Page 29 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 29

TŰZHELYEK,      TÜZELŐANYAGOK,
                          A  SÜTÉS-FŐZÉS       ESZKÖZEI













           Az  ételek  íze összefüggésbe  hozható  a készítés  technológiájával,  ez  pedig  a  ren­
       delkezésre  álló  tüzelőanyagokkal.  Tájunk  tüzelőanyagai  elsősorban  a vegetációra  ala­
       pozódtak,  tehát  csak  a  természetben  újratermelődő  anyagokat  tüzelték  el.  Falun
       régebben  nem  ismerték  a  szenet, s  az  első  világháború  előtt  a  szénhidrogén-gázokat
       sem.  0
           Az  egész  megyére  kiterjedő  általános  tüzelőanyag  a  fa,  mely  azonban  a XX.
       században  már nem  egyenlő  mértékben  állt  rendelkezésre. A Debrecentől  keletre hú­
       zódó  erdőségek  környékén  a  lakosság  végeredményben  korlátlan  mennyiségben  hoz­
       zájuthatott  tűzifához.  Ha  szálfát  nem  is,  de  elhullott  gallyat,  tuskót  mindenki
       gyűjthetett.  Ebből  némelyeknek  még eladásra  is jutott.  Az eladó  tűzifát  a  debreceni
       piacon, vagy  a fában  szegényebb  faluk  utcáin  árulták.  Régebben  a Berettyó  és a  Kö­
       rösök  mellékén  is dús erdők  díszlettek.  Ezek  nagyrésze  azonban  a XX. század  elejé­
       től  elpusztult.  1920  előtt  sok  fát  hoztak  a  vidékre  a  bihari  megyékből  is.  Később
       azonban  itt is  -  mint  a  Hajdúság  nagyobb  részén  -,  az  Alföldre  általában  jellemző
       faszegénység  állt elő.
           Falusi udvarokon valahol a ház közelében  volt  az ún. favágitó,  ahol az  egész év­
       re  elegendő  tűzifát  felaprították,  s ezt  kerítések mellett, eresz alatt  szépen  sorba  rak­
       ták.
           A  Sárrét  fontos  tüzelője  volt  a  nád,  amely  a  XTX. század  végéig  szinte  korlátlan
       mennyiségben  állt  rendelkezésre.  A XX. században  már mindenütt  előtérbe  kerültek
       a  szántóföldi  növények  szárai,  kórói,  csutkái.  A  kemencéket  már  legtöbb  helyen
       szalmával,  vagy  kukoricaszárral  fűtötték.  Kitűnő  fűtő-,  tüzelőszer  volt  a  naprafor  -
       gókóró,  a magkender  szára,  az  eltört  kender  „pozdorjája"  és a  kukorica csutka (Bi­
       harban  „tucska").  Az  egész  tájnak,  de  különösen  a  pusztáknak  jellegzetes  tüzelője
       volt  a marhatrágya,  mégpedig  a  legelőről  összeszedett  ún. árvagané  éppen  úgy, mint
       a  parasztudvarokon  négyzetes  formákba  taposott  tőzek.  Az  udvarokon,  pásztorszál­
       lásokon  mindkettőből  egész  boglyára  valót  összehalmoztak.
           Természetesen,  a  fentieken  kívül  minden  éghető  anyagot  eltüzeltek.  Kitűnő  tü­
       zelő volt pl. a  szőlő  venyigéje,  s a felszántott  kukoricaföldekről  összegyűjtött  kórótü,
       vagy  csutkatü,  a  faragás  során  nyert faforgács,  s  mindenféle  konyhahulladék.
           A  tüzelőberendezések  közül  tájunkon  is legfontosabb  a  kemence,  melyet  a  nyíri
       részeken  és a pusztákon  a  szabadba  építettek,  kis tető  alá, a  hajdúsági,  bihari faluk-
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34