Page 42 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 42
előtt, tehát az este letett tejről másnap reggel leszedték, s ezt főzéshez használták. A
tejfelt csak a jobbmódúak ették kenyérrel, túróval, vagy keverték ételhez, mások in
kább eladták.
Vaj. A vajat tejfelből köpülték. A vajköpülö fenyőfa dongákból készült kes
keny, magas fa edény, felül tölcsérszerű fedővel, benne hosszú nyéllel mozgatható
átlyuggatott koronggal, melynek fel-le mozgatásával a tejfelt addig verték, míg a sa
vótól elvált a vaj. A vajköpülőt a nyíri falukban zurbolónak mondják.
Kevesebb, 1-2 liter tejfelből úgy is lehetett vajat csinálni, hogy fazékban, befőt
tes üvegben addig rázták, míg a vaj kicsapódott. Hajdúszoboszlón egyesek cserépfa
zékban kézzel törték, keverték a tejfelt, míg össze nem állt. 1 3 1 Amikor a vaj elvált
a savótól, akkor kanállal kiszedték, s hideg vízben tovább lapogatták, míg egyetlen
csomóba össze nem állt. Ezután kivették a vízből, s fakanállal még tovább ütögették,
egyesek meg is gyúrták, hogy a benne levő víz egy részét kiszorítsák, ezután kipogá-
csázták, vagyis kis cipó alakokra formázták. (A formázófát megyénkben nem hasz
nálták.)
A kész vajat télen tányéron, nyáron hideg vízben tartották a felhasználásig. Ré
gebben nagyon kevés vajat fogyasztottak, még a vajas kenyér is ünnepélyes ételnek
számított. A vajat legtöbbször eladták, ünnepi alkalmakkor tésztába tették, vagy né
hol főzéshez használták.
XVin. századi inventáriumok gyakran adnak hírt „sült vaj"-ról, szemben a
„nyers", „írós" vajjal. A vaj kisütése régen elég általános lehetett, mivel csak ilyen
módon lehetett a vajat huzamosabb ideig eltartani. 13 2 A vaj kisütését nálunk Be-
reczki Imre írta le 1950-ben Hajdúszoboszlóról. A vajat rézüstbe tették, s lassú tű
zön elkezdték olvasztani. Mikor lencseszem nagyságú „sárga csillárokat" lökött fel,
két félmarék rozslisztet szórtak rá. Ezután még főzték egy darabig, majd mázas tejes
fazékba öntötték. Az üst alján ott maradt a vajalja . Ezzel rendszerint rántották sü
töttek. Az olvasztott sült vajat a XX. század elejéig piacon is árulták. 1 3 3
író. Mind a túró-, mind a vajkészítés mellékterméke az író. Miután erjedési fo
lyamat utáni termékről van szó, az író enyhén savanykás, üdítő folyadék. Vidékün
kön mégis nagyon kevesen fogyasztják, még ételt is ritkán készítenek belőle, hanem
inkább a disznónak adják. 1 3 4
Torna vagy tarhó. Az oltós tejfeldolgozási rendszer vidékünkön inkább a juh
tejre jellemző. Kivétel a tarhó, melyet elsősorban Debrecen környékén jegyeztek
l e . 1 3 5 Lényege, hogy a friss tehéntejet oltóval megaltatták, s az így összeállt édes tú
ró a tarha vagy tarhó. Oltóanyagul felhasználtak maradék +arhót, vagy gyomoroltót.
Debrecenben régen kis mázatlan cserép csuprokban árulták a piacon. Innen a mon
dás: „Szemtelen, mint a piaci légy a tárnán!". 1 3 6
Pogácsatúró vagy göfölye. A tarhóból lehetett édestúrót hevíteni, melyet a Ti-
sza-melléki pásztorok asszonyai ökölnyi gombócokba formáltak, néhány napig füstön
szárították, majd vászon zacskóban a kamra egyik polcán tárolták. K. Kovács Lász
ló pogácsatúró néven ismerteti, s szerinte a Hajdúságból múlt századi adatokkal iga
zolható. A Hortobágy melletti Nagyivánon göfölye néven ismerik. 13 7 A Tiszazug
falvaiban gomolya, gömölye néven ismert, s Viga Gyula szerint bizonyára szélesebb