Page 30 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 30

ban  pedig  a  szobába,  esetleg a  sütőházba.  A  kemence formája  változhatott,  de  min­
            denütt  a kerek  boglyakemence  a jellemző. Egyes nyíri  falukban felbukkan a  szatmári
            konyhai  kemence is. A bihari részeken  a kemence mellett  a XIX. század  végéig  nyílt
            tüzelésű  kandallók,  a XX. századtól  zárt  tüzelésű  „spórok"  is  épültek. 8 1
                A  pitarban  megyénk  egész  területén  nyílt  tüzelőpadkákat  találhattunk.  Ez  több­
            nyire  a  konyha  közepén,  a  hátsó  fal  mellett  állt,  de  néha  a  kemence  előtti  padkán
            főztek.  Bármüyen  volt  a  formája,  rajta  nyílt  tűz égett,  s ezen  a  vasmacska,  vagy  tü-
            zikutya,  illetve  a  háromláb  segítségével  főztek.  A  vasháromlábat  helyettesíthette  az
            ugyancsak  három  lábon  álló,  hosszú  fogóval  ellátott  vas  serpenyő.  Tájunkon  a  tűz
            fölé  függesztett,  láncon  csüngő  vas-  vagy  rézbogrács,  főleg  a Hajdúságban  és a  nyíri
            részeken  reliktumokban  előfordul,  kivételesen  a  bihari  Zsákán  is  felbukkan,  de  se-
            holse  tekinthető  tipikusnak. A  nyüt  tüzelő, és a  kemence füstjét  a pitar  hátsó  részét
            kitöltő  hatalmas  szabadkémény,  vagy pendelykémény  vezette ki a  szabadba.
                A  XX. században  a  nyílt  tüzelésű  konyhai tűzpadkákat  mindenütt  felváltották  a
            vályogból  épült,  később  vaslemezekből  készült  zárt  égésű  takaréktűzhelyek,  a  spórok.
            A  nyílt,  szabad  tűz ettől  kezdve  csak  a  puszták,  esetleg a  tanyák  jellegzetes  főzőhe-
            lye,  melyen  szolgafára  akasztott  vasfazíkban,  bográcsban  főznek.
                A  falusi  háztartások  elengedhetetlen  kellékei  a  katlanok,  amelyekre  az  üstöket
            lehetett  helyezni. Az üstházat,  vagy katlant  beépíthették  a sütőházba,  a pitarba  a ke­
            mence előtti  padkára,  a  szabadban  álló  kemence  mellé,  sőt  igen  elterjedt  volt  a bá­
            doglemezből  készített,  belül  sárral  kitapasztott  hordozható  katlan  is.  Üstben
            olvasztották  a zsírt, forraltak benne vizet, használták  lekvár  főzésre,  szappan  főzésre.
            Üstben  főzték  a  takarmánynak  való burgonyát,  melegítették  a disznó  ennivalóját,  te­
            hát  mindennapos  szükséglet  volt.  Főleg  a  katlanban  tüzeltek  a  lassan  égő  tőzekkel,
            vagy más rossz minőségű  tüzelővel.
                A  szabad  tűznél  néha  úgy  sütöttek,  hogy  az  ennivalót  beletették  a  tűzbe
             (krumpli,  tök, tengeri  stb.). A  tojást,  leölt  madarat, vadat  olykor  sárba  tapasztották,
            úgy  tették  a tűzbe.  Legtöbbször  a tűz fölött  nyárson  sütöttek.  A  nagyobb  vasfaze­
            kat  egyesek  állványra  kötött  láncon  csüngették  a  tűz  fölé.  A  szabad  tűz jellegzetes
             tüzelője  az  árvagané,  vagy  juhállások  közelében  összesepert  ún.  juhporf
                Előfordulhattak  a  megszokottól  eltérő, különleges  tűzhelyek  is. Dyen pl. a  sárré­
             ti földkemence,  mely valójában  kis halom  oldalába  vájt  lyuk,  amelyben  lehetett  süt­
            n i .  8 4
                A  tüzet  a  gyufa  feltalálása  előtt  mindenütt  acél-kova-tapló  segítségével,  tehát
            csiholással  gyújtották.  A  csiholó  acéloknak  igen nagy változatosságát  ismerjük,  me­
             lyeket  pásztorok  még a XX.  század  első  évtizedeiben  is  használták.
                A  tüzelés  hagyományos  eszközei  tájunkon  nem  mutatnak  különös  eltérést  az
            Alföldről  ismert  formáktól.  A  kemence legfontosabb  eszköze  a parázs, hamu  kihúzá­
             sára,  elrendezésére  szolgáló  szfvanó,  a  tűz élesztését  segítő piszkafa,  a  kemence al­
             ját  tisztára  seprő,  virágzó  nádból  kötött  píhseprü,  a  kemence  alját  hűtő,  vízbe
             mártható  rúdra  kötött  rongy pemet.  A  cserépfazék  betolására,  kivételére  a XX. szá­
             zad  elején  még általánosan  használták  a fazéktoló  szekeret, melynek neve  megyénk-
   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35