Page 46 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 46

szalonna,  majd  hónapok  múlva  ó-szalonna,  még később  avas  szalonna.  Volt, aki in­
           kább  az  új  szalonnát  szerette,  mások  az  ó-szalonnát,  egyesek  az  avas szalonnát  ré­
           szesítették  előnyben.  A  fél  szalonna  részei:  toka  szalonna,  háta,  oldal-  és  hasa
           szalonna.  Van, aki a zsírosabb  toka.-, háta  szalonnát  szerette,  mások  a vékony,  húsos
           hasa  szalonnát  kedvelték.
               A  füstölt,  pácolt,  paprikázott  szalonna  vidékünkön  csak  a  XX.  században  kez­
           dett  elterjedni.  5 6  Addig  inkább  csak  a  hentes  mesterek  készítettek  ilyet  és a  vásá­
           rokon  üzletekben  árulták.  Valószínűleg  ők  terjesztették  el  a  paprikázott  kövesztett,
           vagy  obárolt  tokaszalonnát  is  a XX. században.  De  ezek  a  különlegesebb  készítmé­
           nyek  a  fehér  sós szalonnát  az  1960-as  évekig  nem  tudták  kiszorítani.
               Mindenki  arra  törekedett,  hogy  egész  évre  elegendő  szalonnával  rendelkezzék.
            1950 előtt  a cselédbérek,  pásztorbérek  elengedhetetlen  tétele  volt  a  szalonna. Az évi
           szükséglet  változó. Ecsedi István  szerint napszámos  ember  évente  36-40 kg szalonnát
           evett  meg. Gazdák,  beleszámítva  a  zsírozó  céljára  valót  is, fejenként  50-60  kg sza­
            lonnát  felhasználtak.  Ezért  nem  ritka  volt  az  a gazdacsalád,  ahol évente  8-10  sertést
            is  megöltek.  Tájilag  Debrecen  és környéke  vezetett,  míg a  nyíri  katolikus falvakban
            kevesebb  szalonnát  fogyasztottak. A  Hajdúságban  némely  háznál  mázsaszámra  fel­
            halmozódott  a  szalonna.  Előfordult,  hogy a  szalonnabőr  alá kukac költözött.  Ezt  sok
            helyen  megették,  sőt  egészségesnek  tartották.  Az  avas szalonnát  egyesek  a  tüdőbaj
            orvosságának  tartották.
               A  szalonnasütésnek  kétféle  módja  van:  serpenyőben  (lábasban),  vagy  nyárson.
            Előbbi  esetben  a vékony  szeletekre  vágott  szalonnát  kb. centiméterenként  bevagdal­
            ták,  s  lassú  tűzön  megpirították.  így nemcsak  a  szalonnát,  hanem  a  kiolvadt  zsírt  is
            étel  alapanyagként  lehetett  felhasználni.
                A  nyárson  sütésnek  azonban  kialakult  hagyományai  voltak. Sokan  a  szalonnasü­
            tést  valóságos  művészetnek  tekintik.  Már a  nyárs,  vagy sütő  meghegyezése  elárulta,
            hogy  tulajdonosa  mennyire mestere  a szalonnasütésnek.  A  frissen  vágott  vessző  vas­
            tagabbik végét  lapos háromszögletűre  hegyezték,  hogy a ráhúzott  szalonna  ne  fordul­
            jon  meg  rajta.  A  Sárrét  vidékén  nádszálból  is  készítettek  nyársat.  A  szalonna
            felhúzása,  bevagdalása  szintén  hagyományos  módon,  de  sok  egyéni  variációval  tör­
            ténhetett.  Némelyek  a  nyársat  túl dugták  a  szalonnán,  és hegyére  kisebb  fej  vörös­
            hagymát  szúrtak.  Mások  a  kenyérre  aprították  a  hagymát  s  a  vorró  zsírt
            rácsorgatták.  Egyesek  a  kenyeret  előbb  megpirították.  A  kenyeret  általában  megsóz­
            ták,  sokan  meg is  paprikázták.
                A  kenyeret  bal kézben  tartották,  miközben  a  nyársat  a jobb kézben  úgy forgat­
            ták,  hogy  minél  kevesebb  zsír  csöpögjön  bele  a  tűzbe.  Szégyen  volt,  ha  valakinek a
            szalonnája  a  tűzben  meggyulladt, vagy feketére  égett. Még inkább,  ha  a  sütő  elégett
            és  a  szalonna  a  tűzbe esett.  15 8  Amikor  a  piruló  szalonnában  elég  zsír  gyűlt  össze,  a
            kenyérre  csorgatták,  s  azt  azonnal  elkezdték  enni.  Tüzelőként  bármilyen  éghető
            anyagot  felhasználtak,  de  legtöbbre  a fát tartották,  mert  a parázson  lehetett  legszeb­
            ben  megsütni  a  szalonnát.
                Mikor  a  szalonna  pirosra  sült,  sokan  hideg  vízbe  mártották,  majd  kenyérrel
            megették.  Még a  bőrét  se  illett  eldobni.  Szegényemberek  néha  csak  a  zsíroskenyeret
            ették  meg, a  szalonnát  hazavitték  a  családjuknak.  Álmosdon  jegyezték  fel, hogy  ha
   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51