjal,  fodorhájjal,  bélkövérrel,  recehájjal.  Van, aki még a  szemeket  is
           elfogyasztja.  A  szarvasmarha  és a juh faggyúját  a  húsával  együtt  megeszik,  de  külön
           nem szerették, bár egyes nyírségi  falvakban ismerték  a  „birkatepertőt",  melyet a juh
           faggyújából  sütöttek.
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33