Page 40 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 40
nap után üvegbe rakták, cukrozott szirupot öntöttek rá, melyet szegfűszeggel, fahéj
jal, rummal ízesítettek. (Hajdúszovát, Kismarja, Almosd.)
Befőzéssel tartósítottak különböző főzelékeket, így apróra vágott sóskát, zöldba
bot, zöldborsót, passzírozott paradicsomot, szilvacefrét és még több hasonló anyagot.
Cukor. A bolti cukor vidékünkön is a XIX. század második felétől terjed el. Ko
rábban édesítésre mézet, vagy édes gyümölcsfélét használtak. A cukorrépát az 1860-
as évektől uradalmak kezdték termelni. A paraszti üzemekben főleg az 1930-as évek
végétől vetették. A háborús években többen próbálkoztak cukor főzéssel, de a gyár
j
tási technológiát nem ismerve csak a sötét színű, kellemetlen ízű melaszfokozatig u
tottak el a főzésben.