Page 27 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 27

Az   állatok  leöléséből  nyert  alapanyagok



            Ez  a kérdéscsoport  már csak  részben  tartozik a jelen fejezethez,  hiszen  az  álla­
        tok  leölésével  már valamiféle  feldolgozási  folyamat  kezdődik  el, amely  során  maga
        az  alaptermék  is  többé-kevésbé  átalakul.  Mégis  ide  soroljuk  az  állatok  levágásával
        nyert  első  terméksort,  elsősorban  a  húsokat  és a  vért.
            Hús.  A  húst  nálunk  nyersen  nem  fogyasztották,  6 8  de  sózva,  fűszerezve  a  kol­
        bászhúst  már  sokan  megkóstolták,  szárítva,  füstölve  pedig rendszeresen  ették.  Gye­
        rekek perzselés után  sózva  megették  a disznó  fülét,  farkát.  A húst  azonban  legtöbben
        alapanyagnak  tekintették,  melyből  a  legkülönbözőbb  ételeket  készítették.
            Vidékünkön  legelső  helyen  a  disznóhús  áll. Nagyon  szegény  embernek  számí­
        tott, aki legalább  évente  egy disznót  nem ölt. A  tehetősebbek  3-4,  a  cselédtartó  gaz­
        dák  8-10  disznót  öltek  évente.
            A  vasárnapi,  ünnepi  étrend  leggyakoribb húsát  a  baromfiak  adták,  közülük  is
        elsősorban  a  tyúk,  amelyből  családonként  évente  50-100  darabot  is  levágtak. Már
        ritkábban,  csak  hizlalva  öltek  rucát,  s  csak  kivételes  alkalmakkor libát.  Nem tartot­
        tak  rendszeresen pulykát  sem,  s  csak  kivételesen  gyöngytyúkot.  Elég  sok  háznál  volt
        galambdúc,  melyből  rendszeresen kiszedték  a már kitollasodott, de  repülni még nem
        tudó  kisgalambokat,  s belőlük  kitűnő  levest  főztek.
            A  húsételek  közt  előkelő  helyet  foglalt  el  a  marhahús.  A  paraszti  háztartásban
        marhát  csak  nagy  családi  ünnepek  alkalmával  vágtak.  Az  ünnepi  táplálkozáshoz
        szükséges  marhahúst  a  mészárszékből  vették.  Ezért  szegényebb  családok  csak  igen
        ritkán  juthattak  marhahúshoz.
            A  paraszti  táplálkozásban,  különösen  a juhtartó  falukban, városokban  nagy sze­
        repe volt  a  birkahúsnak.  Itt szinte minden társas  összejövetel  alkalmával  birkát  vág­
        tak.  Azokban  a  falukban,  ahol  nem  volt  számottevő  a  juhtartás,  a  gazdák  évente
        vettek  2-3  bárányt,  azt  felnevelték,  s  az  erre  szánt  alkalomra -  rendszerint  szüretre
        -  levágták.  Juhot  elég gyakran fogyasztottak  a pásztorok  is, hiszen  részben  maguk  is
        tartottak, s megették  a  sérült,  „esett"  birka  húsát  is. Kecsketartó  emberek  a  juhhús­
        hoz hasonlóan  megették  a  kecske-,  különösen  a  fiatal  „gida"-  húst.
            Vidékünkön  nem  ették  a  lóhúst, 69  egészen  kuriózumszámba  ment  a  szamár-
        hús, 70  s undorral utasították  el  a  kutyát  és a  macskát.
            A  háziállatokból  nyert húsfogyasztás  mértékét  elég  nehéz  meghatározni.  Ecsedi
        István  szerint  az  1930-as években  egy vagyontalan, dolgozni nem tudó  szegényember
        évente  5 kg húst  evett. Egy önálló  keresetű  napszámos  család  26-52 kg húst  fogyasz­
        tott  évente.  Egy  kisgazda  100,  egy  cselédtartó  nagygazda  180-200  kg húst  igényelt
        egy  évben.  7 1
            Ebben nincsen  benne a vadászati  tilalom  ellenére  elfogott vadak  húsa. Évente  2-
        3 nyulai,  fácánt,  foglyot  majdnem  minden család  megevett. Az erdők  közelében  la­
        kók  olykor  egy-egy  vaddisznót,  özet  is  megfogtak.
            Sokkal fontosabb  lehetett  valaha  a vizekben élő hal  és a csík  fogyasztása,  hiszen
        a  halászat  joga  kötetlenebb  volt,  mint  a  vadászat.  A  halfogyasztás  megítélésében
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32