Page 42 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 42

előtt,  tehát  az  este letett  tejről  másnap  reggel  leszedték,  s  ezt  főzéshez  használták.  A
          tejfelt  csak  a jobbmódúak  ették  kenyérrel,  túróval,  vagy  keverték  ételhez,  mások in­
          kább  eladták.
              Vaj.  A  vajat  tejfelből  köpülték.  A  vajköpülö  fenyőfa  dongákból  készült  kes­
          keny,  magas  fa  edény,  felül  tölcsérszerű  fedővel,  benne  hosszú  nyéllel  mozgatható
          átlyuggatott  koronggal, melynek  fel-le mozgatásával  a  tejfelt  addig verték,  míg a  sa­
          vótól  elvált  a vaj. A  vajköpülőt  a  nyíri  falukban  zurbolónak  mondják.
              Kevesebb,  1-2  liter  tejfelből  úgy is lehetett  vajat  csinálni,  hogy  fazékban,  befőt­
          tes  üvegben  addig  rázták,  míg a  vaj  kicsapódott.  Hajdúszoboszlón  egyesek  cserépfa­
          zékban  kézzel  törték,  keverték  a  tejfelt,  míg össze  nem  állt.  1 3 1  Amikor  a  vaj  elvált
          a  savótól,  akkor  kanállal  kiszedték,  s  hideg  vízben  tovább  lapogatták,  míg  egyetlen
          csomóba  össze  nem  állt. Ezután  kivették  a vízből,  s fakanállal  még tovább  ütögették,
          egyesek meg  is gyúrták,  hogy  a benne levő  víz egy  részét  kiszorítsák,  ezután  kipogá-
          csázták,  vagyis  kis  cipó  alakokra  formázták.  (A formázófát  megyénkben  nem  hasz­
          nálták.)
              A  kész  vajat  télen  tányéron,  nyáron  hideg vízben  tartották  a  felhasználásig. Ré­
          gebben  nagyon  kevés  vajat  fogyasztottak,  még a  vajas  kenyér  is  ünnepélyes  ételnek
          számított.  A  vajat  legtöbbször  eladták,  ünnepi  alkalmakkor  tésztába  tették,  vagy né­
          hol  főzéshez  használták.
              XVin.  századi  inventáriumok  gyakran  adnak  hírt  „sült  vaj"-ról,  szemben  a
           „nyers",  „írós"  vajjal.  A  vaj  kisütése  régen  elég  általános  lehetett,  mivel  csak  ilyen
          módon  lehetett  a  vajat  huzamosabb  ideig eltartani.  13 2  A  vaj  kisütését  nálunk  Be-
          reczki  Imre  írta  le  1950-ben  Hajdúszoboszlóról.  A  vajat  rézüstbe  tették,  s  lassú  tű­
          zön  elkezdték  olvasztani.  Mikor  lencseszem  nagyságú  „sárga  csillárokat"  lökött  fel,
          két  félmarék  rozslisztet  szórtak  rá. Ezután  még főzték  egy darabig, majd  mázas  tejes
          fazékba  öntötték.  Az üst alján  ott  maradt  a  vajalja  . Ezzel  rendszerint  rántották  sü­
          töttek. Az olvasztott  sült  vajat  a  XX. század  elejéig  piacon  is  árulták.  1 3 3
              író.  Mind  a  túró-,  mind  a vajkészítés  mellékterméke  az  író. Miután  erjedési  fo­
          lyamat  utáni  termékről  van  szó, az  író enyhén  savanykás,  üdítő  folyadék.  Vidékün­
          kön  mégis  nagyon  kevesen  fogyasztják,  még ételt  is ritkán  készítenek  belőle,  hanem
          inkább  a  disznónak  adják.  1 3 4
               Torna  vagy  tarhó.  Az  oltós  tejfeldolgozási  rendszer  vidékünkön  inkább  a  juh­
           tejre  jellemző.  Kivétel  a  tarhó,  melyet  elsősorban  Debrecen  környékén  jegyeztek
          l e .  1 3 5  Lényege,  hogy  a friss  tehéntejet  oltóval  megaltatták,  s az  így összeállt  édes tú­
          ró  a  tarha  vagy  tarhó.  Oltóanyagul  felhasználtak  maradék  +arhót,  vagy  gyomoroltót.
          Debrecenben  régen  kis mázatlan  cserép  csuprokban  árulták  a  piacon.  Innen  a  mon­
          dás:  „Szemtelen,  mint  a  piaci  légy  a  tárnán!".  1 3 6
              Pogácsatúró  vagy  göfölye.  A  tarhóból  lehetett  édestúrót  hevíteni,  melyet  a  Ti-
          sza-melléki  pásztorok  asszonyai  ökölnyi  gombócokba  formáltak,  néhány  napig  füstön
          szárították,  majd  vászon  zacskóban  a  kamra  egyik polcán  tárolták.  K.  Kovács  Lász­
          ló  pogácsatúró  néven  ismerteti, s szerinte  a  Hajdúságból  múlt  századi  adatokkal  iga­
          zolható.  A  Hortobágy  melletti  Nagyivánon  göfölye  néven  ismerik.  13 7  A  Tiszazug
          falvaiban  gomolya, gömölye  néven  ismert,  s  Viga  Gyula szerint  bizonyára  szélesebb
   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47