Page 209 - Debrecen Képeskönyve
P. 209

Paraszti ételek                                                                                                                  Debreceni aprópecsenye


                                                      Ma már hungarikum a debreceni páros kolbász                                                        ráfus, Zoltai Lajos írta. A város környéki kertek-      nyoknak megfelelő páros minőségi feltételeit ma
                                                                                                                                                         ben sokféle gyümölcs termett: elsősorban almát,         már a Debreceni Páros Kolbász Kódex rögzíti.
                                                                                                                                                         szilvát, szőlőt ettek eleink – mikor minek volt a          Szintén a jellegzetes helyi étkek sorát gyarapít-
                                                                                                                                                         szezonja éppen. Lekvárt leginkább bercencei             ja a híres debreceni töltött káposzta, az aprópe-
                                                                                                                                                         (besztercei) szilvából főztek, amit nem kellett cu-     csenye, a perec és a mézeskalács is. S nehogy el-
                                                                                                                                                         korral pótolni – ahogy ezt Varga Gyula írja a népi      feledkezzünk a pásztorételként ismert slambucról
                                                                                                                                                         táplálkozásról szóló tanulmányában. Hús nélkül          és lebbencsről sem: a délibábos hortobágyi pusz-
                                                                                                                                                         is igyekeztek változatosan táplálkozni a debre-         ta, a cívisváros óriási birtokának hatása egészen
                                                                                                                                                         ce niek. Nemritkán olyan étkeket fogyasztottak,         az abroszig elért. A debreceni férfi ak manapság
                                                                                                                                                         melyeket ma a reformkonyha hívei kezdenek újra          is nagyon komoly vitákat képesek lefolytatni, ho-
                                                                                                                                                         felfedezni: sok zöldséget, tésztaételeket. Ha hús       gyan kell ezeket az étkeket a legautentikusabb
                                                                                                                                                         került az asztalra, az főképpen birka, disznó és        módon elkészíteni. Pirítjuk-e a száraztésztát a
                                                                                                                                                         marha volt – ám egy jó tyúkhúsleves nélkül elkép-       bográcsban vagy sem, kell-e hozzá pirospaprika,
                                                                                                                                                         zelhetetlen volt a hajdani vasárnapi ebéd. De be-       vagy csak hagyma és krumpli. Amiben talán teljes
                                                                                                                                                         csülték a szalonnát, disznósajtot, hurkát, kolbászt     az egyetértés, hogy az igazi slambucot harminchá-
                                                                                                                                                         is. Utóbbi máig tartó karriert futott be: 2015-ben      romszor kell megforgatni.
                                                                                                                                                         hungarikummá nyilvánították a debreceni párost,            Nem vetették meg a jó bort sem a cívisek. Fő-
                                                                                                                                                         ami fogalom, szerte a világban ismerik, s a cívis-      képpen a Debrecen szőlőskertjének is nevezett
                                                                                                                                                         városhoz kötik. Már a 17. században népszerű, füs-      közeli Érmelléken, vagy a létai, bagaméri kertek-
                                                                                                                                                         tölt, főtt vagy sült csemege volt ez: cipóval ették,    ben termett fürtökből készült tételek kerültek az
                                                                                                                                                         s a környéken termesztett csípős tormával. Ma           asztalukra (a bakator nevét ma utca is őrzi a vá-
                                                                                                                                                         ismert formáját, ízvilágát századok során nyerte        rosban!), de kedvelték a jó pálinkát is. A sörfo-
                                                                                                                                                         el régi debreceni mészárosok, hentesek, szakács-        gyasztás igazán csak a 20. század második felében
                                                                                                                                                         nők és háziasszonyok jóvoltából, mondhatjuk             terjedt el, s szép fokozatosan kiszorította a boro-
                                                                                                                                                         tehát, hogy igazi közösségi termék. A hagyomá-          kat, hűvös fröccsöket.





                      204                                                                                                                                                                                                                                      205
   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214