Page 40 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 40

nap  után  üvegbe  rakták,  cukrozott  szirupot  öntöttek  rá, melyet  szegfűszeggel,  fahéj­
           jal,  rummal  ízesítettek.  (Hajdúszovát,  Kismarja, Almosd.)
               Befőzéssel  tartósítottak  különböző  főzelékeket,  így apróra  vágott  sóskát,  zöldba­
           bot,  zöldborsót,  passzírozott  paradicsomot,  szilvacefrét  és még több  hasonló  anyagot.
               Cukor.  A  bolti  cukor  vidékünkön  is a XIX. század  második  felétől  terjed  el. Ko­
           rábban  édesítésre  mézet,  vagy  édes gyümölcsfélét  használtak.  A  cukorrépát  az  1860-
           as  évektől  uradalmak  kezdték  termelni. A  paraszti  üzemekben  főleg  az  1930-as  évek
           végétől  vetették.  A  háborús  években  többen  próbálkoztak  cukor  főzéssel,  de  a  gyár­
                                                                                j
           tási  technológiát  nem  ismerve  csak a sötét  színű,  kellemetlen  ízű melaszfokozatig u­
           tottak  el  a  főzésben.
   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45