Page 212 - Debrecen Képeskönyve
P. 212

gofrit kapni. Az „állami restaurantok” és szocia-       hogy a gépjárműforgalmat elterelte a város a
              lista menzák hangulatát idéző étkezdék mellett          Nagytemplom elől, teret nyitott a teraszoknak is.
              megjelentek a gyorséttermek is a cívisvárosban          A szökőkutakkal, tarka virágágyásokkal, lombos
              a 80-as évek végétől, a 90-es évek elejétől. Igazi      fákkal teli, egyre növekvő sétálóövezet a debrece-
              nemzetközi konyhát kaptunk: a vendégek meg-             niek és az idelátogató turisták kedvelt célpontja.
              ismerkedhettek az olasz pizzák, spagettik, maka-        A Piac utca, a Simonffy utca, a Hal köz, a meg-
              rónik, a görög gyros-ok, a kínai és japán fogások       szépült Csapó utcai rész, az Ady park, a Déri Mú-
              ízével is. Sok helyen ismét előkerültek a borlapok,     zeum, a Kölcsey Központ és a MODEM környéke
              igazi minőségi kínálattal, utalva arra, hogy Ma-        sokakat vonz. Pezsgő hangulat, szimpatikus sokfé-
              gyarországon ismét kezdett kialakulni a jó borok        leség jellemzi a vendéglátást. Romkocsmák, trendi
              fogyasztásának kultúrája.                               kávézók, igényes sörözők, színvonalas borozók,
                Mára Debrecen gasztronómiája ismét kiegyen-           minőségi éttermek, pompás cukrászdák, kiváló
              súlyozott, vonzó, sokszínű képet mutat. Ebben nem       pék ségek, magyaros és zenés szórakozóhelyek so-
              kis szerepe van a korzónak, a Kossuth térnek,           rából választhatunk, s emellett jelen van a pubok
              mely mai formáját 2001-ben nyerte el. Azzal,            és a streetfood világa is.


                                            Az igazi slambucot harmincháromszor kell megforgatni



















 Messze földön híres mézeskalácsot készítettek a cívisvárosban


 Jó száz esztendeje közel ötven jelentősebb,   pontjában a vendég áll” – vallotta a neves debre-
 vendéglátással foglalkozó vállalkozásról tudósít-  ceni szakember. A recept igen egyszerűnek tűnt
 hattak a korabeli források, nem számolva a mel-  a hatvanas-hetvenes években is: „legyenek jobb,
 lettük létező kisebb italméréseket, lacikonyhá-  frissebb ételek, legyen nagyobb a választék, legye-
 kat, pálinkásbutikokat és kávémérőket – mint azt   nek készségesek, udvariasak, kedvesek a felszol-
 Szűcs Ernő helytörténész írta a debreceni ven-  gálók…” A patinás, több mint 300 éves Aranybika
 déglátást feltérképező tanulmányában. Az idő-  egykori sza  kácsnője, Székelyné Bözsi néni töltött
 sebbek máig emlegetik, hogy ha valaki elindult   káposztája fogalom volt, máig emlegetik, akik a
 a Nagyállomás felől a Nagytemplom irányába, a   keze alatt sajátították el a vendéglátás tudomá-
 Piac utcán egymást érték az olyan talponállók,   nyát.
 hentesüzletek, ahol jót lehetett enni: sült kol-  Csokonai, Gambrinusz, Hungária, Kinizsi, Le-
 bászt, hurkát, oldalast foszlós kenyérrel, toros-  veles, Szabadság: sorolhatjuk a teljesség igénye
 káposztát, pörköltet, babgulyást. A piacon pedig   nélkül az ebben a korszakban látogatott étterme-
 nemcsak lángost lehetett kapni, hanem pacalt és   ket. Szinte bárhova ültünk be, az étlapon hasonló
 velős étkeket is.  fogásokat találtunk: rántott szeletet sült krumpli-
 A debreceni vendéglátásnak több aranykora   val, sajttal-sonkával töltött csirkemellet, cigánype-
 is volt. A pezsgő századelőt, illetve a két világhá -  csenyét. A rendszerváltás környékére a helyzet a
 borút követő időszakban a Hajdú-Bihar Megyei   gasztronómiában is megérett a változásra. Egyre
 Vendéglátó Vállalat próbált utat találni a vendé -  több vendéglátóipari egység került magánkézbe,
 gek szívéhez – és persze gyomrához. A cég igaz-  s nemcsak a kocsmák, presszók, fagylaltozók, ha-
 gatója, Végh László nevéhez fűződik a Hajdúsági   nem komolyabb éttermek is. Új színek jelentek
 Farsang című rendezvénysorozat, mely felvonu-  meg a helyi gasztronómia világában. A Piac utca
 lás sal, karneváli menettel kezdődött, s 1966-ban   ekkor még Vörös Hadsereg útja néven szerepelt
 indult első ízben útjára. „Üzletpolitikánk köz-  a térképeken, de már lehetett ott hamburgert és





 206                                                                                                               207
   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216   217