Page 36 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 36
Sajtolás
Az olajtartalmú magokból az olajat az úgynevezett olajütökben sajtolásal pré
selték k i . 1 0 Nyíradonyban, Nyíracsádon visszaemlékeznek még a valóságos éksajtó-
rcL Megyénk más tájain már a múlt század vége óta csavaros, sőt a XX. században
hidraulikus olaisa itókát alkalmaztak, melyek rendszerint a malmokban működ-
tek. 1 0 9
Megyénk református falvaiban az olajnak a táplálkozásban alig volt jelentősége.
Itt az olajat világításra használták. A katolikusoknál azonban az olaj fontos böjti zsí
rozó. Az olajütőkben a szárított napraforgót-, tökmagot előbb hajalták. Az így nyert
mag neve Gáborjánban, Konyáron muszi, igen kedvelt csemege. Azután a magot
összezúzták, enyhén megpörkölték, majd kisajtolták. A présben visszamaradt olaj
pogácsát, vagy disznópogácsát főként állatoknak adták, de a gyerekeknek is kedvelt
csemegéje volt.
A préselés a mustnyerésnek is fontos fázisa.
Erjesztéssel, lepárlással nyert alapkészítmények
Egyik legősibb erjesztett ital a bor, melyet kis mértékben étel alapanyagként is
használnak. Megyénk egész területén elsősorban a szőlőből készült bort ismerik. A
borkészítésben elsősorban a bihari, különösen az érmelléki szőlőkultúra a meghatá
rozó. Az itteni módszerek terjedtek el Debrecen környékén és a hajdúsági szőlősker
tekben i s , 1 1 0 Sajnos, az Érmellék kivételével megyénk területén elég gyenge
minőségű bor termett, de a rossz vizeket ez is szerencsésen pótolta.
A bort általában természetes állapotában fogyasztották. Az érmelléki falukban
sokan készítettek ürmös bort, amikor bizonyos piros borokba a fehérüröm megszárí
tott szárát áztatták. 1 1 1 Reggelire sok helyen ittak vízzel hígított forralt bort, melyet
cukorral, borssal, szekfűszeggel fűszereztek. Ha ez kihűlt, édesbor a neve, melyet fő
ként az asszonyok kedveltek.
A bor a vendéglátás szinte elengedhetetlen kelléke volt. Bortermelő gazda por
táját nem hagyhatta el vendég anélkül, hogy meg ne kínálták volna egy pohár borral.
Az érmelléki falukban még az utcai járókelőket is behívták, ha az a gazdát megszó
lította.
A szeszmonopólium bevezetése előtt megyénk minden területén főztek pálinkát
is. 1 1 Igen sokan eladásra is főztek, bár ezt már korábbi helyhatósági rendeletek is
korlátozták. 1 1 3 Pálinkát főztek a szőlő törkölyéből, a hordó alján összegyűlt seprő
ből, romlott borból és mindenféle gyümölcs cefréjéből. Búzából, rozsból, kukoricából,
burgonyából, répából csak a XX. században létesített szeszfőzdékben állítottak elő
alkoholt.